Nea, 21, ihmettelee vartalonsa päivittelijöitä –  "Miksi saa haukkua julkisesti, kun kellekään ei tulisi mieleenkään sanoa toista lihavaksi?"

Nea Mikkola Linda Lipponen / Lifu / www.lifu

Toni Tervo

– Miksi hoikkuutta saa julkisesti kommentoida päin naamaa, vaikka kenellekään ei tulisi mieleenkään kommentoida toista lihavaksi?

Turkulainen Nea Mikkola, 21, ihmetteli asiaa vuosia. Hän sai nuorempana usein kuulla laihan kroppansa arvostelua.

– Haukkuminen sanana on hieman liian kärjistävä ja negatiivinen omassa tilanteessani. Enemmänkin se on ollut kommentointia, tai vitsin heittämistä päin naamaa "Syötkö sä koskaan mitään?" -tyyppisesti.

– Koskaan ei voi tietää ulospäin, millaisten asioiden kanssa henkilö kamppailee, mitä hän ajattelee sisimmässän tai suhtautuu asioihin ja puheisiin. Joskus voit huomaamatta satuttaa, tai mikä pahinta, aiheuttaa jotain pitkälle tulevaisuuteenkin vaikuttavaa ja hyvin vakavaakin sanoillasi. Hoikka henkilö voi yhtälailla kamppailla painonsa kanssa kuin ylipainoinenkin, surea ja olla epätoivoinenkin.

Tänä vuonna Wellnessmallikilpailun finaalissa nähtävä nainen haluaakin esimerkillään auttaa ihmisiä hyväksymään oman kehonsa paremmin ja tähtäämään kohti terveempiä elämäntapoja.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että tuntee itse itsensä ihanaksi, ja voi hyvin omassa kehossaan. Ei ole olemassa "oikean kokoista" ihmistä. Kaikki ovat täydellisiä juuri sellaisena kuin ovat, arvosta itseäsi, äläkä mieti muiden mielipiteitä. Ehkä he etsivät vielä omaa arvostustaan? hän pohtii.

– Lähdin Wellnessmalli kilpailuun mukaan, koska näin upean mahdollisuuden päästä auttamaan, inspiroimaan ja jakamaan omaa tietotaitoani muille. Rakastan sitä fiilistä, kun saa omalla toiminnallaan tuotua lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Näen itseni vielä jonain päivänä tulevaisuudessa hyvinvoinnin, urheilun ja fiksun ravitsemuksen puolesta puhuvana lääkärinä.

Mikkola kertoo olleensa aina urheilullinen ja liikunta oli aina osa naisen arkea.

– Pienenä tuli kokeiltua useitakin lajeja, mutta joukkuevoimistelu vei voiton ja sitä harrastin pitkään hyvinkin tavoitteellisesti. Vanhempani ovat kasvattaneet minut terveellisiin elämäntapoihin ja liikunta on aina ollut suuri osa niitä. Nykyään käyn treenaamassa kuntosalilla noin 5–6 kertaa viikossa, ja valmennan yksilöitä, sekä ryhmiä ryhmäliikuntatuntien muodossa. Varsinkin kesäisin tulee harrastettua muitakin lajeja kuin salitreeniä, jalkapallo on yksi minun suosikeista.

Hän muistuttaa kuitenkin kohtuuden merkityksestä myös treenissä.

– Vaikka treenaan salilla useamman kerran viikossa, kaikki treenit eivät ole yhtä rankkoja ja kuluttavia, sekä vedetä itseään ihan piippuun, vaan mukaan mahtuu tarpeen tullen palauttavia, kevyempiä treenejä kehonhuollon lisäksi. Jotkut viikot vedetään kovemmin reenien osalta, mutta myös palauttavampia jaksoja täytyy muistaa pitää. Kuuntelen myös kropan tuntemuksia, ja punnitsen viikon muuta toimintaa siltä kantilta, kuinka kovaksi yhteiskuormitus kasvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 2. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 3. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 4. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 5. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 6. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 7. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 8. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 9. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 12. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 13. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 14. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 15. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 11. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 12. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.