Jopa 22 000 uutta asuntoa ja 20 000 työpaikkaa – Espoossa kovat odotukset raidejokerille

Jopa 22 000 uutta asuntoa ja 20 000 uutta työpaikkaa. Tällaiset odotukset Espoolla on siitä, mitä raidejokeri voi tuoda tullessaan.

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi raidejokerin tarkennetun hankesuunnitelman kohonneine kustannusarvioineen viime maanantaina. Helsinki hyväksyi sen jo aiemmin.

Helsingin osuus raidejokerin 386 miljoonaan euroon nousseesta kustannusarviosta on 268 ja Espoon 118 miljoonaa euroa.

Valtion osuuden jälkeen Espoon maksettavaksi jää 92,5 miljoonaa euroa. Helsingin Roihupeltoon tulevan varikon infran kustannuksista Espoon osuus on 7,1 miljoonaa euroa.

Espoon kaupunginvaltuuston päätös tarkoittaa, että Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen kulkevan 25 kilometriä pitkän pikaraitiolinjan rakentaminen voi alkaa kesäkuussa.

Raidejokerista noin 16 kilometriä sijoittuu Helsinkiin ja 9 Espooseen.

Espoon puolella raidejokeri mutkittelee Leppävaarasta Keilaniemeen.

Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo kertoo, että eniten asuntoja on tulossa Perkkaan suuntaan. Sinne on rakentumassa muun muassa Vermonniityn asuinalue.

– Vermonniityn alueelle kaavaillaan noin 6 000 asukasta, Isotalo sanoo.

Uusia asuntoja on tulossa raidejokerin läheisyyteen myös Otaniemessä. Kivimiehen alueelle on Isotalon mukaan suunnitteilla asuntoja noin 3 000 asukkaalle.

– Nämä ovat merkittävimmät paikat, joihin asuinrakentamista saadaan lisää, Isotalo sanoo.

Asuntoja on suunnitteilla raidejokerin läheisyyteen myös esimerkiksi Etelä-Leppävaarassa ja Keilaniemessä.

Raidejokerin rakentamisen on määrä alkaa kesäkuun alussa useasta paikasta sekä Espoossa että Helsingissä.

Espoossa rakennustöiden on tarkoitus alkaa kesäkuun aikana Ravitieltä, Maarintieltä ja Impilahdensillalta, kertoo Raidejokeri-projektin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski

Helsingissä rakentaminen alkaa muun muassa Takkatieltä, Pitäjänmäentieltä ja Pirkkolantieltä.

Ensimmäisiä työvaiheita ovat työnaikaisten liikennejärjestelyjen rakentaminen, maaleikkaukset ja johtosiirrot.

Pikaraitiolinjan liikennöinti alkaa tämänhetkisen aikataulun mukaan kesäkuussa 2024.

Raidejokeri korvaa bussilinjan 550. Bussilinja kulkee myös raidejokerin rakennustöiden aikana, mutta työt muuttavat paikoin linjan kulkua.

Raidejokeri-projektin ja Helsingin seudun liikenteen HSL:n on määrä tiedottaa muutoksista lähempänä rakentamisen aloittamista.

Pikaraitiolinjan keskinopeus on noin 25 kilometriä tunnissa. Matka Itäkeskuksesta Keilaniemeen kestää raidejokerilla siis noin tunnin.

– Matka-aika ei lyhene verrattuna nykyiseen jokerilinjaan, mutta kyytiin mahtuu 2–3 kertaa enemmän matkustajia, eikä ratikka jää bussien tapaan ruuhkaan, koska se liikkuu omalla kaistallaan, Raidejokerin verkkosivuilla todetaan.

Raidejokeri toteutetaan allianssimallilla. Mallissa tilaaja, suunnittelijat ja urakoitsijat muodostavat yhden organisaation. Osapuolet jakavat hankkeen riskit ja hyödyt.

Jos hyväksytty kustannusarvio ylittyy, tilaajan eli Espoon ja Helsingin lisäksi myös urakoitsijat ja suunnittelijat maksavat siitä. Jos arvio alittuu, tilaaja maksaa osan alituksesta bonuksina urakoitsijoille ja suunnittelijoille.

Ennusteen mukaan vuonna 2030 raidejokerilla olisi 92 000 matkustajaa vuorokaudessa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut