46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin – "Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu"

Jussi Vehkasalo

– Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu, toteaa Kontulan Metrokappelin johtava pastori Kari Korhonen viitaten huumeiden käyttöön.

Tilastokeskuksen tuoreimman kuolemansyytilaston mukaan 46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin vuonna 2017. Heistä 36 oli miestä, 10 naista. Huumeisiin kuolleiden helsinkiläisten määrä on vuosina 2007–2017 vaihdellut 28:sta 46:een.

Korhonen on entinen huumeiden käyttäjä ja huumekauppias, mutta työskentelee nykyään myös huumevalistajana eri ammattiryhmille ja käy puhumassa muun muassa vanhempainilloissa.

– Käyttäjät ja kokeilijat tulevat koko ajan nuoremmiksi. Ja huumekaupan luonne on muuttunut. Vielä 1990-luvulla, kun amfetamiinia alkoi tulla Suomeen paljon Baltian maista, piti tuntea joku, jolta ostaa, tai joku, joka tuntee jonkun jolta ostaa, Korhonen kertoo omaan historiaansa liittyvästä ajasta.

– Nyt ei tarvitse tuntea ketään ostaakseen huumeita. Eikä kenenkään tarvitse tuntea sinua. Huumekaupat voi tehdä vaikka Tor-verkossa. Huumeet toimitetaan sovitussa tapaamisessa tai sitten ne toimitetaan postin kautta tai Ärräpakettina.

Tor-verkossa kaupitellaan kaikenlaista.

– Kun poliisi esitteli minulle Tor-verkkoa, huomasivat he samalla, että sinne oli tullut myyntiin pistooli ja konepistooli. Siitä, oliko myynti-ilmoitus todellinen vai ei, ei minulla ole tietoa.

Suomen tulli tiedotti 3. toukokuuta, että se on takavarikoinut Tor-verkossa vuodesta 2013 toimineen Silkkitie-kauppapaikan verkkopalvelimen ja sen sisällön kokonaisuudessaan.

Silkkitienä ja Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on Tullin mukaan myyty paljon huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa. Tullin mukaan osa huumekauppiaista siirsi toimintansa nyt Tor-verkossa esimerkiksi Wall Street Marketiin.

Korhosen mukaan yleisimmin käytetyt huumeet ovat kannabis, Subutex, amfetamiini, metamfetamiini ja lääkkeet.

– Käyttäjiä löytyy kaikenlaisista perheistä: niistä jotka ovat raittiita, ja niistä, joissa huumeita käytetään jo kolmannessa sukupolvessa, Korhonen jatkaa.

Huumeisiin liittyvät myös huumekuolemat, joka tarkoittaa sitä, että joku menehtyy aineisiin suoraan tai välillisesti. Korhosen tietämän mukaan suoraan aineisiin liittyvissä kuolemissa suurta osaa näyttelevät opioidit ja opioidilääkkeet.

– Niiden käytöstä voi tulla hengitystiehalvaus, eli hengitystiet lamaantuvat.

Koska huumeiden kauppiaat ja ostajat eivät nettikaupan myötä enää tunne toisiaan, saatetaan myydä mitä tahansa.

– Tai sitten ei olla aikeissakaan myydä, vaan ostajan tullessa sovitulle tapaamispaikalle hänet ryöstetään, Korhonen sanoo.

Huumeisiin kuollaan myös välillisesti, tätä tilastoa kasvattavat huumeiden käyttöön liittyvät itsemurhat, henkirikokset, onnettomuudet sekä jotkut sairaskohtaukset.

– Kun vuonna 2014 tulin tutustumaan tänne Metrokappeliin, niin ensimmäinen tapaamani ihminen pyysi minua rukoilemaan, jotta hän pääsisi irti huumeista. Kaksi vuotta myöhemmin tuo alle kolmekymppinen mies ammuttiin kuoliaaksi, ilmeisesti yhden Subutexin tähden, kertoo Metrokappelin evankelista Gunnar Lundberg

Syitä huumeiden käyttöön on Korhosen mukaan oikeastaan yhtä paljon kuin käyttäjiäkin.

– Haetaan jännitystä elämään. Se voi olla myös pakoa elämästä tai syynä voivat olla lapsuuden traumat. Toisaalta käyttöön voi liittyä "minä teen mitä haluan, eikä kukaan muu sitä määrää" -asenne, Korhonen sanoo.

Metrokappelissa (Kontulan ostari) järjestetään huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 19. toukokuuta kello 18.

Huumekuolemat

Suomessa kuoli yhteensä 200 henkilöä huumeisiin vuonna 2017. Tämä on kuusi enemmän kuin vuonna 2016 ja 34 enemmän kuin vuonna 2015. Suurin osa huumeisiin kuolleista oli miehiä, vain joka neljäs oli nainen. Huumeisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 35 vuotta ja naisilla 46 vuotta. Eniten huumekuolemiin menehtyi 30–34-vuotiaita miehiä.

Huumausainekuolemiksi lasketaan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on tahaton, tahallinen tai tahallisuudelta epäselvä huumeiden aiheuttama myrkytys tai huumeiden käytöstä johtuva elimellinen aivo-oireyhtymä tai käyttäytymisen häiriö.46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin.

Kaupunginhallitus vastasi viime viikolla Petrus Pennasen (pir.) valtuustoaloiteeseen siitä, että opioidiriippuvaisille tulisi antaa huumeyliannostuksen varalta vasta-ainetta eli naloksonia huumekuolemien vähentämiseksi. Vastauksen mukaan ensihoito toimii Helsingissä hyvin ja naloksonin jakelu käyttäjille ei ole perusteltua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 2. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 3. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 4. Turvatalo auki kesälläkin
 5. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 6. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 7. Päivitetty: Kehäradan ja Keravan junien kulku tökkii iltaan asti
 8. Helsingin keskeisillä paikoilla kunnostetaan kesällä ratikkarataa – HKL lupaa lopputuloksena vähemmän kiskomelua
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpyläkonsepti leviämässä Espooseen – alue varattu myös Tukholmasta
 11. Suosittu leikkipuisto uusitaan Herttoniemessä – kahluualtaan tilalle vesileikkipaikka, pelaamiseen oma areena
 12. "Voi aiheuttaa vaikeita aivohalvauksia" – Hus huolissaan: koronakevät on romahduttanut pitkäaikaissairauksien seurannan
 13. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 14. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 15. Korkeasaaren uusi laji on sikojen amerikansukulainen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 3. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 5. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 6. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 7. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 8. Uutta tietoa poliisilta: "Noin kahdensadan nuoren porukka kokoontui aluksi Malmilla" – Poliisilta lisätietoa Helsingin joukkotappelusta: sovittiin ennakkoon sosiaalisessa mediassa
 9. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 10. Remontti sulki kirjaston Viikissä – Korona-kirjasto remontoidaan täysin
 11. Kulkutautipaviljonki siirretään Itä-Pakilaan ja myydään asumiskäyttöön – myös toinen 1800-luvun lopun puurakennus saa uuden elämän
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 14. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 15. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.