Tapon yritys vai onnettomuus? – Nainen, 35, otti lääkkeitä ja viinaa ja ajoi 3-vuotias poika kyydissä päin rekkaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona syytteet koskien Liljendalissa lokakuussa 2017 tapahtunutta vakavaa liikenneonnettomuutta. Samu Karvala

Samu Karvala

Kuutostiellä Liljendalissa tapahtui lokakuussa 2017 vakava liikenneonnettomuus, jossa oli osallisena kaksi henkilöautoa ja ajoneuvoyhdistelmä. Kukaan ei kuollut, mutta usea aikuinen ja kaksi lasta loukkaantui.

Asiasta kertoo Uusimaa-lehti.

Onnettomuuden aiheuttaneen henkilöauton kuljettajalle, 35-vuotiaalle vantaalaisnaiselle luettiin keskiviikkona Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syytteet tapon yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Seuraamusvaatimus on ehdoton vankeustuomio.

Kihlakunnansyyttäjät Rebecka Frände ja Johanna Tauriainen katsovat, että nainen ohjasi autonsa tahallaan vastaantulevien kaistalle päin raskasta ajoneuvoyhdistelmää. Auton kyydissä oli naisen 3-vuotias poika, jonka hän oli juuri hakenut tämän isältä Elimäen Alppiruususta.

Naisen puolustus kiistää sekä syytteen tapon yrityksestä että vaihtoehtoisen syytteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Puolustusasianajajan mukaan teko ei ollut tahallinen, vaan nainen oli huumaavien lääkeaineiden ja alkoholin vuoksi tokkurainen, saattoi jopa nukahtaa rattiin.

Syytteen mukaan nainen olisi ohjannut autonsa kaksi kertaa vastaantulevien kaistalle 150 ja 50 metrin päässä ajoneuvoyhdistelmästä ja vain kuljettajan väistö valtatien kaiteeseen asti oli pelastanut tappavalta törmäykseltä. Naisen auto osui rekkaan ja sen perässä tulleeseen henkilöautoon.

oikeiksi syytteet törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Nainen ei ollut huumaavien aineiden tai päihteiden vaikutuksen alaisena hakiessaan poikansa huoltoasemalta. Syytteen mukaan hän oli käyttänyt 33 kilometrin matkaan Elimäeltä onnettomuuspaikalle lähes kaksi tuntia.

Nainen oli ensin pysähtynyt huoltoasemalle ottamaan isot annokset huumaavia lääkeaineita Tramadolia ja Sirdaludia. Toisen pysähdyksen aikana hän oli juonut kirkasta viinaa sen verran, että promillelukema oli onnettomuuden jälkeen 1,13.

Käräjäoikeuden on siis ratkaistava, oliko naisella tarkoitus tappaa oma lapsensa. Puolustusasianajajan mukaan tappotarkoitusta vastaan sotii muun muassa se, että lapsi oli takapenkillä asianmukaisesti vyötettynä turvaistuimessa.

Keskiviikon aikana todistajina aiottiin kuulla muiden onnettomuudessa osallisten ajoneuvojen kuljettajia. Puolustuksen mukaan on vaikeaa, ellei mahdotonta näyttää toteen, että nainen olisi ohjannut tahallaan auton päin vastaantulevia.

Naisen ja ex-miehen, lapsen isän, välillä oli ollut riitaa erosta lähtien. Puolustus pitikin oikeudenkäyntiä osana "jo liian pitkälle mennyttä" tapaamis- ja huoltajuusriitaa, joka on edelleen meneillään hovioikeudessa.

– Oikeus oli kolme päivää ennen onnettomuutta myöntänyt isälle lapsen tapaamisoikeuden. Se ei kuitenkaan riitä tapon motiiviksi, naisen asianajaja arvioi.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.

Riitaa myös korvauksista

Onnettomuuden aikaan 3-vuotiaan pojan edunvalvoja vaatii naiselta 5 500 euron suuruista kärsimyskorvausta, koska tieto siitä, että oma äiti yritti tappaa hänet järkyttää häntä koko loppuelämän.

Puolustusasianajaja kiistää korvausvaatimuksen, koska naisen teko ei ollut tahallinen, ja lapsi oli niin pieni, että hän unohtaa tapahtuneen. Jos korvaus kuitenkin määrättäisiin, olisi kohtuullinen summa 2 000 euroa.

Syyttäjä vaatii naiselta vajaan 11 000 euron korvausta vakuutusyhtiölle.

Puolustusasianajaja esittää tämän korvaussumman alentamista 5 000 euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 2. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 3. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 4. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 5. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 6. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 7. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 8. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 9. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 10. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 11. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 12. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 13. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 14. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 15. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 6. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 7. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.