Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen suurin katutaidetapahtuma Helsingissä lauantaina – tätä kaikkea on tarjolla

Arabian katufestivaali järjestetään 18. toukokuuta kello 12–18 ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä aivan loistavassa säässä.

Toukolan ja Arabianrannan alueella järjestettävä katufestivaali on Suomen suurin lajissaan, ja se tuo tapahtuma-alueelle eli suljetulle Hämeentielle ja sen tuntumaan katutaidetta, ruokakojuja, kirpputoreja ja jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Katutaiteen osalta tämän vuoden festivaali painottuu AR-taiteeseen. AR tulee sanoista augmented reality, ja sillä tarkoitetaan lisättyä todellisuutta, eli todelliseen ympäristöön luodaan virtuaalisia elementtejä.

– Viime vuonna festivaalilla nähtiin AR-galleria, mutta tänä vuonna AR on siirtynyt alueen katutaiteeseen. Jo olemassa oleviin teoksiin on luotu lisätyn todellisuuden elementtejä, joita pääsee ihastelemaan älypuhelimeen ladattavan Arilyn-sovelluksen kautta, selostaa Christian Sannemann

Hän on kaupunginosayhdistys Artovan aktiivi, jatoimii tänä vuonna festivaalin mentorina ja AR-tuottajana.

Teokset avataan yleisön nähtäville festivaalipäivän aamuna, ja ne ovat nähtävänä ainakin vuoden loppuun asti. AR-teokset löytyvät Arabia-aiheisesta muraalista ja sähkökaapista (Intiankatu 1), Kaironkadun muraalista, Arabiakeskuksen muraalin ketusta, koskesta ja metsämaisemasta sekä kettu-aiheella maalatusta sähkökaapista Arabianmäen puistosta.

Arabianmäen nurmilla on tilaa myös piknikeille.

Ohjelmaa kuullaan kolmella musiikkilavalla, minkä lisäksi tarjolla on esittävää taidetta tanssin, sirkuksen ja teatterin muodossa. Festivaalin pääesiintyjänä nähdään bänditulokas Kuumaa, joka on vastikään julkaissut esikoisalbuminsa.

Kirpputorikatu sijoittuu Syyriankadulle Kongontien ja Sumatrankadun välille. Syyriankadun varrella olevalle hiekkakentälle puolestaan levittäytyy Lastentori, jolle kaikki lapset ovat tervetulleita pitämään vaikkapa käytettyjen lelujen puotia, mehukioskia tai tekemään kasvomaalauksia.

Kirppiskatu on tänä vuonna Syyriankatu. Kuvassa kirpparit Intiankadulla vuonna 2017.

Festivaalin taustalla ovat vapaaehtoiset, jotka toteuttavat visiota tasa-arvoisesta ja ekologisesta kaupunkitilasta.

Tapahtuma on kaikille avoin, ekologinen, maksuton ja epäkaupallinen, ohjelmaa on monipuolisesti kaikenikäisille. Kierrätysteema ja ekologisuus on otettu huomioon kaikilla osa-alueilla.

Katuravintolat ovat sitoutuneet muovittomuuteen ja tarjoavat kasvisruokaa, ja alueen koristelut on toteutettu kierrätysperiaatteella.

Tapahtuman järjestäjänä toimii Artova, joka on Arabian, Toukolan ja Vanhankaupungin kaupunginosayhdistys. Festivaalin toteuttamiseen osallistuu kaiken kaikkiaan yli 300 vapaaehtoista.

Juttua muokattu 16.5.2019 kello 16.15: Tarkennettu Christian Sannemannin työnkuvaa.