Komea, mutta pahoin rapistunut huvila halutaan korjata kaupunkilaisten käyttöön Itä-Helsingissä – "Väkeä on jo ilmoittautunut talkoisiin"

KOMISTUS Kaupunkilaiset voivat syksyllä antaa äänensä myös Aino Acktén huvilan puolesta.

Aino Acktén huvila 2000-luvun alkupuolen asussaan. Kosteusvaurion jälkeen on pidetty matalaa peruslämpöä talvisin lisävaurioiden ehkäisemiseksi. Marli Masalin / Helsingin kaupungin aineistopankki

Jussi Vehkasalo

Laajasalossa sijaitsevan Aino Acktén huvilan kunnostamiseksi ja saamiseksi takaisin käyttökuntoon halutaan tehdä rahoitussuunnitelma Omastadi-hankkeen avulla.

Omastadissa toteutetaan niin sanottua osallistuvaa budjetointia, eli Helsinki avaa vuosittain 4,4 miljoonaa euroa budjetistaan, jolloin asukkaat voivat päättää, mihin rahat käytetään.

Menneiden vuosien konserttipaikkana tunnetussa huvilassa todettiin kosteusvaurio talvella 2010–11. Huvilasta löytyi niin paljon hometta ja mikrobeja, ettei siellä ole terveellistä oleilla.

– Huvilassa aikanaan tehdyn remontin yhteydessä sinne laitettiin sellaista talotekniikkaa, joka ei sovi vanhoihin rakennuksiin, kertoo huvilan kunnostamisesta Omastadi-palvelussa ehdotuksen tehnyt Rauno Pentti

Huvilan peruskorjauksen kiirehtimiseksi tehtiin kaupunginvaltuustossa talousarvioaloite vuonna 2017. Kaupunkiympäristölautakunnan tuolloisessa lausunnossa kerrotaan huvilan lämpövuodoista johtuvien kosteusvaurioiden johtuvan siitä, että kesäkäyttöön tarkoitetun huvilan lämmitys oli talvisin täysillä päällä.

Lausunnossa sanotaan edelleen, että huvilan korjaamiseksi ehdittiin jo vuonna 2011 käynnistää hankesuunnitelma, ja huvilassa teetettiin kosteustekninen kuntotutkimus, vesikaton kuntotarkastus ja hormitutkimukset. Tarkoituksena oli korjata rakennuksen vauriot ja mahdollistaa sen kesäkäyttö. Sittemmin huvila päätyi kaupungin myytävien kohteiden listalle ja korjaushanke keskeytettiin.

Kustannusarvio remontille oli parin vuoden takaisessa hintatasossa yli miljoona euroa.

Laajasaloon muuttaa koko ajan uusia asukkaita."

Rauno Pentin ehdotus on nyt yksi Omastadi-hankkeessa jäljellä olevista suunnitelmista. Helsingin suurpiireille on kullekin kohdennettu Omastadin 4,4 miljoonasta eurosta omat budjetit, joiden pohjalta suunnitelmia voidaan toteuttaa. Summat on jaettu suurpiirien asukasmäärän mukaan.

– Tällä hetkellä tehdään kustannusarvioita siitä, mitä nämä 365 jatkoon päässyttä suunnitelmaa tulisivat maksamaan. Kaupunkilaiset pääsevät syksyllä äänestämään, mitkä suunnitelmista heidän mielestään toteutetaan, kertoo kaakkoisen suurpiirin ja Vuosaaren stadiluotsi Pauli Saloranta

Pentti haluaisi, että huvila kunnostettaisiin Laajasalon identiteettiä vahvistavaksi yhteiseksi kulttuuri- ja kokoontumispaikaksi. Samalla se palvelisi muutakin Kaakkois-Helsinkiä, konsertteihin väkeä tulisi kauempaakin.

– Laajasaloon muuttaa koko ajan uusia asukkaita. Huvilan käyttöönotto vahvistaisi heille Laajasalon identiteettiä. Olen laittanut Omastadiin lähettämästäni suunnitelmasta tietoa Laajasalon Facebook-ryhmään. Siellä asiaan on reagoitu tosi innokkaasti, viesteistä välittyy selvä tahto huvilan kunnostamiseksi. Väkeä on jo ilmoittautunut tulemaan talkoisiin, jos sellaisia tarvitaan, Pentti iloitsee.

Toteuttamiskelpoisen kunnostamissuunnitelman tekoon voisivat Pentin ehdotuksen mukaan osallistua myös Laajasalo-Degerö-seura ja muut kiinnostuneet laajasalolaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 2. Päiväkoti ja leikkipuisto samoihin evakkotiloihin Malmilla – Muista tämä tärkeä asia
 3. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 4. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 5. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 6. Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"
 7. Uusi leikkipuistorakennus Trumpettipuistoon
 8. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 9. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 10. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 11. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 12. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 13. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 14. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 15. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Vuokranantajilta ennuste: Näillä Helsingin alueilla asuntojen tuotto nousee parhaiten – jopa 7,1 prosenttia
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. P- ja I-junien vuorovälit pitenevät entistä aiemmin –  syysaikataulu muuttaa myös K-junien kulkua
 8. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 9. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 10. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 11. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 12. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 13. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 14. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 15. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.