Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jäähyväiset joutomaan helmille – Sompasauna ja Ihana-kahvila joutuvat kohta lähtemään

Yksi Sompasaunan aktiiveista, Matti Kinnunen, istuu pyyhe päällä saunan takana kyhätyllä vilvoittelupaikalla ja katselee merelle. Edessä siintää Katajanokka, vieressä Korkeasaari.

– Täällä jokainen saa olla sellainen kuin on. Täällä ei ole kelloa eikä täällä myydä mitään, mies tiivistää vastauksen kysymykseen, miksi kaksi pientä ja talkoovoimin ylläpidettävääsaunaa vetävät jopa talvipakkasilla ihmisiä puoleensa niin, että saunoihin jonotetaan.

Temppeli- ja Kappeli-nimisiksi ristittyjä saunoja pidetään päällä kuka ehtii -periaatteella. Kuka tahansa ja koska tahansa voi laittaa saunan päälle ja istahtaa lauteille. Saunat ovat lähes aina päällä. Pukukoppeja, suihkuja eikä henkilökuntaa ole. Koppien virkaa toimittaa taivasalla oleva naulakko.

Sompasaaressa tai oikeammin Nihdin kärjessä sijaitsevat saunat ovat niin pussin perällä, ettei sinne vahingossakaan eksy. Opaskyltitkin uupuvat. Sattumoisin muutama viikko sitten kaupunki toi rakenteilla olevan Sompasaaren alueelle näyttävän tienviitansaunalle. Sauna on suosittu, mutta myös kansainvälinen.

– Tänne tulee porukkaa ympäri maapalloa. Puheensorina on välillä aikamoista. Välillä me suomea puhuvat olemme pieni vähemmistö. Se motivoi, että ihmisiä käy, sanoo Kinnunen, joka itse käy ainakin kääntymässä saunalla lähes päivittäin.

Saunalla vierailee usein myös Suomeen tulleita vaihto-oppilasryhmiä.

Sompasaunan synnystä on kohta liki kymmenen vuotta. Siitäkin on muutamaeri tarina.

Sompasaunaseura ry perustettiin myöhemmin tekemään päätöksiä muun muassa yleisistä järjestyssäännöistä, uusittavista kiukaista, korjaustöistä ja polttopuiden hankinnoista. Sompasaunalla on omat Facebook-sivut ja se on päässyt jopa Finnairin lentolehtiseen.

– Täällä saa jokainen laittaa puita löylyn pesään ja tuntea olevansa osa tätä systeemiä, Kinnunen sanoo ja luulee myös osallistavan toiminnan ja rennon tunnelman olevan syy siihen, miksi ilkivallalta on pitkälti vältytty.

– Se on ollut kiva huomata, että täällä käy lapsiperheitäkin. Naisten osuus on selvästi kasvanut.

Loputtomiin sauna ei Nihtilaiturissa kuitenkaan ole.

Sopimus kaupungin kanssa on tehty "toistaiseksi". Kun taustalla näkyvän Sompasaaren rakentaminen ehtii Nihtiin asti, saunan ja muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan Ihana-kahvilan on lähdettävä.

– Meillä on hyvät keskusteluvälit kaupungin kanssa. Uskon, että kaupunki katsoo meille sopivan paikan, kun lähtö tulee, Kinnunen sanoo.

Helsingin Uutiset kertoi huhtikuussa Sompasaaren rakentamisesta sekä alueelle tulevasta Helsingin ensimmäisestä savuttomasta korttelista

Kahvila joutuu todennäköisesti lähtemään rakentamisen tieltä pois saunaa aikaisemmin. Tarkkaa tietoa ajankohdasta ei vielä ole.

– Oma optimistinen arvioni on, että kymmenen vuotta, Kinnunen pohtii saunan kohtaloa.

Kalasataman projektipäällikkö Hannu Asikainen ei ole yhtä optimistinen.

– Nihdin suunnittelu on lähtenyt vasta käyntiin, mutta ainakaan tälle ja ensi kesälle ei kaupungin puolelta ei ole esteitä olla siellä.

Nihtiin suunnitellaan asuntoja 3 000 asukkaalle. Saunan maille on kaavoitettu yleinen sauna, kuten esimerkiksi Löyly.

Vaikka Sompasauna lähtee Sompasaaresta, saunan nimi säilyy entisellään.

– No arvaa vaan, Kinnunen hymähtää.

Sompasaunalaiset aikovat ehdottaa kaupungille Nihdin ohi kulkevan pikaratikan aseman nimeksi Sompasaunaa.