Lattiat lainehtivat vain 5 kuukautta sitten valmistuneessa talossa Helsingissä, asukkaat epätoivoisia: "Kuin kerrostalon kokoinen kuivaushuone"

– Lorisee lorisee. Maali kuplii, betoni pehmenee, listat purputtelee. Kenen eteisessä uidaan, kenen olohuoneessa on kohta Herra haistapahome, kirjoittaa Facebookissa Kruunuvuorenrannan asukas.

Hän asuu vuokralla Helsingin kaupungin omistamassa uudessa kerrostalossa, jonka on rakentanut Skanska. Asukkaan kuvaamassa videossa näkyy, kuinka lattiat lainehtivat vettä upouudessa, vain viisi kuukautta asuinkäytössä olleessa kerrostalossa.

Asukkaan mukaan vesi on lorissut jo muutaman viikon. Lisäksi hän kertoo talossa olevan asuntoja, joissa pyyhitään päivittäin mustaa hienoa pölyä pinnoilta.

– Tässä talossa on lukuisia ihmisiä joilla on hengitystieoireita, kuten pitkiä hengitystieinfektioita ja allergiaa, asukas kertoo.

– Itselleni on tullut nenäverenvuotoa, josta en ole koskaan ennen kärsinyt, vahvistaa toinen asukas.

Asukas kertoo talon vesivahinkoja korjatun huonelämpötilaa nostamalla ja ilmastointia lisäämällä. Ilmastointia on pidetty talven ajan niin kovalla, että pyykit on kuivuneet kahdessa tunnissa.

–  Ei tämä voi olla kerrostalon kokoinen kuivaushuone. Toisilla on tukka putkella omassa asunnossa ja niskat jumissa vedosta, asukas kertoo.

Asukkaat kokevat, että heidän valituksensa ovat kaikuneet kuuroille korville. Vuokranalennuksia tai mitään muutakaan hyvitystä he eivät ole saaneet.

– Kysyn, miksi Suomessa rakennetaan näin, että vedet lorisee käytävään ja ilma, jota kotona ihmiset hengittää, on epäterveellistä uudessa talossa.

Talon omistavan Heka Oy:n tiedottaja sanoi Helsingin Uutisille tiistaiaamuna, että tilanteesta ollaan tietoisia. Heka on luvannut kommentoida lisää, kunhan asiaa on selvitelty yhtiön sisällä.

Skanskan viestintäpäällikkö Liisa Salmela kertoo kohteeseenlähetetyn yhtiön takuutyönjohtajan heti Helsingin Uutisten julkaiseman uutisen jälkeen. Yhtiö myöstutustui asukkaan julkaisemaan videoon, jonka perusteella heräsi epäily vesivahingon aiheuttajasta.

– Näyttää siltä, että kyseessä on sadevesilinjan tarkastusluukku, joka vuotaa. Se korjataan välittömästi, kuten takuuaika velvoittaa meitä tekemään, Salmela lupaa.

Hän lisää vielä, että kyseisessä kohteessa on ollut vesivahinkoja aiemminkin, mutta ne on jo korjattu. Lisäksi Skanska on saanut asukkailta valituksia liian kuivasta sisäilmasta, jonka säädöt on tehty jo ennen kiinteistön luovuttamista.

– Normaali käytäntö on, että ilmanvaihto säädetään tarvittaessa uudelleen vasta seuraavan kerran tulevana talvena, ja silloin sen tekeekiinteistön omistaja eli Heka Oy, Salmela kertoo. Juttua on muokattu 14.5. klo 10.50. Uutiseen on lisätty Skanskan viestintäpäällikönkommentit.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut