Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoisryhmä ratkoo vaikeimpia koulukiusaamistapauksia Helsingissä – tapaukset ryhmälle ilmoittaa usein poliisi

Helsingissä on käytössä menetelmä, jolla ratkotaan vaikeimpia koulukiusaamistapauksia ulkopuolisen toimijan avulla.

Kyse on Aseman Lapset -järjestön kehittämästä K-0-mallista. Kuluneen kevään aikana järjestö on ollut sovittelemassa yhdeksää vaikeaa kiusaamistapausta helsinkiläiskouluissa.

Kiusaamistapaukset ilmoittaa K-0:lle usein poliisi. Kyse on pitkäkestoisista tapauksista, joista ei ole tehty poliisitutkintaa, mutta jotka ovat voineet jatkua pahimmillaan vuosia.

– Eräässä poliisin ilmoittamassa tapauksessa oli tehty samoista henkilöistä kaksi rikosilmoitusta, joiden välillä oli kaksi vuotta aikaa, K-0-kouluttaja Ville Koikkalainen kuvailee uutisessa kaupungin verkkosivuilla.

K-0:n avulla käsiteltävät kiusaamistapaukset ovat usein hyvin moniulotteisia: niissä täyttyy useita rikosnimikkeitä, tekijöiden ja uhrien roolit ovat epäselviä, ja konfliktit ulottuvat myös vapaa-ajalle ja sosiaaliseen mediaan.

Rankkojen tarinoiden joukossa voi olla esimerkiksi kiusaamisesta johtunut itsemurhayritys.

Kun kiusaamiseen puututaan, vanhemmat otetaan mukaan alusta asti. Luottamuksen rakentaminen kodin ja koulun välille on äärimmäisen tärkeää.

Konfliktin juurisyyt selvitetään, jotta ratkaiseminen ei jää pinnalliselle tasolle.

Sovittelutilanteet ovat usein suuria kokouksia, joissa on mukana useita lapsia tai nuoria, heidän vanhempansa, poliisi, K-0-työntekijä, lastensuojelu, sovittelutoimisto sekä koulun henkilökuntaa.

Koikkalainen kertoo tapauksesta, jossa pahoinpidelty poika oli jäänyt sairauslomalle pois koulusta.

Sovittelutilaisuudessa kiusaajan ja kiusatun vanhemmat tapasivat ensi kertaa ja vaihtoivat puhelinnumerot. Seuraavalla viikolla uhrin äiti vei koko porukan katsomaan yhdessä jääkiekko-ottelua.

– Pojista ei ehkä tullut parhaita kavereita, mutta he pystyvät nyt käymään samaa luokkaa. Lisäksi kiusaajan arvosanat lähtivät nousuun, Koikkalainen kuvailee tapauksen seurantaa.

Malli ei korvaa koulujen omaa sovittelutyötä, vaan tukee sitä.

–  K-0-hanke on tärkeä, sillä sen avulla päästään puuttumaan pitkään jatkuneisiin, tulehtuneisiin kiusaamistilanteisiin. Molempien osapuolten on helpompi kuunnella ulkopuolista selvittelijää, esi- ja perusopetuksen oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen sanoo kaupungin uutisessa.

K-0:n hankepäällikkö Heikki Turkka muistelee erästä haasteellista sovittelutapausta, jossa oli kuusi yläkoululaista tyttöä pahoinpitelijöinä ja uhrina yksi pahoinpidelty tyttö. Sovittelutilanteeseen tarvittiin kolme tulkkia.

– Koulu oli tosi aktiivisesti hoitanut asiaa jo itse ja pyysi sitten meitä mukaan. Kaikkien nuorten huoltajat olivat mukana sovittelutilanteessa.

Turkan mukaan kaikkien K-0:n sovittelemien kiusaamistapausten uhrit ovat nyt turvassa.

Vesa Nevalainen kertoo, että Helsingissä otetaan käyttöön ensi lukuvuoden alusta kunnianhimoinen kiusaamisen vastainen ohjelma.

– Sen avulla ennaltaehkäisemme kiusaamista, selvittelemme kiusaamistapaukset ja hoidamme myös pitkittyneet ja vaikeutuneet kiusaamistilanteet. K-0 on keskeinen osa näiden jälkimmäisten tilanteiden selvittelyä.