Jokaisella helsinkiläisellä hautausmaalla päivystää ensi kesänä pappi – "Saa todellakin tulla juttelemaan"

toimitus

Ensimmäisen hautausmaapapin saaman myönteisen vastaanoton vuoksi tänä kesänä kaikilla Helsingin seurakuntien hautausmailla päivystää pappi.

Idean hautausmaapapista sai vuosi sitten Malmin kirkkoherra Heikki Arikka Hän palkkasi ensimmäiseksi hautausmaapapiksi Kai Sadinmaan

Hautausmaapapit aloittavat toimintansa tällä viikolla. Sadinmaan lisäksi hautausmailla päivystää pappeja Helsingin seurakunnista.

Hautausmaat ovat tutkitusti helsinkiläisille tärkeitä paikkoja. Joillekin ne voivat olla lähes ainoa seurakuntien ylläpitämä paikka, jossa vieraillaan säännöllisesti.

Sadinmaa on kuljeskellut Malmin hautausmaalla ja ollut juttuseuraa kaipaavien käytettävissä.

– Hautausmaapapin työ on läsnäoloa ja ihmisten kohtaamista. Tämä vaatii papiltakin jonkin verran rohkeutta mennä ihmisten luokse, koska he eivät välttämättä tule ”häiritsemään” hautausmaalla olevaa pappia. Mutta nyt saa todellakin tulla juttelemaan, Sadinmaa kehottaa.

Ihmiset ovat Sadinmaasta hautausmaalla helpommin lähestyttäviä, koska sinne tullaan eri tunnelmissa kuin vaikkapa kauppakeskukseen.

– Tämä työ ei ole suorittamista, vaan on löydettävä oma, luonteva tyyli tehdä tätä. Itse otin hautausmaapapin tehtävän myös rukouksena ja retriittinä. Kuljin hautausmaalla rukousnauhan kanssa rukoillen ja loin sinne rukouksen ilmapiiriä. Sellaistakin voi olla hautausmaapapin työ.

Sadinmaa on toiminut myös hautausmaiden kausityöntekijöiden työpaikkapappina.

Malmin hautausmaalla pappi on tavattavissa arkipäivisin muutaman tunnin ajan. Hietaniemessä pappi on paikalla keskiviikkoisin kello 12–14, Honkanummella tiistaisin 12–14, Maunulan uurnalehdossa tiistaisin 12–14 ja Östersundomin kirkkomaalla tiistaisin 14–16.

Hautausmaapapin voi löytää hautausmaalta syyskuun loppuun asti. Hautausmaapappiin voi myös ottaa yhteyttä puhelimitse ja varata keskusteluajan.

Malmin ja Hietaniemen hautausmailla järjestetään kesäkuukausina myös ohjelmaa. Sadinmaa järjestää Malmilla Kuolleiden kirja -kävelyitä.

Kävelyt perustuvat Sadinmaan kirjoittamaan ja kesällä julkaistavaan samannimiseen kirjaan, jonka alaotsikkona on ”Eli kuinka kävelin Suomen suurimman hautausmaan halki ja opin kaiken elämästä, hautaamisesta, rakkaudenkaipuusta ja puista”.

Kuolleiden kirja -kävelyitä tehdään keskiviikkoisin 15. toukokuuta alkaen, ja ne jatkuvat syyskuulle asti (ei viikoilla 30 ja 31).

Kävelyille kokoonnutaan kello 18 hautausmaakappelin edessä. Kierrokselle otetaan rajoitettu määrä henkilöitä. Ilmoittautumiset sähköpostitse: kai.sadinmaa@evl.fi.

Hietaniemen hautausmaalla on Open mic -runonlausuntatapahtuma lauantaina 6. heinäkuuta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut