Hiivaton leipä on nyt todellinen hitti – näin onnistut sen leivonnassa

Juuren valmistumiseen menee noin kymmenen päivää.

1. Juuri ruokitaan aktiiviseksi. 2. Taikina sekoitetaan: aluksi siinä on vesi, jauhot ja juuri. 3. Suola lisätään kohotuksen alussa. Taittelut auttavat gluteeniverkon muodostumista. 4. Taikina muotoillaan kaksi kertaa, tavoitteena on tiukka pallo. 5. Kohotettua ja muotoiltua taikinaa voi säilyttää jääkaapissa. Leivät viillellään ennen paistoa. 6. Viilloilla voi määritellä esimerkiksi mihin haluaa korvan aukeavan. Mervi Pasanen

toimitus

Hapanjuurileivonta on kasvanut ilmiöksi. Moni kokee, että hiivaton leipä on helposti sulavaa ja hyvin säilyvää, mutta parasta on leivonta itse.

Kaiken ydin on toimiva juuri. Juuri on elävä mikrobien, villihiivojen ja maitohappojen sekoitus.Oman juuren voi tehdä itse. Siihen tarvitaan vettä, vehnäjauhoja ja aikaa. Juuren valmistumiseen menee kymmenisen päivää.

Mitä voi leipoa? Vaaleaa leipää, tummaa leipää, ruisleipää. Pullaa, kakkua, piparkakkuja. Näkkileipää, pannukakkua, lettuja, blinejä. Aivan kaikkea mitä hiivallakin.

Kolmen viljan leivällä on hyvä aloittaa hapanjuurileivonnan harjoittelu. Toista samaa leipää, kunnes opit prosessin. Sen jälkeen voit laajentaa kokeiluja erilaisiin jauhoihin, juuren määrään taikinassa tai vaikka erilaisiin kosteusprosentteihin.

Kolmen viljan leipä

yksi leipä

1. Sekoita kulhossa aktiivinen hapanjuuri ja haalea vesi. Lisää jauhot sekoittamalla. Jätä taikina liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

2. Lisää taikinaan suola: ripottele suola taikinan päälle, kostuta käsi ja painele suola taikinaan. Kääntele taikinaa, kunnes se muuttuu kimmoisaksi. Jos haluat, voit siirtää taikinan toiseen kulhoon, joka on kevyesti öljytty. Voit myös taitella samassa kulhossa.

3. Venytä ja taita taikinaa neljän tunnin ajan noin puolen tunnin välein. Taikinaan muodostuu rakennetta, ja se kohoaa ilmavaksi.

4. Kumoa taikina leivinalustalle. Tee ensimmäinen muotoilu. Jauhota kädet mutta älä alustaa. Muotoile leipä kiinteäksi palloksi, yritä saada sen pinta tiukaksi. Anna taikinan levätä joitakin minuutteja - se leviää hieman. Painele se sitten neliöksi ja ala taitella sitä kulma kerrallaan palloksi tai pitkulaiseksi. Tähän on monta tapaa. Pyri saamaan leivän pintaan jännitettä.

5. Ota leipäkori, kohotuskori tai vaikka syvä kulho, aseta siihen leivinliina ja jauhota se. Nosta leipä kohotuskoriin niin, että leivän alapuoli jää näkyviin.

6. Anna kohota puolisen tuntia pöydällä ja siirrä leipä peitettynä jääkaappiin yön yli, tai kohota leipä huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi. Siihen voi mennä useampi tunti aikaa.

7. Kumoa leipä pellille tai pataan. Tee leivän pintaan viiltoja, paista 240-250 asteessa 20 minuuttia, laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.

8. Anna leivän jäähtyä noin tunti ennen leikkaamista.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

  1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
  2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
  3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
  4. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
  5. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
  6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
  7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
  8. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
  9. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
  10. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
  11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
  12. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
  13. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
  14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
  15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.