"Onko mun elämä aina tällaista odotushuoneessa olemista?" – lapsettomuudesta kärsineet Minna ja Katja jakavat tarinansa, sillä puhuminen helpottaa sielua raastavaa kaipuuta

Tanja Kuisma

Kun saisin tulla äidiksi. Katsella ja keinutella vauvaa sylissäni. Sanoa, minun lapseni. Rakkain aarteeni. Kasvaa ja iloita hänen rinnallaan, kanssaan. Elää, varjella, suojella.

Kun saisin.

Lapsettomuus on vaikea asia, joka koskettaa niin monta naista – ja miestä. Halusta saada lapsi ja tulla äidiksi voi tulla yhdelle särkynyt unelma, josta on vain jotenkin jatkettava elämää eteenpäin. Toisille lapsi tulee, sittenkin.

Minna Tuominen ja Katja Helenelund kertovat tässä jutussa omat erilaiset tarinansa.

Minna Tuominen meni naimisiin 1997, mutta lapsen saaminen ei ollut aluksi akuuttia.

– Sitten yritettiin vuosi ja kun ei tärpännyt mentiin tutkimuksiin, joissa minulla todettiin endometrioosi. Leikkausten jälkeen seuraava pari vuotta meni hedelmöityshoidoissa, ensin inseminaatioissa ja sitten IVF-hoidoissa, jotka olivat raskaita etenkin minulle keskenmenojen vuoksi. Olisi ollut mahdollista jatkaa vielä luovutetuilla sukusoluilla, mutta päätimme lopettaa.

– En ole koskaan elämässäni ollut niin surullinen, kuin hoitojen aikaan. Kun kaikki on niin turhaa, tunne vie syvälle, Tuominen sanoo.

Helsingissä tuolloin asunut pariskunta oli ilmoittautunut adoptioneuvontaan, joka alkoi syksyllä 2004.

– Se oli tosi hyvä. Se vahvisti parisuhdetta ja tutustuimme sen myötä paremmin toisiimme.

Ajatuksena oli adoptoida lapsi Thaimaasta. Valmennuksen lopulla Minna Tuominen kävi sosiaalitoimistossa, jossa kysyttiin halukkuutta adoptoida suomalainen poikavauva. Hän muutti kotiin 1,5 viikon kuluttua.

– Sieltä se meidän kahdeksanviikkoinen Luukas tuli! Lapsettomuuden suru olisi voinut jäädä päälle, mutta kaikki järjestyikin ihanasti.

– Vauva oli yllätys. Meille tulvi tukea ja apua, kun emme olleet osanneet varautua ja asioita piti järjestellä aika nopeasti. Olin seurakuntapappina Kannelmäessä ja minulla oli kaksi siunaustilaisuutta samana päivänä. Toisen muistotilaisuuteen en mennyt, vaan ilmoitin jääväni nyt äitiyslomalle.

Synnyinkaupunki Porvoo kutsui takaisin 2010. Tuomiset ryhtyivät rakentamaan taloa.

– Tapahtui yllätys, minä olinkin raskaana!

Minna Tuominen kertoo miehensä pelänneen keskenmenoa niin, ettei uskaltanut kertoa kenellekään ennen kuin tyttären tulo jo näkyi rouvassa.

Sen jälkeen perhe on rakentanut yhteyden myös Luukaksen biologisten vanhempien ja suvun kanssa. Nyt teini-ikäinen poika kun halusi ekaluokalla nähdä sen mystisen masuäidin, jolta tuli lahjoja.

Minna Tuominen lähti 2009 opiskelemaan parisuhdeterapeutiksi Väestöliitossa. Lapsettomien yhdistyksen Simpukan kautta hän sai kahdeksan naisen elämänkerrat, joista teki lopputyönsä.

– Ymmärsin vasta silloin, että lapsettomuus voi olla traumatisoiva elämänjakso, ja se voi kestää monta vuotta. Kertomuksissa toistui viesti, että onko tämä mun elämä aina tällaista odotushuoneessa olemista. Toisia pareja lapsettomuus yhdisti, toisia erotti muun muassa alkoholismin tai sivusuhteiden muodossa.

Porvoossa yläasteikäisestä lähtien asunut Katja Helenelund halusi lapsen, mutta joutui sinkkuna miettimään haavettaan toisenlaisesta lähtökohdasta. Yksin vanhemmaksi ryhtyminen on suuri päätös, joka kysyy vahvaa luonnetta ja tukiverkostoa.

