Kala ui yhä useampaan ruokapöytään, mutta tiedätkö mistä?

Kun kalastaja nostaa kalan aamulla vedestä, voi se parhaimmassa tapauksessa olla jo samana iltana Kalavapriikin valmistamana asiakkaan pöydässä.

Kalavapriikin toimitusjohtaja Jari Korhonen kertoo, että kuopiolaisessa kalajalostamossa ollaan erittäin tarkkoja kalan alkuperästä ja kalojen hankinnassa pyritään suosimaan kotimaista kalankasvatusta ja verkostoon kuuluvia kalastajia.

Mainos

Mainos | Järvien ja meren antimet ovat aina olleet olennainen osa suomalaista ruokavaliota, mutta kalaa syödään joka vuosi yhä enemmän. Yksi syy kulutuksen lisääntymiseen on varmasti se, että tarjolla on perinteisten fileiden lisäksi myös huikea määrä erilaisia kalajalosteita.

- Suomi on kalanjalostuksessa edelläkävijä ja syömme täällä muutoinkin todella tuoretta kalaa, kertoo Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen.

Kuopiossa sijaitseva Kalavapriikki on kalanjalostuslaitos, jossa valmistettavat Kalaonni-tuotteet ovat tuttuja jo monessa kotikeittiössä. Kalojen hankinnassa Kalavapriikki pyrkii suosimaan kotimaista kalankasvatusta ja verkostoon kuuluvia kalastajia, joista suurin osa toimii jalostamon lähialueella.

- Olemme erittäin tarkkoja kalan alkuperästä ja suosimme kotimaista kalaa. Ilmoitamme tuotteissamme aina hyvin selvästi sen, mistä kala on tullut ja koko kalan matka järvestä tehtaalle ja kaupan tiskiin on aukoton.

Kalavapriikin fileointilinjaston läpi kulkee vuoden aikana noin 2 miljoonaa kiloa kalaa. Kalat menevät ensin fileointiin minkä jälkeen ruodotuskoneen läpi ja tämän jälkeen kaikki fileet tarkastetaan käsin.

Linjaston jälkeen kalasta syntyy Kuopiossa mitä erilaisempia jalosteita, kuten kylmäsavu, graavi, lämminsavu ja loimutuotteita sekä tietysti myös tuoretuotteita, joita asiakas voi itse jalostaa.

- Savustamme kalat aidolla puulla ja niihin tulee suomalaiseen makuun runsaasti savua. Kalat myös loimutetaan aidolla tulella, joten valmistamme tuotteemme perinteitä vaalien mutta nykyteknologiaa hyödyntäen.

Jari Korhonen kertoo, että Kalaonnen tuotteista kesto suosikkeja ovat kylmä- ja lämminsavutuotteet, mutta myös erikoisemmin maustetut tuotteet, kuten loimutettu kirjolohifilee omenasalsalla on saanut hyvän vastaanoton.

- Jotkut sanovat loimutettua kylmäsavulohtamme vaahtokarkiksi ja tuote on myös osallistunut kilpailuihin maailmalla ja saanut isoa arvostusta.

Kalavapriikin tuotteita nautitaan myös monissa ravintoloissa läpi Suomen Heinon Tukun kautta.

- Kun raaka-aineet saapuvat aamulla Kalavapriikille, on kalavarastot illalla tyhjät ja tuoretuotteet ovat asiakkailla seuraavana päivänä tai parhaimmassa tapauksessa jo samana iltana, Korhonen kertoo.

Tulevan juhlakauden lähestyessä on syytä muistaa, että kala on luontainen osa juhlapöydän antimia ja maistuvat tarjoilut valmistuvat Kalaonni-tuotteiden avulla.

- Älä kulje kalaonnesi ohi!, Korhonen vinkkaa.

Kalavapriikki

Kuopiossa toimiva kalanjalostamo, joka työllistää noin 50 henkilön huippujoukkueen.

Toiminut uusissa tiloissa 3 vuoden ajan. Kaikissa jalostamon tiloissa lämpötila on 0-2 astetta, joten raaka-aineen lämpötila pysyy koko prosessin ajan tasaisena ja näillä elementeillä syntyy korkealaatuisia kalatuotteita.

Kalaonni-tuotteet pakataan muovia säästävään kartonkipohjaiseen skin-pakkaukseen sekä DS Smithin suunnittelemiin ja valmistamiin Tuoreboxeihin, jossa muovi on korvattu kuitupohjaisella pahvilla. Pahvilaatikot ovat merkittävästi ympäristöystävällisempiä myös logistiikan suhteen.

Kalaonni-tuotteita löytyy vähittäiskauppojen palvelutiskeistä sekä kuluttajapakattujen hyllyistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
  2. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
  3. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
  4. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
  5. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
  6. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
  7. Perhejuhlat koronasta huolimatta – mitä jos vierailijat porrastaa eri aikoihin, entä saako kukkia ojentaa? Asiantuntijalääkäri vastaa
  8. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
  9. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
  10. Verenluovutukseen varataan edelleen aika – pandemian tuoma muutos saattaa jäädä pysyväksi
  11. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
  12. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
  13. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
  14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
  15. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
  2. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
  3. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
  4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
  5. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
  6. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
  7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
  8. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
  9. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
  10. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
  11. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
  12. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
  13. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
  14. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
  15. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.