24- ja 26-vuotiaat miehet pitivät nuuskavarastoa Keravalla – salakuljettajarinki sai vankeutta ja sakkoja

Pasi Natunen

Tuusulan käräjäoikeuden syksyllä 2017 langettamat tuomiot pysyivät joko ennallaan tai kovenivat hieman Helsingin hovioikeudessa, kun se antoi päätöksensä suuressa nuuskanmyyntiä koskevassa asiassa.

Tuusulan käräjäoikeus oli tuominnut yhteensä yhdeksän henkilöä suuressa nuuskan salakuljetukseen liittyvässä jutussa. Heistä kuusi valitti saamistaan tuomioista hovioikeuteen.

Tuomiosta uutisoi Keski-Uusimaa.

Hovioikeus korotti kahden nuuskanmyynnistä tuomitun miehen ehdollisia vankeusrangaistuksia neljällä kuukaudella. Käräjäoikeus oli tuominnut miehet yhdeksän kuukauden ehdolliseen, mutta hovioikeus antoi vuoden ja kuukauden ehdolliset tuomiot.

Yhden nuuskaa myyneen tuomio oli käräjillä kolme kuukautta ja 15 päivää ehdotonta vankeutta. Tätä rangaistusta hovioikeus korotti kuuteen kuukauteen ehdotonta vankeutta.

Kolmen muun tuomitun valitukset eivät tuottaneet tulosta, vaan hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tuomioiden olevan oikein.

Tuusulan käräjäoikeudessa tuomittiin aikoinaan yhdeksän henkilöä, joista kolme ei tehnyt valitusta saamistaan sakoista. He olivat nuuskaa ostaneita, jotka saivat sakkorangaistuksen laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa 2017 yhdeksän miestä. He olivat mukana nuuskaringissä, joka salakuljetti noin 175 kiloa nuuskaa Haaparannasta Tornion kautta Suomeen vuosina 2015–2016.

Nuuska myytiin Etelä-Suomessa. Kaikkiaan myytiin tuhansia purkkeja nuuskaa.

Päätekijöinä tuomituilla 24- ja 26-vuotiailla eteläsuomalaisilla miehillä oli nuuskavarasto Keravalla. Tulli takavarikoi sieltä 48 kiloa nuuskaa vuoden 2016 kesäkuussa.

Kumpikin mies sai käräjillä useista salakuljetuksista ja veropetoksista yhdeksän kuukauden vankeustuomion ehdollisena.

Ringin seuraavassa portaassa oli muun muassa päätekijöiden yhdysmies Pohjois-Suomessa. Hän sai kuuden kuukauden ehdollisen tuomion. Tämä tuomio myös pysyi hovissa.

Alimmassa portaassa oli pari vähäisemmän määrän nuuskaa ostanutta tukkuostajaa. He selviytyivät pikkusakoilla laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Vain yhdellä, nuuskaringin keskiportaaseen kuuluneella miehellä oli aiempaa rikostaustaa.

Tuusulan käräjäoikeuden antamassa päätöksessä tullin ja syyttäjän vaatimat sanktiot syytetyille hyväksyttiin muuten, mutta rikoshyötyä eli nuuskan myyntivoittoa ei tuomittu valtiolle menetettäväksi. Syy oli erikoinen: Tuomituille koituvat veroseuraamukset ylittävät heidän nuuskan myynnistä saamansa voitot.

Seitsemän syytetyistä tuomittiin enemmän tai vähemmän yhteisvastuullisesti maksamaan valtiolle noin 55 000 euroa vahingonkorvauksia.

Näihin korvauksiin ei tullut muutosta hovissa.

Vahingonkorvaukset koostuvat laskennallisista, maksamatta jääneistä tupakkaveroista.

Korkein oikeus katsoi vuonna 2013 toista nuuskajuttua ratkaistessaan, että nuuska on tupakkaverolaissa tarkoitettu tuote, jonka katsotaan kuuluvan tupakkaveron piiriin silloinkin, kun se on tuotu maahan laittomasti.

Käräjillä syytetyt vähättelivät salakuljettamansa nuuskan määriä ja pitivät ylimitoitettuna verottajan (tullin) laskelmaa kierretyn veron määrästä.

Jos nuuskaa myytäisiin laillisesti Suomessa, sillä olisi vähittäismyyntihinta. Koska sitä ei myydä, tulli on veroviranomaisena arvioinut vähittäismyyntihinnan. Käräjäoikeuskin paljoksui arviota, mutta hyväksyi sen, koska tullilla on näissä asioissa laaja harkintavalta.

Hovioikeus ei siis miltään osin muuttanut määrättyjä vahingonkorvauksia.

Tuomiosta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 2. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 3. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 4. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 5. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 6. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 7. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 8. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 9. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 12. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 13. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 4. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 5. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 6. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 7. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 12. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 13. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 14. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.