Porvoolainen kertoo tajunneensa, kuinka ympäröivästä yhteiskunnasta nousema on ajatus siitä, että lapsen pitäisi syntyä parisuhteessa. Eräs sinkkuäiti kannusti häntä eteenpäin kysymällä, että oletko ajatellut ominpäin lähteä lasta yrittämään?

– Olen tyytyväinen sinkkuna, ja olin joskus todennut nuorempana, että jos ei ole parisuhdetta ennenkuin täytän 30 vuotta, niin menen spermapankkiin.

3,5 vuotta kestäneet hoidot alkoivat psykologikäynneillä Väestöliitossa, josta hän siirtyi lopulta Dextralle hoitoihin.

– Lähdin innoissani ajatuksella, että nyt musta tulee äiti, toivottavasti. Olin ensin inseminaatiohoidoissa, sitten omilla soluilla IVF-hoidoissa ja perään luovutetuilla soluilla, jossa yhteydessä liityin Simpukan vertaistukiryhmään. Lopulta totesin, ettei mun aivot kestä sitä odotustilaa, kun kaikki jää mitä jos -tilaan.

Pari vuotta sitten Helenelund totesi henkisesti tehneensä kaikkensa, ja päätti lopettaa roikkumisen odotustilassa.

– Se oli helpotus, mutta vieläkin olen välillä ihan valmis soittamaan klinikalle, kun tulee paniikkitunne, että mitä olenkaan tekemässä, kun mahdollisuus olisi kuitenkin vaikka hyvin pieni.

Hyväntahtoiset ”Voithan sä adoptoida lapsen” tuntuivat ymmärtämättömiltä lohkaisuilta.

– Odotus on hoidoissa rankinta ja adoptioprosessi on pelkkää odottamista.

Katja Helenelund huomauttaa, että elämä voi olla hyvää myös ilman omaa lasta. Päätös hoitojen lopettamisesta avasi muita ovia.

– Nautin vapaudesta. Toisaalta aloitin psykologian opinnot valmistuakseni lapsettomuusterapeutiksi. Lisäksi olen Simpukan hallituksessa ja tiiminvetäjä vertaistukiryhmässä ja järjestän erilaisia tapahtumia.

– Lapsettomuudesta on tärkeä puhua, että saa tuntea, ettei sen asian kanssa ole yksin.

Tällä viikolla vietetään Suomessa lapsettomuusteemaista Simpukka-viikkoa.

Tapahtumia on ympäri maan muun muassa pk-seudulla, Tampereella ja Porvoossa.

Helsingin tuomiokirkon kappelissa järjestetään tyhjän sylin rukoushetki la 11.5. klo 16. Rukoushetki kestää puolisen tuntia. Sen jälkeen on mahdollisuus jutusteluun kahvin tai teekupposen ääressä.

Helsingissä lapsettomien lauantaita vietetään myös klo 16 Tyhjän sylin messussa Viikin kirkossa.

Tikkurilassa tyhjän sylin messu on la 11.5. klo 18 Pyhän Laurin kappelissa ja Vihdissä Lapsettomien lauantaita vietetään klo 18 Vihdin kirkossa.

Porvoossa lapsettomien lauantaina vietetään tyhjän sylin messua ensimmäistä kertaa.

Kaksikielinen tilaisuus on 11.5. klo 18 pikkukirkossa. Se on tarkoitettu lapsettomille, lapsensa menettäneille, keskenmenon kokeneille ja abortin läpikäyneille ja heidän läheisilleen. Tulijoiden toivotaan saapuvan ilman lapsia.

Messun jälkeen on mahdollisuus keskusteluun kahvi- tai teekupin äärellä. Tilaisuudessa ei pidetä puheita, vaan sisältö on ennemminkin meditatiivisia tekstejä, musiikkia, rukousta ja mukaan on tulossa myös tanssija.

Pikkukirkkoon voivat tulla myös miehet ja naiset iästä riippumatta, koska messu ei ole vain nuoria naisia varten.

– Meitä on erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät tämän surun ja tyhjyyden. Tervetulleita ovat myös miehet, joista moni haluaa pitää lapsettomuuden sisällään, ja he, jotka eivät usko. Usko voi olla toisille lohdun tuoja, vaikka lapsettomuusvaiheessa voi olla jumalallekin tosi vihainen, Minna Tuominen toteaa.

Katso lisää: Simpukka.info

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
 2. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
 3. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 4. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 11. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 12. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 13. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 6. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 12. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.