Lauttasaaren metroaseman pinkki seinävalaistus ei ole ollut päällä kertaakaan – Länsimetron viestintäjohtaja kertoo, miksi väriä ei voida käyttää

Sanna Jompero

Lauttasaaren metroaseman laituriseinät hehkuivat pinkkeinä vielä kaksi vuotta sitten ennen aseman käyttöönottamista.

Asemalla rakentamisvaiheessa maalaustöitä tehnyt Kari Ukkonen otti kuvan seinistä ennen aseman valmistumista, kun valot olivat vielä päällä. Sen koommin pinkkiä ei ole nähty.

– Hienot valot, jotka eivät koskaan ole päällä, eivät edes avajaisissa. Valaistus laiturialueelle maksoi kuitenkin kokonaisuudessaan satoja tuhansia euroja.

Ukkonen ihmetteli asiaa Facebookin Lauttasaari-ryhmässä, jossa moni muukin kertoo, ettei ole nähnyt seinissä pinkkiä eikä mitään muutakaan väriä.

Länsimetron viestintäjohtaja Satu Linkola oikoo, että Lauttasaaren metroaseman seinät ovat avaamisensa jälkeen olleet valaistut, mutta ei pinkillä, vaan valkoisella. Lauttasaaren aseman teema on jää ja vieressä sijaitsevan Koivusaaren aseman vesi.

– Arkkitehti ei ole halunnut sinne värejä, koska teemana on jää. Värin pitää olla valkoinen. Pinkki ei ole se mitä sinne halutaan.

Havainnekuvassa Lauttasaaren metroaseman seinä hehkuu jäämäisen valkoisena.

Metroasemien värijärjestelmien mukana tulevatkaikki värit, mutta kullakin asemalla käytetään vain teemojen mukaisia värejä.Vesiteemaisessa Koivusaaressa väri on sininen.

Asemien suunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Helin & Co ja ne omistaa länsimetro, jolla on ylläpitosopimus Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kanssa.

Koivusaaren ja Lauttasaaren yhteinen valaistusjärjestelmä sekä Lauttasaaren metroaseman katossa olevat 800-lediä maksoivat yhteensä 300 000 euroa. Linkolan mukaan pinkki värivaihtoehto ei kuitenkaan ole mennyt hukkaan, vaikka sitä ei asemalla nähdäkään.

– Ei näillä näkymin. Mutta ainahan matkustajien mielipiteitä kannattaa kuunnella ja ottaa pinkki mahdollisesti käyttöön, jos arkkitehti ja käytettävyysasiantuntijat ovat samaa mieltä.

Asemien värimaailma tulee Linkolan mukaan pitää neutraalina, jotta herkimmät matkustajat eivät saa valoista ärsykkeitä.

Lauttasaaren metrolaiturin valojen juju on katon led-valot, joiden voimakkuudet vaihtelevat. Valot muodostavat aaltomaisen valomaton, jossa valot hillitysti syttyvät ja sammuvat.

– Toukokuun aikana tehdään tarkistuksia, kuinka nopeasti ja voimakkaasti valot vaihtelevat. Nämä toimenpiteet kuuluvat normaaleihin tarkistuksiin.

Koivusaaressa koko metroaseman rakennuksen muotokieli muistuttaa talviteloille nostettua veneen pohjaa.

– Vesiteema näkyy laituriseinissä. Seinän muodot kuvaavat valaan hetuloita. Valo on taustalla ja sitä pystytään ohjelmoimaan, Linkola kertoo.

Tarkennus 6.5. kello 11.12: Metroasemien värijärjestelmien mukana tulevatkaikki värit, mutta kullakin asemalla käytetään vain teemojen mukaisia värejä. Tässä syy siihen, miksi pinkki väri asemien värivalikoimassa kuitenkin on, mutta sitä ei käytetä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 11. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 12. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 13. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.