Antti Rinne: Tuleva hallitus ei tee leikkauksia – "Menolisäyksiin on merkittävästi lisää rahaa"

Antti Rinne (sd.)  Johanna Erjonsalo / Arkisto

Mikko Välimaa

Hallitusneuvotteluita vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että tuleva hallitus ei aio tehdä menoleikkauksia.

Sen sijaan menolisäyksiä on luvassa sekä pysyviin menoihin että investointeihin.

– Uusi hallitus ei tule leikkaamaan menoja, vaan se voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisin menoihin merkittävästi lisää rahaa, sanoi Antti Rinne tiistaina Säätytalolla.

Rinne ei kommentoinut näkemystään yksityiskohtaisesti.

Hän sanoi, että ryhmäkohtaiset neuvottelut ovat edenneet pääsosin hyvin, ja keskiviikkona aletaan kokoamaan hallitusohjelmaan puheenjohtajien kesken.

– Aikataulullisesti näyttää erittäin hyvältä, Rinne vakuutti.

Rinteen mukaan monissa neuvotteluryhmissä on ollut hyvä henki yhteistyössä. Osa valmistelutyöstä voi kuitenkin venyä tiistaiyöhön, Rinne myönsi.

Rinne ei edelleenkään voinut sanoa, valmistuuko hallitusohjelma ensi perjantaiksi, kuten hän on aikatauluksi aiemmin asettanut.

Rinne sanoi myös, ettei ole juuri seurannut kriittistä keskustelua, jota hallitustunnusteluista on käyty julkisuudessa esimerkiksi institutionaalisille sijoittajille tulossa olevasta lähdeveroista.

Maanantaina neuvotteluissa pidettiin tauko, kun vasemmistoliitto ei hyväksynyt aikeita valtionomistusten myynnistä.

Kitkaa on julkisuuteen asti noussut myös keskustan ja vihreiden erilaisista ympäristö- ja talouskannoista.

Keskustalaiset neuvottelulähteet sanoivat Ilta-Sanomille, että keskusta pitää kaikkein tiukimmin kiinni siitä, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta ei saa kiristää.

Tuloja Rinne on ottamassa ainakin veroja korottamalla. Puolueilla on kerrottu olevan "laaja yhteisymmärrys" siitä, että verotuksesta pitää kerätä vähintään 700 miljoonaa euroa lisätuloja.

IS:n lähteiden mukaan keskustalaiset ovat toivoneet, valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki saisi hillittyä kovimpia menojen lisäyksiä.

– Menopaineet ovat valtavan suuret, veroja ollaan valmiita nostamaan vaikka kuinka paljon ja velkaa ottamaan ja ne tulkittaisiin investoinneiksi, IS:lle kommentoitiin keskustalähteistä.

Keskustan yksi kynnyskysymys oli, että julkinen talous saadaan hallituskauden aikana tasapainoon.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vasemmistoliiton vänkäys valtion omaisuuden myynnistä viivytti hallitusneuvotteluja – Rinne: "Kaikista asioista ei vielä yhteisymmärrystä" 20.5.2019 17:08
  2. Takapakkia vai ei? Katso tästä, miten Antti Rinne kommentoi hallitusneuvottelujen etenemistä 19.5.2019 19:21

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut