Lapsiperheitä ja japanilaisturisteja odottaa pettymys Tove Janssonin puistossa – "Helsinki ei osaa markkinoida tätäkään asiaa"

Taiteilija Tove Jansson asui lapsuutensa ja nuoruutensa Katajanokalla. Jansson sai sinne nimikkopuiston, mutta ei kuitenkaan patsasta.

Tove Janssonin puiston läpi kulkee päivittäin satoja ihmisiä Uspenskin katedraalille. Vain harvat pysähtyvät kuvaamaan taiteilijan nimikkopuistoa. Päivi Tuovinen

Aapo Siippainen

Uspenskin katedraalin takana sijaitsevat jugend-talot ovat kiinnostava kohde Tove Janssonin (1914– 2001) ihailijoille. Luotsikatu 4:ssä sijaitsi muun muassa taiteilijan pitkäaikainen koti.

Viereisellä Satamakadulla sijaitsi taas Signora-tupakkakauppa, josta Tove Janssonin kerrotaan hakeneen lapsena tupakkaa isälleen.

Nykyään tupakkakaupan paikalla on Signora Delizia -kahvila ja herkkumyymälä. Kahvilan ikkunasta näkyy entinen Katajanokan puisto, joka nimettiin vuonna 2014 Tove Janssonin puistoksi.

Kahvilan kanta-asiakkaissa puisto herättää ristiriitaisia ajatuksia. Heidän mielestään puisto ei kunnioita riittävästi taiteilijan elämää.

– Puiston nimeäminen Tove Janssonin mukaan oli kuin pila, koska siellä ei ole mitään. Suomalaiset eivät osaa markkinoida tätäkään asiaa. Venäjältäkin olisi tulossa paljon muumeista kiinnostuneita, kahvia juova mies kertoo.

Toisen kanta-asiakkaan mielestä puisto ei kaipaa muumeja. Hänkään ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

– Olisi suurta vääryyttä, jos Tove Janssonia tehtäisiin täällä tunnetuksi pelkästään muumit edellä. Mielestäni olisi tärkeämpää, että Katajanokalla korostettaisiin Tove Janssonin taiteilijuutta. Luotsikadulla asui hänen lisäkseen paljon muitakin taiteilijoita, kuten Hugo Simberg

Muumit näkyvät Tove Janssonin puistossa vain viereisen leikkipaikan majan seinässä. Poikansa Eerikin kanssa leikkivä Erja Jalonen kehuu puistoa hyvin hoidetuksi. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kahvilan ohi kulkee kesäisin satoja turisteja päivässä kohti Uspenskin katedraalia. Osa heistä etsii pettyneenä muumipatsasta, koska ajattelevat Tove Janssonin puistosta sellaisen löytyvän.

Katajanokalla asuva Erja Jalonen sanoo nähneensä useita kaukaa tulleita lapsiperheitä, joiden piipahdus on jäänyt hyvin pikaiseksi.

– Täällä pyörii aina valtavasti aasialaisia turisteja. Hehän ovat kovia muumifaneja. En ymmärrä, miksi Tove Janssonin puistossa ei ole mitään muumiteemaa. Olen miettineet tätä yhdessä muiden alueen vanhempien kanssa, sanoo Eerik-pojan kanssa puistossa oleva Jalonen.

Signora Delizia toimii Satamakadulla vanhassa jugend-talossa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Tove Janssonin puiston leikkipaikka kaipaa lähivuosina peruskorjausta. Asiasta on tehty esitys talousarvioehdotukseen. Muistomerkkiä taiteilijalle ei tällä hetkellä ole kuitenkaan tulossa.

–  Ympäristötaiteen seura mietti puistoon muistomerkkiä muutama vuosi sitten, mutta hanke kariutui. Kaupunki ei itse rahoita henkilömuistomerkkejä, kertoo projektinjohtaja Jere Saarikko kaupunkiympäristön toimialalta.

Kaupungilla on mietitty, miten Tove Janssonin elämää ja suhdetta puistoon voisi tuoda esiin ja koettavaksi nykyistä vahvemmin.

– Puisto ei kestä sellaisia vierailijamääriä kuin esimerkiksi Sibelius-monumentilla vierailee. Myöskään turistibusseille ei löydy nykyistä enempää pysäköintitilaa puiston lähistöltä. Tämä tulee ottaa huomioon kun mietitään turistien vierailukohteiden markkinointia

Signora Delizian italialaista yrittäjä Vincenzo Trunfinoa harmittaa, etteivät valtavat turistivirrat jätä Katajanokalle käytännössä yhtään rahaa. Sen sijaan turisteja satamasta tuovat linja-autot pysähtyivät sääntöjen vastaisesti.

– Olen ollut asiasta yhteydessä kaupungin viranomaisiin, mutta en saa koskaan vastausta.

Yrittäjä Vincenzo Trunfio kertoo, että Signora Delizia -kahvilan vanhat huonekalut ovat alkuperäisiä 1900-luvun alusta. Aikaisemmin paikalla toimi tupakkakauppa ja kukkakauppa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kesäisin Trunfinolla on puistossa lippakioski, jossa myydään muun muassa muumiesineitä. Hänen mukaansa kauppa ei käy, koska risteilymatkustajille on niin tiukka aikataulu, että ostoksia tehdään vain sovituissa kohteissa.

– Minun pitäisi maksaa oppaille, että he suosittelisivat kioskia turisteille. Se ei takaisi kuitenkaan kaupankäyntiä, koska monet ottavat mieluummin valokuvia, Trunfino sanoo.

Lue myös: "Tove Janssonin puistosta halutaan taiteilijaa kunnioittava elävä ulkoilmamuseo –""Siellä voisi olla vaikka maja puussa"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.