Tuntematonta sotilasta kuvattiin sisäpihan pienois-Hollywoodissa Liisankadulla – nyt entinen unelmatehdas puretaan

HISTORIA Suomen Filmiteollisuus Oy:n käytössä studiona ollut halli puretaan pois asuntojen tieltä.

Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan kirjoittajista Minna Santakari ja Juha Seitajärvi katselevat Liisankatu 14:n yläkerroksesta sisäpihalle, missä Suomen Filmiteollisuus Oy:n studiot sijaitsivat 1945–1965. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Suomen oma pienois-Hollywood sijaitsi 1945–1965 Kruununhaan Liisankatu 14:n sisäpihalla sijainneilla Suomen Filmiteollisuuden studioilla. Niillä kuvattiin kohtauksia lukuisiin klassikkoelokuviin, kuten esimerkiksi Edvin LaineenTuntemattomaan sotilaaseen.

Olin tullut vauhdikkaaseen taloon."

24. huhtikuuta ilmestyvässä Unelmatehdas Liisankadulla -kirjassa kerrotaan, että Tuntemattomaan kuvattiin studioilla esimerkiksi kohtaus, jossa pappi siunaa haavoittuneita.

Studioon rakennettiin myös kokonainen metsä, jonka reunalla Rokka ampui konekiväärillä. Lunta metsään saatiin esimerkiksi naftaliinista.

Myös ohjaaja Matti Kassila (1924–2018) työskenteli Liisankadun studiolla, hän kertoo kirjassa seuraavaa:

– Olin tullut vauhdikkaaseen taloon, sen huomasi heti. Särkkä, josta olin kuullut paljon kerrottavan, ei ollut paskantärkeä. Johtaja hän kyllä oli, vieläpä äreää lajia. Täällä mentiin eikä meinattu.

Entisen studiohallinkaarevaa kattoa Liisankatu 14:n sisäpihalla. Halli oli alun perin tennishalli.

Särkällä hän tarkoittaa T.J. Särkkää, Suomen Filmiteollisuuden johtajaa, joka löysi Liisankatu 14:n sisäpihalla olleet, pommituksissa kärsineet tennishallit. Hän vuokrasi ne yhtiölle ja hallit oheistiloineen muokattiin elokuvatuotannon tarpeisiin Pohjoismaiden suurimmiksi elokuvastudioiksi.

Viikin Latokartanon päärakennus esittää savolaista pappilaa."

Kassilaa haastatteli uutuuskirjaa varten yksi sen kirjoittajista eli Minna Santakari, joka on myös Jussi-palkittu elokuvalavastaja.

– Haastattelin näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä, Kassilan lisäksi esimerkiksi Pirkko Mannolaa, Heidi Krohnia ja Maija Karhia sekä elokuvatuotannon teknisen puolen ihmisiä, Santakari kertoo.

Kassilan lisäksi myös Karhi (1932–2018) ehti siirtyä ajasta iäisyyteen ennen kuin uutuuskirja saatiin painokoneista ulos.

Ulkotilojen toteuttaminen studiohalliin oli haastavaa myös Tuntematon sotilas -elokuvaa kuvattaessa. Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan kuvitusta.

– Kirjan tekeminen alkoi kolmisen vuotta sitten. Olen tehnyt Kimmo Laineen kanssa aikaisemmin yhdessä kirjoja, nyt otimme mukaan myös Minnan ja Outi Hupaniitun, sanoo Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) Juha Seitajärvi

Hän on suomalaisen elokuvan tutkija, ja kirjoittanut kirjaan artikkelin elokuvien kuvauksista Helsingin eri kartanoissa.

– Helsinkiläiset kuvauspaikat esittävät elokuvissa myös muita paikkoja, esimerkiksi Viikin Latokartanon päärakennus ympäristöineen esittää Pastori Jussilainen -elokuvassa savolaista pappilaa. Herttoniemen kartano on mukana Kulkurin valssissa, Seitajärvi tietää.

Mukana on myös ainutlaatuista tietoa ja kuvamateriaalia vuonna 1958 palaneesta Laajasalon Tullisaaren eli Tuurholman kartanosta.

Valomiehet suuntaavat valonheittimiä lavasterakennelman yläpuolella Liisankadun studiohallissa. Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan kuvitusta.

Uutuuskirjaa Seitajärvi kuvaa myös artikkelikokoelmaksi, sillä kirjaan on oman osuutensa kirjoittanut parisenkymmentä kirjoittajaa.

– Elokuviin on taltioitunut purettuja rakennuksia ja miljöitä, joita ei ole muuten taltioitu millään tavalla. Eli elokuvissa on fiktion sisällä faktaa, niistä löytää kadonneita paikkoja, Santakari vinkkaa.

Minna Santakari ja Juha Seitajärvi Suomen Filmiteollisuus Oy:n studioiden aikaan vahtimestarin koppina toimineen tilan ovella. Studioille tulevan piti ilmoittaa luukusta, millä asioilla hän liikkuu.

360-sivuinen kirjauutuus on ensimmäinen näin iso kirjahistoriikki Suomen Filmiteollisuus Oy:stä, kirjassa on runsaasti kuvia sekä isot värikuva- ja elokuvajulisteliitteet.

Liisankadun kahdesta suuresta studiohallista toinen purettiin 1960-luvulla, ja toisenkin aika on lopuillaan, sillä sen paikalle on tarkoitus rakentaa asuntoja.

SF-uutiset 3/1945 kertoi kuvaushalleista näin. Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan kuvitusta.

Tietokirja elokuvayhtiöstä

Unelmatehdas Liisankadulla – Suomen Filmiteollisuus Oy:n tarina -kirjan teemoja käsittelevä SF-seminaari järjestetään 24. huhtikuuta kello 13–15.30 Kino Reginassa keskustakirjasto Oodissa. Teoksen julkaisutilaisuus on seminaarin jälkeen kello 15.30–16.30.

Suomen Filmiteollisuus (SF) tuotti vuosina 1934–1963 kaikkiaan 235 pitkää näytelmäelokuvaa.

Unelmatehdas Liisankadulla (toim. Kimmo Laine, Minna Santakari, Juha Seitajärvi ja Outi Hupaniittu) kertoo Suomen suurimman elokuvayhtiön kiihkeän nousun ja laskun tarinan. Kirjan julkaisevat SKS ja Kavi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.