Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja ratkaisu löytyi Venäjältä

RIKOS Ilpo Larhan syyttäjänä toiminut Ritva Santavuori päätyi itsekin miehen tappolistalle. Santavuori muistaa Larhan omituisena persoonana, jonka käytös vaihteli ylimielisyydestä kostonhimoon.

Suomen tiettävästi ensimmäisestä palkkamurhasta on kulunut 27vuotta. Liikuntakyvytön liikemies, Suomen Silkkikutomon omistaja Wilhelm Högsten murhattiin 77-vuotiaana huvilassaan Helsingin Jollaksessa 24.4.1992.

Murhaaja kiipesi tikkaita pitkin nukkumassa olleen Högstenin makuuhuoneeseen, rikkoi ikkunan ja ampui revolverilla neljä laukausta, joista kolme osui uhriin.

Murhaaja oli etukäteen varmistanut pakomahdollisuutensa katkaisemalla talon puhelinlangat tietäen, että siten huvilassa asunut taloudenhoitaja ei voisi soittaa apua laukaukset kuultuaan.

Poliisi epäili alusta alkaen syylliseksi murhatun liikemiehen omaa poikaa Fred Högsteniä, jonka tiedettiin riitelevän isänsä kanssa jatkuvasti raha-asioista.

yFred Högsten vangittiin todennäköisin syin isänsä murhasta vain muutama viikko tämän kuoleman jälkeen.

Högsten väitti aluksi, että hän oli palkannut kaksi venäläistä miestä surmaamaan isänsä 60 000 markan palkkiota vastaan. Väite vaikutti uskottavalta, koska Fred Högstenillä oli viipurilainen vaimo ja paljon kytköksiä Venäjälle.

Poliisi alkoi epäillä venäläismafian sekaantuneen murhaan ja aloitti yhteistyön Venäjän miliisin kanssa.

Syyttäjänä toiminut Ritva Santavuori, 86, muistaa tapauksen hyvin.

– Suomen ja Venäjän poliisiyhteistyö oli siihen aikaan poikkeuksellista, taisi olla aivan ensimmäinen kerta, Santavuori miettii.

Neuvostoliiton lakkauttamisesta oli silloin kulunut alle puoli vuotta.

Ritva Santavuori kertoo poliisiyhteistyön olleen palkkamurhan selviämisessä avainasemassa. Venäjältä löytyi todistaja, joka osasi kertoa Fred Högstenin palkanneen isänsä murhaajaksi venäläismafian sijaan suomalaisen taksikuskin nimeltä Ilpo Larha. Todistajan mukaan Larha toimi Fred Högstenin henkivartijana.

–  Siinä olikin hommaa, että saatiin venäläinen todistamaan ja poliisit mukaan. Kolme miliisiä sieltä tuli ja he tekivät erinomaista työtä, Santavuori kehuu.

Tapahtumavyyhdin selvitessä kävi ilmi, että Fred Högsten oli palkannut Ilpo Larhan murhaamaan isänsä puolen miljoonan markan korvauksella. Motiivina oli isän perintö.

Larhan kuljetti murhapaikalle ja sieltä pois kolmekymppinen Hannu Ratia.

Ritva Santavuorimuistelee kuulusteluissa ensin murtuneen Fred Högstenin ja sitten Hannu Ratian. Ilpo Larha sen sijaan piti pintansa vielä oikeudessakin. Hän kiisti syyllisyytensä sinnikkäästi.

– Hän oli hyvin erikoinen persoona: puhua pulputti koko ajan, puuta heinää tietysti, ja käyttäytyi erittäin ylimielisesti, Santavuori kertoo.

– Välillä hän istui selkä tuomariin päin, välillä makasi pöydällään.

Santavuori hoiti tapausta nimetyn syyttäjän Jarmo Rautakosken ollessa lomalla. Hänen kohdalleen osui muiden muassa osoittaa, että todistajaksi kutsuttu Ilpo Larhan tyttöystävä antoi väärän valan todistaessaan Larhan olleen luonaan murhayönä.

–  Olinsiinä niin tiukkana, että varmaan sen vuoksi jouduin hänen tappolistalleen, Santavuori arvelee.

Larhan kostolista löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja siinä oli monta muutakin nimeä, kaikki palkkamurhaan liittyviä.

Noin vuosi Wilhelm Högstenin murhan jälkeen Ilpo Larha, Hannu Ratia ja Fred Högsten tuomittiin kaikki kolme elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden puheenjohtaja Henrik Rummukainen kutsui tapausta yhdeksi Suomen rikoshistorian raukkamaisimmista teoista.

Ilpo Larhan tarina rikoshistoriassa jatkui. Alle vuosi tuomionsa jälkeen hän pakeni Helsingin lääninvankilasta yhdessä tunnetun huumerikollisen kanssa. Vankilan portille päästyään kaksikko otti vartijan panttivangiksi ja ryösti ohikulkijalta auton.

Katso videolta, kuinka entinen ammattirikollinen Jan Jalutsi kuvailee rikostoveriaan Larhaa skitsofreeniseksi ja ex-poliisipsykologi Lasse Nurmi kertoo, miten Larha lopulta päätyi itsemurhaan.Videon ovat tehneet MTV:n rikostoimittajat.Juttu jatkuu videon jälkeen.