Kuvat: Työtön aviopari Vantaalta kahmi Subutex-tableteilla valtavan omaisuuden – rikoshyöty jopa 1 160 000 euroa

Itä-Uudenmaan poliisi on takavarikoinut vantaalaisen pariskunnan hallusta valtavan määrän Subutex-tabletteja.  Poliisi

Jari Pietiläinen

Itä-Uudenmaan poliisi on selvitellyt melkoista huumevyyhteä, jonka keskeltä on löytynyt huikean rikoshyödyn itselleen hankkinut vantaalainen pariskunta.

Poliisi takavarikoi tähän tapaukseen liittyen joulukuun 2018 ja helmikuun 2019 välisenä aikana yhteensä noin 18 300 Subutex-tablettia, 249 500 euroa käteistä rahaa, noin 300 000 euron arvoisen kiinteistön sekä lisäksi muuta irtainta omaisuutta noin 60 000 euron arvosta.

Takavarikoitu irtain omaisuus sisältää muun muassa kolme ajoneuvoa, peräkärryn ja matkaveneen. Takavarikoidun käteisen rahan epäillään olevan suoraan huumausaineiden myynnistä saatua rikoshyötyä.

Muu omaisuus on takavarikoitu niin sanottuna laajennettuna rikoshyötynä. Takavarikoitujen Subutex -tablettien katukauppa-arvo on yhteensä noin 549 000 euroa.

Takavarikoidun omaisuuden yhteisarvo on noin 1 160 000 euroa.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi takavarikoi joulukuun 2018 alussa Jakomäessä olleesta maastokätköstä 1 000 Subutex-tablettia.

– Samaiseen maastokätköön toimitettiin myöhemmin vielä toisella kertaa 993 Subutex-tablettia, jotka poliisi takavarikoi niin ikään joulukuussa, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Rauno Jämsä

Tutkinnan edetessä poliisi sai selville henkilön, jonka oli syytä epäillä toimittaneen nämä edellä mainitut 1 993 Subutex-tablettia maastokätköön. Epäilty oli Vantaalla asuva ulkomaalaistaustainen mies.

Samassa asunnossa oli kirjoilla myös epäillyn aviopuoliso. Teosta epäilty mies otettiin kiinni Helsingin Katajanokan satamassa helmikuussa 2019 kun hän oli palaamassa Helsinkiin Ranskaan suuntautuneelta matkaltaan.

Miehen kuljettamasta henkilöautosta takavarikoitiin yhteistyössä Tullin kanssa 15 477 Subutex-tablettia.

Kiinnioton jälkeen avioparin asunnolle Vantaalle tehtiin kotietsintä. Kotietsinnällä pariskunnan asunnosta takavarikoitiin Subutex-tabletteja vielä 831 kappaletta. Asunnosta takavarikoitiin myös käteistä rahaa yhteensä 248 000 euroa.

– Asunnosta takavarikoitu käteinen raha ja Subutex-tabletit oli piilotettu kiinteistön välikatolle eristeiden sekaan, Jämsä jatkaa.

Asunto, josta takavarikot tehtiin, oli kiinniotetun miehen käteisellä vuonna 2017 ostama omakotitalo, jota oli peruskorjattu usealla kymmenellä tuhannella eurolla vuoden 2018 aikana.

– Miehelle ja hänen vaimolle oli kertynyt vuosien 2017 ja 2018 aikana huomattava määrä muutakin käteisellä ostettua omaisuutta huolimatta siitä, että molemmat olivat työttömiä ja vailla vakinaisia tuloja, Jämsä kertoo.

Tutkinnassa selvisi, että epäilty mies oli tehnyt autolla vuoden 2018 aikana useita lyhyitä matkoja Keski-Eurooppaan, lähinnä Belgian ja Ranskan alueelle. Osalla matkoista oli ollut mukana myös epäillyn vaimo.

Tutkinnassa saatiin viitteitä siitä, että matkoja oli tehty myös vuonna 2017. Näistä matkoista ainakin osan epäillään olleen samanlaisia Subutex-tablettien hakumatkoja, kuin helmikuussa 2019 tehty matka oli.

Rikoskokonaisuudessa on ollut vangittuna neljä henkilöä, joista yksi on jo saanut kahden vuoden neljän kuukauden vankeustuomion yrittäessään hakea Subutex-tabletteja maastokätköstä joulukuussa. Yksi vangittuna ollut on vapautettu ja häntä ei ole enää syytä epäillä rikoksesta tässä kokonaisuudessa.

Aviopari on edelleen vangittuna ja juttu on siirtynyt heidän osaltaan syyteharkintaan tällä viikolla. Rikosasia tullaan käsittelemään 2019 touko-kesäkuun vaihteessa Helsingin käräjäoikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.