Hussein al-Taee myönsi viimein: Homoja ja juutalaisia halventaneet kirjoittelut ovat omia – "Valitettavasti aitoja"

toimitus

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) tunnusti maanantaina, että hänen kansanvälistäkin huomiota herättäneet sosiaalisen median kirjoitukset ovat aitoja.

Kirjoituksissa al-Taee on muun muassa rinnastanut Israelin ja terrorijärjestö Isiksen sekä suhtautunut halventavaksi homoseksuaaleihin, somaleihin, sunnimuslimeihin ja juutalaisiin.

Kirjoituksen aiheuttivat kohun Suomessa, kun niistä uutisoitiin eduskuntavaalien tuloksen ratkettua. Kohu on laajentunut kansainväliseksi. Viikonloppuna israelilainen lehti Jerusalem Post kertoi, että ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja paheksuu kirjoituksia.

Al-Taee on pahoitellutaiemmin kirjoituksia, mutta ei ole myöntänyt kirjoittaneensa kaikkia tekstejä, joista on julkaistu kuvakaappauksia mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Maanantaina hän pyysi verkkosivuillaan uudelleen anteeksi.

– Olen ajatellut Facebook-kirjoituksiani perin pohjin viime viikkojen aikana. Aikaisempi esittämäni anteeksipyyntö ei ole ollut tarpeeksi riittävä eikä yksilöity. En myöskään avannut julkisuudessa ajatteluani riittävästi, al-Taee kirjoittaa.

–  Olen käynyt näitä (kuvakaappauksina levinneitä kirjoituksia) uudelleen ja uudelleen läpi ja voin sanoa niiden olevan valitettavasti aitoja.

Uutistoimisto STT kysyi al-Taeelta kommenttien aitoudesta jo viime vuonna.

STT kertoi aiemmin, että al-Taee kielsi viime marraskuussa kirjoittaneensa osan teksteistä.

STT:n mukaan al-Taee kutsui tuolloin asiaa "mustamaalausyritykseksi". Myös al-Taeen aiempi työnantaja, presidentti Martti Ahtisaareen henkilöityväkonfliktinratkaisujärjestö CMI oli tuolloin STT:hen yhteydessä ja kiisti kuvakaappausten aitouden.

STT kertoiolleensa tämänkevään aikana yhteydessä myös muutamiin kuvakaappauksissa kirjoittaviin henkilöihin, ja myös he ovat sanoneet kuvakaappausten olevan väärennettyjä.

Maanantaina julkaistussa tekstissään al-Taeekirjoittaa kokevansa kirjoituksistaan suurta häpeää.

Ennen kirjoituksen julkaisua al-Taeeta ehdittiin luonnehtiaIsraelin mediassa antisemiitiksi, koska hän oli rinnastanut Isiksen ja Israelin.

Al-Taee myöntää nyt, että rinnastus oli väärä.

– Israelin rinnastaminen Isikseen oli typerää. Israel on demokratia, jossa vaikuttaa erilaisia poliittisia voimia. Ymmärrykseni tällä saralla on kehittynyt huomattavasti.

Samalla Al-Taee vakuuttaa, ettei hän enää ajattele kuten ennen.

Hän selittää kirjoituksiaan sillä, että hän tulee ”hyvin konservatiivisesta taustasta, jossa asenteet esimerkiksi sukupuolirooleihin ja seksuaalisiin vähemmistöihin ovat kaukana siitä, mitä itse ajattelen nyt”.

– Kasvuympäristössäni homoseksuaalisuus oli tabu, jonka käsittelemiseen ei ollut minkäänlaisia sanoja. Myös kaveripiirissäni yksi tapa käsitellä tätä pelkoa oli halveksuva puhe.