Kuvat: Kalasataman rakentaminen eteni Sompasaareen – entisestä konttialueesta rakentumassa haluttu kaupunginosa

SOMPASAARI Vuonna 2023 Sompasaaressa on 3 000 asukasta, kohta pikaratikkakin.

Sompasaaren rakentaminen on täydessä vauhdissa. Vuoden loppuun mennessä valmistuu seitsemän uutta kohdetta. Kuva otettu Isoisänsillalta Sompasaareen päin. Johanna Erjonsalo

Sanna Jompero

Kalasataman kyljessä sijaitseva entinen satama- ja konttialue Sompasaari on niin valtava työmaa, että sen suuruus on alkuun suorastaan hämmentävää.

Kalasataman metroasemalta Sompasaaren läpi Kalasataman eteläkärkeen, Nihtiin, voi nähdä lukuisia työmaita, työmaakontteja, heijastinpukuisia työmiehiä ja jopa alueen omat liikennevalot.

Alueen rakentaminen alkoi muutama vuosi sitten Sompasaaren pohjoispäästä ja etenee kohti rantaa.

Huhtikuussa Sompasaareen on valmistumassa alueen neljäs kerrostalo. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle viime syksynä. Tällä hetkellä siellä asuu reilut 200 asukasta.

– Viimeiset asunnot alueelle valmistuvat tämän hetkisen arvion mukaan vuonna 2023. Alueella on lisäksi yksi tontti, johon voi rakentaa hotellin. Sen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Voi olla, että valmistuu vasta vuoden 2023 jälkeen, arvioi Kalasataman projektinjohtaja Hannu Asikainen

Asuntorakentaminen alueella etenee vauhdilla. Vuoden loppuun mennessä on valmistunut jo seitsemän uutta kohdetta. Talot ovat 5–12-kerroksisia.

Sompasaari on kymmenen hehtaarin eli vajaan 20 jalkapallokentän kokoinen tuleva asuinalue. 2020-luvun puoliväliin mennessä Sompasaareen on valmistunut 1 500 asuntoa. Asukkaita tulee olemaan yhteensä 3 000.

Sompasaaresta on tulossa Helsingin seuraava merellinen kaupunginosa, jossa Helsingin strategian mukaisesti tulee olemaan kaikkia asumismuotoja omistusasunnoista hitakseen, asumisoikeusasuntoihin ja valtion tukemia vuokra-asuntoihin.

– Alue on tiivis, mutta ei näytä niin tiiviiltä kuin on, koska meri on molemmilla puolilla, arvioi Asikainen.

Alueen on keskelle on tulossa puisto. Sompasaareen on suunnitteilla myös päiväkoti. Kaava mahdollistaa ravintolalaivojen sijoittamisen rantaan.

Sompasaari on hyvin vetäneistä vapaarahoitteisten omistusasuntojen myyntitilanteesta päätellen hyvässä nosteessa. Tulevien liikenneyhteyksien oletetaan vetävän asukkaita puoleensa entisestään.

– Kun Kalasataman raitiotie alkaa liikennöidä 2020-luvun puolessa välissä alueen halki, alueen houkuttelevuus kasvaa edelleen. Siihen saakka aluetta palvelee bussiliikenne, Asikainen jatkaa.

Sompasaaresta voi povata hyvinkin Helsingin seuraavaa asumisen helmeä, eikä vähiten hyvien liikenneyhteyksien ja merellisten näkymien vuoksi. Kruunusillat-ratikkayhteys Kruunuvuorenrannasta kulkee Sompasaaren eteläpuolisen alueen, Nihdin kautta. Ratikan lisäksi sillalla on väylä kävelijöille ja pyöräilijöille.

Yhteensä asukkaita Kalasataman eteläisimpään kärkeen on tulossa 6 000, kun Sompasaaren jatkeena sijaitsevaan Nihtiin rakennetaan asuntoja niinikään 3 000 asukkaalle.

Satamasta kaupunginosaksi

Kalasataman alueen rakentaminen jatkuu nyt Sompasaaressa. Satamatoiminnot lakkasivat vuonna 2008, kun toiminnot siirtyivät rakentamisen tieltä Vuosaareen. Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle viime syksynä.

Sompasaaren asunnoista noin 40 prosenttia on vapaarahoitteisia, 40 prosenttia hitas- sekä asumisoikeusasuntoja ja loput valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 9. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.