Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Roihuvuoresta pitää mennä Kallioon neuvolaan? – Lähimpään perhekeskukseen olisi alle kaksi kilometriä

Roihuvuorelaiset pienten lasten vanhemmat ovat ihmetelleet, miksi Itäkadun perhekeskuksesta on ryhdytty ohjaamaan lapsia neuvolaan useiden julkisten yhteyksien päässä olevaan Kallion perhekeskukseen, vaikka Itäkadun piste Itäkeskuksessa on vieressä.

Roihuvuorelainen 1- ja 4-vuotiaiden lasten äiti Anne Vepsäläinen pitää matkaa Roihuvuoresta Kallioon liian pitkänä neuvolamatkana.

– Minusta se on ongelmallista, jos valitsee perhekeskuksen, johon oikeasti kuuluu. Aikoja saa arkisin päiväsaikaan. Siinä menee puoli päivää, kun hakee lapset päiväkodista, käy Kallion perhekeskuksessa, vie takaisin päiväkotiin ja lähtee taas töihin.

Roihuvuori kuuluu Herttoniemen alueeseen, joka kuuluu Kallion alueeseen, kun Kallion perhekeskus 4. kesäkuuta avataan.

Vepsäläinen kuuli muutoksesta jo jokin aika sitten ja käytti valinnanvapautta.

Anne Vepsäläinen sanoojatkossakin käyttävänsä lapsineen Itäkadun perhekeskusta, ei tulevaa keskusta Kalliossa. Vepsäläinen kuitenkin miettii, miten muiden halukkaiden käy, jos moni muukin Herttoniemen alueeseen kuuluva perhe valitsisi samoin.

– Se että pystyvätkö kaikki halukkaat valitsemaan näin, jää nähtäväksi. Roihuvuoreen muuttaa myös paljon uusia lapsiperheitä.

Asiasta virisi vilkasta keskustelua Roihuvuoren Facebook-sivuilla.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen ylihoitaja Tarja Viitamäki kertoo, että periaate on, että Herttoniemen entisen neuvolan alueen asiakkaat siirtyvät Kallioon, kun uusi perhekeskus avataan.

– On haluttu, että Kallion perhekeskuksen alue vastaa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksen asiakkaita. Se on ollut lähtökohta, kun palveluita on suunniteltu.

Kallioon keskitetään jatkossa Kallion, Vallilan ja Herttoniemen neuvolat sekä valtaosa ruotsinkielisistä palveluista. Uusi perhekeskus on tulossa Kallion entisen terveysaseman ja neuvolan tiloihin. Keskus on auki arkisin kello 7–20.

Viitamäki myöntää, että palautetta asiasta on tullut erityisesti Roihuvuoresta, joka on yksi Kallion perhekeskuksen alueen kaukaisimmista kolkista.

– Erityisesti ne roihuvuorelaiset lapsiperheet, jotka haluavat käydä Itäkadulla, voivat olla yhteydessä osastonhoitajaan. Ymmärrämme, että roihuvuorelaisten saattaa olla vaikea kulkea Kallioon. Katsomme resursseja uudelleen.

Roihuvuorelaisia lapsiperheitä on Herttoniemen neuvolan alueella hoitanut yksi terveydenhoitaja. Kesäkuussa Kallioon siirtyy kymmenen Herttoniemen alueen hoitajaa.

Roihuvuorelaisia äitiysneuvolan asiakkaita on tällä hetkellä noin 50 ja lastenneuvolaa käyttävien alle kouluikäisten määrä on noin 400. Koko Herttoniemen alueella vastaavat luvut ovat 300 ja 2 500.

Helsingissä toimii tällä hetkellä kaksi perhekeskusta, toinen Itäkeskuksessa ja toinen Vuosaaressa. Lisää on tulossa.

– Tavoitteenamme on vuoden loppuun mennessä ottaa Perhekeskus-toimintamalli käyttöön koko kaupungissa. Keskustan, lännen ja pohjoisen alueiden fyysisten keskusten alustavaa suunnittelua on aloitettu, mutta ei ole tehty päätöksiä, mihin keskukset sijoittuisivat. Myöskään tarkempaa aikataulua näiden osalta ei ole vielä tiedossa, toteaa Perhekeskusten projektipäällikkö Anna-Kaisa Tukiala

Helsingin Uutiset kertoi toukokuussa 2017 perhekeskusten avaamisesta Helsinkiin.