Pirjo, 56, on viihtynyt prätkän satulassa parikymppisestä – nyt hän tuo upean viestin Vantaalle 30 motoristinaisen letkassa

Marika Lumme

Metsolassa asuva Pirjo Kivimäki, 56, hankki ensimmäisen moottoripyöränsä parikymppisenä. Ajokilometrejä on noin 25 vuoden aikana kertynyt satojatuhansia.

– Alppien mutkatiet ovat ylitse muiden. Ne täytyy jokaisen motoristin kokea itse, hän sanoo.

Kivimäkeä moottoripyöräilyssä viehättää ajamisesta tuleva fiilis, joka on parhaimmillaan juuri pieniä teitä ajellessa.

– Moottoripyörän ominaisuudet tulevat parhaiten esiin serpentiiniteillä, joita on ihana ajaa. Vielä kun saa katsella upeita maisemia, niin mikä on parempaa.

Kivimäki suuntaa jälleen kesällä Keski-Eurooppaan. Monille moottoripyörällä ajava nainen on edelleen ihmetyksen aihe. Usein ihmettely on hyväntuulista jutustelua.

– Jokaisella reissulla tulee joku ihmettelemään, että ajaako moottoripyörää todellakin nainen! Tätä tapahtuu varsinkin pikkukylissä, Kivimäki sanoo.

– Kerran olimme isommalla porukalla ulkomailla ajelemassa. Poliisi pysäytti ja suostui puhumaan vain miesmotoristin kanssa, hän naurahtaa.

Moottoripyöräily on mielletty miehiseksi lajiksi, vaikka nykyään liikenteessä on yhä enemmän naisprätkäilijöitä. Kivimäen mukaan Suomessa moottoripyöräilijöistä noin 20 prosenttia on naisia.

– Kun valitsin ensimmäistä pyörää, kaikki olivat kooltaan isoja, selkeästi miehille suunniteltuja. Vaatteet ovat edelleen aikalailla miehille tehtyjä. Jos on naisille tehty prätkäasu, on se usein pinkki.

Kivimäki innostui moottoripyöräilystä alun perin ystävien kautta.

– Minulla oli paljon moottoripyöräileviä ystäviä ja halusin ymmärtää, mistä he puhuvat.

Ystäviä on tullut vuosien saatossa paljon lisää. Nyt prätkätuttuja on ympäri maailmaa.

Ennen kesän Eurooppa-ajelua Kivimäki hyyppää prätkän selkään ja osallistuu maailman ympäri kiertävään viestiajoon.

Kyseessä on Women Riders World Relay -tapahtuma, joka käynnistyi Skotlannista helmikuun lopussa. Suomeen viestikapula saapui sunnuntaina. Torstaina motoristinaisten letka ajaa Vantaalle.

– Viestin tarkoituksena on ennen kaikkea nostaa naismotoristien asemaa ja näyttää, että meitä on täällä paljon.

Vuoden loppuun asti kestävään viestiin osallistuu kaikkiaan noin 16 000 naista ympäri maailmaa.

Kivimäki on toiminut viestin järjestelijänä Suomessa. Hän sanoo Suomessa ajoon osallistuvan reilu 70 naiskuskia. Vantaan läpi letkassa on noin 30 pyörää.

– Olen innoissani ja hieman jännittääkin osallistua ajoon. Mukavaa ottaa osaa maailmanlaajuiseen yhteiseen tapahtumaan.

Uusi tapahtuma

Women Riders World Relay (WRWR) käynnistyi 28. helmikuuta Skotlannista. Kyseessä on ensimmäistä kertaa järjestettävä naismotoristien viestiajo.

Tarkoituksena on viedä viestikapula tämän vuoden aikana maailman ympäri.

Turkuun viestikapula saapui Tukholmasta sunnuntaina. Vantaalle motoristiletka saapuu torstaina Sipoosta. Joukko pysähtyy Tuupakassa sijaitsevaan Bike & Boat World -liikkeeseen kello 13–16 väliseksi ajaksi.

Reitti netissä: https://womenridersworldrelay.com/track-the-relay.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut