Alle euron koulukuvat ällistyttävät – Helsingin eri alueiden välillä nyt todella isot hintaerot

Perheenäiti hämmästyi, kun meni tilaamaan lapsensa koulukuvia netistä. Kaupungin tekemän kilpailutuksen vuoksi kuvaukset venyivät loppukeväälle, mutta samalla osassa kuvista hinta oli pudonnut murto-osaan siitä mitä tavallisesti.

Osa helsinkiläiskoululaisista saa nyt koulukuvia niin halvalla, että herää epäilys, voiko moinen hinnoittelu olla edes kannattavaa valokuvaamolle.

Seppälän koulukuvat -firmalla on vain helsinkiläisille tarkoitettu sopimushinta kolmelle kuvatuotteelle: ryhmäkuva eli luokkakuva maksaa 0,46 senttiä, muotokuva (10x15) 0,46 senttiä ja neljän kuvan muotokuva-arkki 0,71 senttiä.

Kyseiset hinnat koskevat yläasteikäisten koulukuvia niissä kouluissa, joissa kuvat ottaa Seppälän koulukuvat.

Seppälän koulukuvien kuvaamille lukiolaisille edellä mainitut kuvatuotteet maksavat hieman yli euron kappaleelta.

Muille kuin helsinkiläisille kyseisten kuvien hinnat ovat 8,90–16,90 euroa per tuote.

Emme vielä pysty arvioimaan kuvausten kannattavuutta.”

Helsinkiläiskoulujen ja -päiväkotien kuvaukset kilpailutettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Kilpailutusprosessi venyi, koska osa koulukuvausten ulkopuolelle jätetyistä valokuvausyrityksistä teki kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksestä valituksen markkinaoikeuteen. Samalla lautakunnan päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimuksia.

Helsinkiläisäiti ällistyi kun näki roimasti laskeneet koulukuvien hinnat. Kuva: kuvakaappaus kuvaamon nettikaupasta.

Tämä johti siihen, että perinteisesti syksyllä tehtävät kuvaukset pääsivät osassa kouluista ja päiväkodeista alkamaan vasta tänä keväänä.

Kaupungin päätökset poikivat yhdeksän oikaisuvaatimusta, yksi vaatimuksen tehneistä oli alan iso toimija Seppälän koulukuvat, jonka kaupunki päätti sittemmin palauttaa takaisin sopimusyritysten joukkoon. Kyseessä oli kaupungin mukaan alkujaan virheellinen päätös, Seppälän koulukuvat täytti tarjouspyynnön mukaiset vaatimukset.

– On totta, että nämä kuvaustuotteet, jotka olivat mukana Helsingin kaupungille tekemässämme tarjouksessa, ovat todella edullisia. Helsingissä kuvaukset alkoivat vasta helmikuussa, joten emme vielä pysty arvioimaan kuvausten kannattavuutta, kertoo myyntijohtaja Jari Lintala Seppälän koulukuvista.

– Itse kuvaaminen on luonnollisesti merkittävä menoerä, mutta kustannuksia syntyy myös muun muassa laaduntarkistuksesta, värikorjailusta, tulostuksesta, asiakaspalvelusta, taloushallinnosta, it-järjestelmien kehityksestä ja ylläpidosta sekä kuvien lähettämisestä ja postituksesta.

Toivomme, että meiltä ostetaan muitakin kuvatuotteita.”

Hän kertoo, että Helsingin kaupungin kilpailutuksessa maksimipisteiden määrä oli 100. Hinnan osuus oli 30 pistettä ja kuvien laadun 60 pistettä. Kuvien erilaisista filtteröintimahdollisuuksista sai maksimissaan 10 pistettä.

– Kuvien laatua arvioitiin yhden kaupungille toimitettavan muotokuvan ja yhden ryhmäkuvan perusteella. 15 tarjousta hylättiin muun muassa tarjousten liitteisiin liittyvien muotovirheiden vuoksi. Kilpailutuksen myötä koulu- ja päiväkotikuvausten hintaerot Helsingin eri alueiden välillä ovat erittäin suuret, Lintala jatkaa.

Helsingin kaupungin kilpailuttamien kuvatuotteiden sopimushinnat koskevat hänen mukaansa vain helsinkiläisiä. Muille kuin helsinkiläisille hinnat vaihtelevat sopimuskohtaisesti.

– Edullisuus perustuu suuriin kuvamääriin, ja me tietysti toivomme, että meiltä ostetaan noiden kuvien lisäksi muitakin kuvatuotteita, kuten esimerkiksi avaimenperiä, mukeja, magneetteja sekä erilaisia kortteja ja isoja suurennoksia. Nettikaupassamme on tarjolla vajaat sata erilaista tuotetta. Minkäänlaista ostopakkoa ei ole, mutta osa asiakkaista tilaa muitakin kuvatuotteita, Lintala selvittää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut