Armeijan kohuttu ruokakokeilu jatkuu kesällä – Varusmiehet kritisoivat: "Tästä ei tule kylläisyyden tunnetta"

Varusmiehet ovat nykyisin suhteellisen tyytyväisiä palvelusaikaansa. Tämä käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.  Päivi Tuovinen /arkisto

Jari Pietiläinen

Varusmiesten peruskoulutuskaudella kokeiltiin lounaspussiruokailua osana Koulutus 2020 -uudistusohjelmaa. Puolustusvoimien mukaan ensimmäisestä kokeilujaksosta saatiin rohkaisevia tuloksia ja kokeilua jatketaan.

Tammi-helmikuussa 2019 varusmiesten lounaspussiruokailun kokeiluun osallistui yhteensä 2500 varusmiestä Porin prikaatissa Niinisalossa, Maasotakoulussa Haminassa, Rannikkoprikaatissa Upinniemessä ja Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

Varusmiehet saivat neljän viikon ajan tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin lounaspussin mukaansa maastoon koulutuksen lomassa nautittavaksi. Kokeilulla haluttiin selvittää, voiko lounaspusseilla tehostaa ajankäyttöä ja toisaalta sitä, millainen vaikutus lounaspussiruokailulla on varusmiesten toimintakykyyn.

Osa varusmiesjohtajia kertoi alkuvuoden kokeilujakson jälkeen, että lounaspussia ei ole mietitty loppuun asti. Varusmiesjohtajat ovat kertoneet saaneensa maastoharjoitukseen lounaan, jonka energiamäärästä yli puolet koostuu suklaalevystä ja kahdesta urheilujuomasta.

Varusmiehet ovat myös valittaneet alkuvuoden kokeilun jälkeen, että syötävää ei ollut riittävästi.

Tuolloin kokeiltavana oli sisällöltään viisi erilaista lounaspussia, jossa oli muun muassa energiapatukoita, pähkinöitä sekä levitteitä. Myös erityisruokavaliot oli huomioitu. Pussin sisällön kokonaisenergiamäärä vastasi maastolounasta.

Tuotteet olivat valmiita nautittaviksi sellaisenaan, eivätkä vaatineet lämmitystä tai vettä, lukuun ottamatta urheilujuomatuotteita. Kokeilun aikana aamupala, päivällinen ja illallinen tarjottiin varuskunnassa normaaliin tapaan.

Alkuvuoden kovat pakkaset tekivät lounaspussikokeilusta Puolustusvoimien mukaan haastavan. Kylmistä olosuhteista huolimatta suunnitellut maastoharjoitukset voitiin kuitenkin toteuttaa lounaspussiruokailuun tukeutumalla.

Havaittiin, että lounaspussien käyttö tehostaa maastoharjoittelua ja säästää siirtymisiin käytettävää aikaa. Lounaspussiruokailulla voitiin myös harjoitella poikkeusolojen ruokailumallia.

Lounaspusseja testanneet varusmiehet olivat enimmäkseen tyytyväisiä tuotteiden makuun. Riittävästä energiamäärästä huolimatta lounaspussin sisällön nauttiminen ei tuonut lämpimän lounaan kaltaista kylläisyyden tunnetta.

Puolustusvoimat korostaa, että maastoharjoittelun aikana varusmiehen toimintakyky saattoi heikentyä, jos hän ei syönyt kaikkia pussin sisältämiä tuotteita. Samoin kävi, jos pussin koko sisältö oli käytetty yhdellä ruokailukerralla tai jos varusmies oli nauttinut kaikki eniten energiaa sisältävät tuotteet jo päivän aluksi.

Pussien sisältöä tullaankin kehittämään muun muassa lisäämällä tuotevalikoimaan hitaammin vaikuttavia energianlähteitä ja pureskeltavia tuotteita.

Lounaspussit koettiin helppokäyttöisiksi, riittävän kevyiksi ja säilyviksi. Jätteiden ja roskien käsittelyyn kiinnitetään erityistä huomiota sekä koulutusvaiheessa, että maastoruokailun valvonnassa.

Lounaspussikokeilua jatketaan heinäkuun 2/19 saapumiserän varusmieskoulutuksessa samoissa joukko-osastoissa kuin alkuvuoden kokeilussa. Kokeiluun osallistuu yhteensä 2 500 varusmiestä.

Kokeilut toteutetaan 22.7.–15.12.2019, eli lähes koko varusmiespalveluksen aikana ja lounaspusseja käytetään alokasjakson lisäksi muillakin koulutusjaksoilla. Keskimäärin kokeiluun osallistuva varusmies syö noin 20 lounaspussia palveluksensa aikana eli noin kerran viikossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut