Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin telakan myynti venäläisille liikemiehille vahvistui – "Näen keskustelun sanktioiden roolista käsitellyksi"

Helsingin telakan kauppa on vahvistunut. Kahden venäläisen liikemiehen omistama Algador Holdings Ltd on allekirjoittanut kauppasopimuksen Arctech Helsinki Shipyard Oy:n kanssa Helsingin Shipyard Oy:n ostamisesta.

Telakka siirtyy ostajalle kokonaan. Venäjän valtion laivanrakennuskonserniin kuuluneelle Helsingin telakalle on Ylen mukaan etsitty jo pitkään uutta omistajaa. Emoyhtiötä vastaan suunnatut Yhdysvaltain Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat tehneet sen toiminnasta hankalaa, kun pankit eivät ole halunneet rahoittaa toimintaa.

Telakan uusista omistajista Rishat Baugatdinov on Venäjän kansalainen ja Vladimir Kasyanenko Belgian kansalainen. Nähtäväksi jää, riittävätkö omistusjärjestelyt telakan talouspakotteiden poistumiseen.

– Keskustelu kaupan teosta alkoi kolme vuotta sitten, ja tässä yhteydessä sanktioiden rooli on noussut usein esille. Kävin kaupan valmistelun alussa henkilökohtaisesti keskusteluja OFACin (Yhdysvaltain pakotteita hallinnoiva virasto) kanssa sanktioihin liittyen, sanoo Helsinki Shipyardin hallituksen jäsen, entinen toimitusjohtaja Esko Mustamäki

– Ainoa OFACin edellytys oli, että vähintään puolet omistuksesta on oltava sellaisen omistajan hallussa, jota sanktiot eivät koske. Nyt kun telakan omistaa yksin Algador Holdings, näen keskustelun sanktioiden roolista käsitellyksi.

Helsinki Shipyardin tarjouskanta on yhtiön mukaan tällä hetkellä 1,5 miljardia euroa. Tarjousten joukossa on risteilyaluksia, jäänmurtajia sekä kaasutankkereita. Osasta on jo allekirjoitettu aiesopimukset.

Omistajanvaihdos turvaa Helsinki Shipyardin mukaan telakkateollisuuden jatkumisen Helsingissä. Telakan työntekijät siirtyvät uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Uudet omistajat aikovat keskittyä Helsingissä telakan erityisosaamiseen eli jäätä murtaviin aluksiin ja risteilijöihin.

– Olemme ylpeitä voidessamme olla osa Helsingin telakan tarinaa. Näemme voimakkaan kysynnän telakkabisneksessä, Bagautdinov kommentoi.

Bagautdinovin ja Kasyanenkon omistuksessa on Ylen mukaan useita kansainvälisiä rahti-, merenkulku- ja laivanrakennusyhtiöitä.

Helsinki Shipyard Oy:n toimitusjohtajaksi nimitettiin Carl Gustaf Rotkirch (DI, meritekniikka ja laivanrakennus), jolla on pitkä kokemus meriteollisuudesta ja laivanrakennuksesta.