Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvat: Kalasataman rakentaminen eteni Sompasaareen – entisestä konttialueesta rakentumassa haluttu kaupunginosa

SOMPASAARI Vuonna 2023 Sompasaaressa on 3 000 asukasta, kohta pikaratikkakin.

Kalasataman kyljessä sijaitseva entinen satama- ja konttialue Sompasaari on niin valtava työmaa, että sen suuruus on alkuun suorastaan hämmentävää.

Kalasataman metroasemalta Sompasaaren läpi Kalasataman eteläkärkeen, Nihtiin, voi nähdä lukuisia työmaita, työmaakontteja, heijastinpukuisia työmiehiä ja jopa alueen omat liikennevalot.

Alueen rakentaminen alkoi muutama vuosi sitten Sompasaaren pohjoispäästä ja etenee kohti rantaa.

Huhtikuussa Sompasaareen on valmistumassa alueen neljäs kerrostalo. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle viime syksynä. Tällä hetkellä siellä asuu reilut 200 asukasta.

– Viimeiset asunnot alueelle valmistuvat tämän hetkisen arvion mukaan vuonna 2023. Alueella on lisäksi yksi tontti, johon voi rakentaa hotellin. Sen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Voi olla, että valmistuu vasta vuoden 2023 jälkeen, arvioi Kalasataman projektinjohtaja Hannu Asikainen

Asuntorakentaminen alueella etenee vauhdilla. Vuoden loppuun mennessä on valmistunut jo seitsemän uutta kohdetta. Talot ovat 5–12-kerroksisia.

Sompasaari on kymmenen hehtaarin eli vajaan 20 jalkapallokentän kokoinen tuleva asuinalue. 2020-luvun puoliväliin mennessä Sompasaareen on valmistunut 1 500 asuntoa. Asukkaita tulee olemaan yhteensä 3 000.

Sompasaaresta on tulossa Helsingin seuraava merellinen kaupunginosa, jossa Helsingin strategian mukaisesti tulee olemaan kaikkia asumismuotoja omistusasunnoista hitakseen, asumisoikeusasuntoihin ja valtion tukemia vuokra-asuntoihin.

– Alue on tiivis, mutta ei näytä niin tiiviiltä kuin on, koska meri on molemmilla puolilla, arvioi Asikainen.

Alueen on keskelle on tulossa puisto. Sompasaareen on suunnitteilla myös päiväkoti. Kaava mahdollistaa ravintolalaivojen sijoittamisen rantaan.

Sompasaari on hyvin vetäneistä vapaarahoitteisten omistusasuntojen myyntitilanteesta päätellen hyvässä nosteessa. Tulevien liikenneyhteyksien oletetaan vetävän asukkaita puoleensa entisestään.

– Kun Kalasataman raitiotie alkaa liikennöidä 2020-luvun puolessa välissä alueen halki, alueen houkuttelevuus kasvaa edelleen. Siihen saakka aluetta palvelee bussiliikenne, Asikainen jatkaa.

Sompasaaresta voi povata hyvinkin Helsingin seuraavaa asumisen helmeä, eikä vähiten hyvien liikenneyhteyksien ja merellisten näkymien vuoksi. Kruunusillat-ratikkayhteys Kruunuvuorenrannasta kulkee Sompasaaren eteläpuolisen alueen, Nihdin kautta. Ratikan lisäksi sillalla on väylä kävelijöille ja pyöräilijöille.

Yhteensä asukkaita Kalasataman eteläisimpään kärkeen on tulossa 6 000, kun Sompasaaren jatkeena sijaitsevaan Nihtiin rakennetaan asuntoja niinikään 3 000 asukkaalle.