Vihkiminen vie nyt vain pari minuuttia – Vantaalla avioliittoon pääsee taiteen keskellä

Siviilivihkimiset Vantaan taiteilijaseuran Galleria K:ssa Tikkurilassa alkoivat perjantaina.

– Heti perjantaiksi on pari varausta, kertoo henkikirjoittaja Marjo Valkonen Uudenmaan maistraatista.

Vihkipäiviä taidegalleriassa on tarjolla kahtena perjantaipäivänä kuukaudessa.

Vihille pääsee 20 minuutin välein kello 12.40–15.

Vihkipäivämääriä, -kellonaikoja ja ajanmukaista varaustilannetta voi tarkastella Uudenmaan maistraatin verkkosivuilta löytyvästä kalenterista.

Galleriavihkimiset ovat väliaikaisratkaisu maistraatin siviilivihkimisille sillä aikaa, kun vihkipaikkana toiminutta Vantaan kaupunginmuseota remontoidaan.

Uudenmaan maistraatilla ei ole ollut omaa toimipistettä Vantaalla kesän 2016 jälkeen.

Galleria K:n lisäksi vantaalainen voi käydä siviilivihille minkä tahansa maistraatin toimipisteessä tai käräjäoikeudessa.

Galleria K:ssa naimisiin mennään aina taiteen keskellä ja sen ehdoilla.

Toukokuun näyttely Voyages saattelee osuvasti vihkipareja yhteiselle matkalle.

”Kutsumme teidät matkalle maailmaan, jossa jäävuoret eivät sula, jossa paperit eivät pala, tuhansien kellotornien katedraalien maahan, jossa kaikki kirjat ovat taikakirjoja ja saaret runoilijoiden asuttamia” taiteilijat Johanna Häiväoja ja François Blosseville esittelevät näyttelyään, joka juhlistaa heidän 30-vuotista yhteistä taivaltaan.

Esillä on useista eri materiaalista tehtyjä veistoksia ja suuria hiilipiirustuksia.

Galleriassa avioliittoon astuvien on syytä varautua siihen, että vieraaksi voi pelmahtaa vaikka koululuokka.

– Näyttelytila on vihkiaikoina normaalisti avoinna yleisölle. Usein galleriassa on toki ihan rauhallista iltapäivisin, huomauttaa koordinaattori Eeva Tamminen Galleria K:sta.

Galleriassa K:ssa saa ottaa valokuvia ja videokuvaa.

Kullekin vihkitoimitukselle on varattu 20 minuuttia aikaa. Itse vihkitoimitus vie vain muutaman minuutin. Sen lisäksi pari voi maistraatin ohjeistuksen mukaan sisällyttää toimitukseen pienen ohjelmanumeron kuten puheen tai runon – näin myös näyttelytilassa.

Siviilivihkimisiin tarvitaan aina kaksi yli 15 vuotta täyttänyttä todistajaa paikalle.

Gallerian henkilökunta ei pysty lupautumaan todistajiksi omien työtehtävien vuoksi, kaupunginmuseossa museotyöntekijät tulivat tarvittaessa todistajiksi.

Vihkiminen maistraatin toimipisteissä sekä Galleria K:ssa on maksutonta.

Siviilivihkimisen suorittavan henkikirjoittajan kanssa voi sopia myös virka-ajan ulkopuolella tai muualla kuin virallisissa toimipisteissä tapahtuvista vihkimisistä.

Virka-ajan ulkopuolella tapahtuvasta vihkimisestä peritään 250 euroa. Lisäksi peritään vihkijän matkakulut.

Vihkitilaisuudessa vihittävällä pariskunnalla on oltava mukanaan voimassa olevat henkilöllisyystodistukset, esimerkiksi passi tai henkilökortti, todistus avioliiton esteiden tutkinnasta sekä kaksi 15 vuotta täyttänyttä todistajaa.

Jos vihkipari ei saa todistajia vihkitilaisuuteen, voi vihkijältä tarkistaa, voiko vihkijä hankkia todistajat.

Yhä useampi avioituu siviilivihkimisen kautta. Viime vuonna 40 prosenttia vantaalaisista ei kuulunut mihinkään uskontokuntaan.

Vihkiminen käräjäoikeudessa

Maistraatin ohella siviilivihkimisiä saa käräjäoikeuksista. Vantaalla vihille pääsee Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden toimipisteessä Kielotie 21:ssä.

Käräjäoikeudessa ei ole tiettyjä vihkipäiviä tai aikoja. Vihkiaika pyritään sopimaan vihille menevän pariskunnan toiveiden mukaan.

Maistraatin tavoin virka-aikana (kello 8–16.15) käräjäoikeuden tiloissa tapahtuva vihkiminen on maksutonta.

Vihkimisestä virka-ajan ulkopuolella peritään 250 euron maksu sekä mahdolliset matkakulut. Virka-aikana, mutta virkapaikan ulkopuolella suoritetusta vihkimisestä peritään 150 euron maksu sekä mahdolliset matkakulut.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut