Yllätystilasto: Tämä parjattu ikäryhmä onkin aktiivisin kirjojen lukija

Lukuharrastuksenon pelätty jääneen älylaitteiden käytön jalkoihin. Keskustelu on käyty siitä, kiinnostavatko kirjat enää varhaisteini-ikäisiä ja teinejä.

Tilastokeskuksen julkaisemat tuoreet luvut lohduttavat.Kirjojen lukeminen on edelleen yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista ja aktiivisimpia lukijoita ovat 10–14-vuotiaat.

Vapaa-aikatutkimuksen mukaan yli kolme neljäsosaa 10 vuotta täyttäneestä väestöstä oli lukenut vähintään yhden kirjan viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana. Luku on jopa vähän suurempi kuin mitä se oli 2000-luvun alussa. Naiset lukevat kirjoja enemmän kuin miehet, ja näin on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien.

Vaikka kirjojen lukeminen on edelleen yleistä, luettujen kirjojen määrä on huomattavasti vähentynyt.

Vielä vuonna 2002 noin joka neljäs 10 vuotta täyttänyt oli lukenut vähintään kymmenen kirjaa puolen vuoden aikana. Vuonna 2017 enää 13 prosenttia 10 vuotta täyttäneistä oli vähintään kymmenen kirjaa lukenut aktiivilukija. Aktiivilukijoita on eniten 10–14-vuotiaiden ryhmässä.

Vapaa-aikatutkimuksen tiedot kerättiin lokakuun 2017 ja tammikuun 2018 välisenä aikana.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut