Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lauttasaaren metroaseman pinkki seinävalaistus ei ole ollut päällä kertaakaan – Länsimetron viestintäjohtaja kertoo, miksi väriä ei voida käyttää

Lauttasaaren metroaseman laituriseinät hehkuivat pinkkeinä vielä kaksi vuotta sitten ennen aseman käyttöönottamista.

Asemalla rakentamisvaiheessa maalaustöitä tehnyt Kari Ukkonen otti kuvan seinistä ennen aseman valmistumista, kun valot olivat vielä päällä. Sen koommin pinkkiä ei ole nähty.

– Hienot valot, jotka eivät koskaan ole päällä, eivät edes avajaisissa. Valaistus laiturialueelle maksoi kuitenkin kokonaisuudessaan satoja tuhansia euroja.

Ukkonen ihmetteli asiaa Facebookin Lauttasaari-ryhmässä, jossa moni muukin kertoo, ettei ole nähnyt seinissä pinkkiä eikä mitään muutakaan väriä.

Länsimetron viestintäjohtaja Satu Linkola oikoo, että Lauttasaaren metroaseman seinät ovat avaamisensa jälkeen olleet valaistut, mutta ei pinkillä, vaan valkoisella. Lauttasaaren aseman teema on jää ja vieressä sijaitsevan Koivusaaren aseman vesi.

– Arkkitehti ei ole halunnut sinne värejä, koska teemana on jää. Värin pitää olla valkoinen. Pinkki ei ole se mitä sinne halutaan.

Havainnekuvassa Lauttasaaren metroaseman seinä hehkuu jäämäisen valkoisena.

Metroasemien värijärjestelmien mukana tulevatkaikki värit, mutta kullakin asemalla käytetään vain teemojen mukaisia värejä.Vesiteemaisessa Koivusaaressa väri on sininen.

Asemien suunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Helin & Co ja ne omistaa länsimetro, jolla on ylläpitosopimus Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kanssa.

Koivusaaren ja Lauttasaaren yhteinen valaistusjärjestelmä sekä Lauttasaaren metroaseman katossa olevat 800-lediä maksoivat yhteensä 300 000 euroa. Linkolan mukaan pinkki värivaihtoehto ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, vaikka sitä ei asemalla nähdäkään.

– Ei näillä näkymin. Mutta ainahan matkustajien mielipiteitä kannattaa kuunnella ja ottaa pinkki mahdollisesti käyttöön, jos arkkitehti ja käytettävyysasiantuntijat ovat samaa mieltä.

Asemien värimaailma tulee Linkolan mukaan pitää neutraalina, jotta herkimmät matkustajat eivät saa valoista ärsykkeitä.

Lauttasaaren metrolaiturin valojen juju on katon led-valot, joiden voimakkuudet vaihtelevat. Valot muodostavat aaltomaisen valomaton, jossa valot hillitysti syttyvät ja sammuvat.

– Toukokuun aikana tehdään tarkistuksia, kuinka nopeasti ja voimakkaasti valot vaihtelevat. Nämä toimenpiteet kuuluvat normaaleihin tarkistuksiin.

Koivusaaressa koko metroaseman rakennuksen muotokieli muistuttaa talviteloille nostettua veneen pohjaa.

– Vesiteema näkyy laituriseinissä. Seinän muodot kuvaavat valaan hetuloita. Valo on taustalla ja sitä pystytään ohjelmoimaan, Linkola kertoo.

Tarkennus 6.5. kello 11.12: Metroasemien värijärjestelmien mukana tulevatkaikki värit, mutta kullakin asemalla käytetään vain teemojen mukaisia värejä. Tässä syy siihen, miksi pinkki väri asemien värivalikoimassa kuitenkin on, mutta sitä ei käytetä.