Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli varoitus SDP:n ajamasta lähdeverosta – "Tarkoittaisi 140 euron leikkausta keskimääräiseen eläkkeeseen"

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander varoittaa, että suomalaisten eläkemaksuihin tulee korotuspaineita tai sitten eläkkeitä voidaan joutua leikkaamaan, mikäli hallitusta muodostavan Antti Rinteen ja SDP:n ajama osinkojen lähdevero toteutuu.

Kiander arvioi Ilmarisen sivuilla julkaistussa blogissa, että keskimääräiseen 20 000 euron eläkkeeseen voisi tulla 140 euron laskennallinen leikkauspaine.

Vaihtoehtona leikkaukselle olisi korottaa työntekijöitä perittäviä eläkemaksuja.

SDP on ajanut institutionaalisille sijoittajille 5 prosentin lähdeveroa. Sen ideana on verottaa ennen muuta ulkomaisia institutionaalisia sijoittajia, jotka eivät nyt maksa Suomeen tekemiensä sijoitusten osingoista veroa.

Lähdevero pitäisi säätää koskemaan kuitenkin myös suomalaisia sijoittajia, kuten eläkeyhtiöitä sekä yleishyödyllisiä yhteisöjä, kuten säätiöitä.

Antti Rinne sanoi tiistaina Säätytalolla, ettei hän ole kuullut lähdeverotuksesta käytyä julkista keskustelua

SDP:n vero-ohjelmassa kaavaillaan, että lähdevero voitaisiin kompensoida suomalaisille kansalaisjärjestöille.

Puolue arvioi myös, että vero ei heikentäisi juurikaan eläkerahastojen tuottoja, sillä vero koskisi vain osaa niiden tuotoista.

Jaakko Kianderin mukaan uusi lähdevero voisi lohkaista eläkeyhtiöiden tuotosta jopa 150 miljoonaa euroa vuodessa.

– Muutos ei ole merkityksetön, Kiander painottaa.

Kianderin mukaan sijoitustuoton alentuminen on haastavaa siksikin, että Suomen eläkejärjestelmä on jo nyt kovien haasteiden edessä syntyvyyden pudotessa.

– Ylimääräinen maksupaine ei ole mieluisa uutinen tilanteessa, jossa alentuneen syntyvyyden vuoksi eläkejärjestelmään on muodostumassa muutoinkin merkittäviä maksunkorotuspaineita. Maksupaineiden purkamiseksi joudutaan pikemminkin etsimään keinoja, joilla sijoitustuottoja ja rahoitustasapainoa voitaisiin parantaa, Kiander huomauttaa blogissa.

Institutionaalisten sijoittajien lähdeveroa on aiemmin arvostellut muun muassa Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Reijo Knuutinen Hän huomautti Verotus-lehdessä, että muutokset voisivat olla arvaamattomia, jos sijoittajat alkaisivat siirtää varojaan Suomesta muualle.

Myös Knuutinen on katsonut, että lähdevero voisi rankaista suomalaisia eläkeyhtiöitä.