Rouville tuli visio puutarhakulttuurin keskuksesta – hankkivat kartanon kukkien kasvatukseen

Helsingin monista hienoista paikoista yksi helmi on Annalan huvila puistoineen. Jo alun pitäen monipuoliseksi puutarhaksi rakennetusta alueesta kehitetään Suomessa ainutlaatuista puutarhakulttuurin keskusta.

Lisäksi huvilassa järjestetään monenlaista toimintaa.

Visio puutarhakulttuurin keskuksesta kehkeytyi jo 1990-luvulla silloin Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajana työskennelleen Anu Rannan ja arkkitehtien Tiina Koskenniemen ja Helena Seppälän kesken.

Nyt Ranta toimii Annalan huvilan ystävät -yhdistyksen puheenjohtajana, joka kerää rahaa vuonna 1832 valmistetun huvilan kunnostamiseksi. Itse rakennuksen Hyötykasviyhdistys osti keräysvarojen turvin 2017.

– Huvilan hankkiminen sujui mutkattomasti, sillä kaupungilla oli sama näkemys alueen säilyttämisestä julkisena tilana, Ranta kertoo.

Annala niveltyy saumattomasti laajaan puistoon, joka sai muotonsa jo 1800-luvulla huvilan rakennuttajan Gustav Otto Waseniuksen toiveiden mukaan.

– Huvilan edustalla on muotopuutarha käytäväsommitelmineen sekä pensas- ja kukkaistutuksineen. Huvilan länsipuolelle Wasenius perusti lehtipuuvaltaisen englantilaistyylisen maisemapuiston polkuineen, Ranta kertoo.

Puistoa hoitaa kaupungin Stara, jonka väki istutti toukokuun alussa muotopuutarhaan orvokkeja, hyasintteja ja tulppaaneja.

Anu Ranta tutkii marjakuusikujanteen talvehtimista.

Vuonna 1844 valmistunut orangeria eli talvikasvihuone on yksi Annalan erikoisuuksista. Se toimi puutarhan koristekasvien kasvattamis- ja talvettamispaikkana.

– 1850-luvulta olevan vakuutuskirjan mukaan orangeriassa oli talvisäilytyksessä kaikkiaan 703 ruukkua sekä kellarissa puoli tonnia porkkanoita ja palsternakkoja.

Kivi- ja lasiseinäistä kasvihuonetta lämmitettiin kolmella kakluunilla.

Orangeria on Hyötykasviyhdistyksen aarre, sillä siellä säilytetään esimerkiksi vanhojen pelargonien kokoelmaa. Anu Ranta nyppii kuivia lehtiä pelargoneista, joilla on erikoisia nimiä: Vanha rouva, Evakko, Muolaa, Säkkijärvi...

– Nämä ovat yhdistyksen helsinkiläisistä kodeista keräämiä vanhoja lajikkeita, joista osa on peräisin luovutetusta Karjalasta. Yhdenkin historia ulottuu sadan vuoden taakse.

– Huonekasvit olivat niin rakkaita, että ne otettiin mukaan evakkoon lähdettäessä, Ranta huomauttaa.

Helsinkiläisistä kodeista kerättyjä vanhoja harvinaisia pelargonilajikkeita, joista osa on peräisin luovutetusta Karjalasta.

Käytännön toimintaa Hyötykasviyhdistyksen lisäksi Annalan huvilassa pyörittää Hyvinvoinnin tilat -hanke.

– Tarjoamme osallistumisen mahdollisuuksia kaikille ja järjestämme kaupunki- ja puutarhakulttuuriin liittyviä tapahtumia, hyvän rakentaja -nimikkeellä toimiva Jaana Merenmies tiivistää.

Annalassa pidetään esimerkiksi avointen ovien päiviä ja loppuviikosta päiväaikaan avoinna on Café Anneberg. "Annas soppaa" tarjotaan torstaisin ja perjantaisin.

Hyvän rakentaja Jaana Merenmies pyörittää Annalassa Hyvinvoinnin tilat -hanketta.

Annalan kevään perinteinen tapahtuma on Hyötykasviyhdistyksen ja huvilan ystävien kaikille avoin taimitori, joka järjestetään torstaina 16. toukokuuta kello 15–19.

Sieltä voi hyvällä tuurilla ostaa myös evakkopelargonioiden pistokkaita.

– Pistokkaiden levittäminen on yksi tapa varmistaa lajikkeen säilyminen, Ranta paljastaa.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut