Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seniorit vaativat edullisempia matkalippuja nyt adressilla – halvin lippu kallistui vyöhykeuudistuksessa 65 prosenttia

Osalle eläkeläisiä matkalipun hinta Helsingin keskustassa nousi vyöhykeuudistuksessa 65 prosenttia.

Kun ennen pääsi matkustamaan 1,70 euron ratikkalipulla, nyt halvin hinta on 2,80.

– Eläkeläisistä tämä on vääryys. Eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa tarjotaan eläkeläisille tai kaikille ilmaista joukkoliikennettä, eläkeläinen Tarja Kupila huomauttaa.

– Esimerkiksi Lontoossa yli 60-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Tallinnassa joukkoliikenne on kaikille ilmainen.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) alennukset eläkeläisille on rajattu tiukasti. Vain Kelan eläkettä saavat ja liikuntarajoitteiset voivat matkustaa 1,40 eurolla. Alennus ei koske työeläkettä saavia.

Lisäksi kaikki 70 vuotta täyttäneet voivat matkustaa 1,40 eurolla kello 9–14.

– Eläkeläiset joutuvat liikkumaan kello kaulassa. Eihän yhdeksän ja kahden välillä matkustaminen sovi kaikille. Päivän aikana voi joutua tekemään useita matkoja. Aamulla joutuu käymään hoitamassa asioita ja illalla voi olla rientoja.

Pienin hyväksyttävissä oleva muutos Kupilan mielestä olisi, että eläkeläiset pääsisivät matkustamaan ilmaiseksi tai puoleen hintaan kello 9–16 ja 18–23.

Kupilasta hinnankorotukset sivuuttavat kokonaan sen, että eläkeläisten liikkuminen vaikuttaisi myönteisesti talouselämän vireyteen.

– Entäs sitten henkinen hyvinvointi? Ei ole hyvä, että eläkeläiset koteloituvat koteihinsa siksi, että heillä ei ole varaa matkustaa.

Kupila on asiasta niin suivaantunut, että hän on laatinut eläkeläisten matkakulujen kohtuullistamista vaativan adressin, johon hän on yksinään kerännyt jo tuhatkunta allekirjoittajaa.

Adressi on jo jätetty HSL:lle ja se on tarkoitus luovuttaa kaupunginhallitukselle lähiaikoina.

Eikä Kupila aio jättää vaikuttamista tähän.

– Vaadimme EU:hun yhtenäistä käytäntöä.

HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi ei ole adressia vielä nähnyt, mutta sanoo että eläkeläislippujen hinnat ovat harkittuja.

– HSL:n hallitus on todennut, että ikä ei ole alennusperuste. Kansan- ja takuueläkkeellä olevat saavat jo nyt kaikki liput puoleen hintaan. Monilla taas on hyvät työeläkkeet.

– Jos alennuksia laajennettaisiin, muut joutuisivat maksamaan lipuista enemmän tai vaje jouduttaisiin kattamaan verovaroin.