Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

ASUMINEN Neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Haluan turhasta tavarasta eroon, kertoo Jonna Aarnio.

Pajamäki on pieni ja sympaattinen asuinalue Pitäjänmäen lähellä. 1950-luvun talot henkivät kodikasta tunnelmaa.

Pajamäkeläiskodin ikkunoista aukeaa avara näkymä pihalle. Suuret männyt luovat pihapiiriin perinteistä suomalaista maisemaa. Upeasti entisöity kerrostalo on Jonna Aarnion ja Eetun, 14, sekä Ukon 12, koti.

– Asumme 65 neliöisessä kolmiossa. Ostimme asunnon aikoinaan yhdessä lasteni isän kanssa. Eron jälkeen jäin poikien kanssa tähän asumaan. Omistusasunto oli hyvä valinta nousevien vuokrahintojen sijaan. Mietin jo niinkin pitkälle, että pojat voisivat sitten opiskeluaikana asua tässä yhdessä, Jonna Aarnio kertoo.

1950-luvun keittiö on Jonnan mielestä asunnon ykkösjuttu. Kun hän näki keittiön ja asunnon ensimmäistä kertaa, se oli pakko saada omaksi.

– Pajamäki on ihana, rauhallinen asuinalue. Yhtä taloa lukuun ottamatta kaikki talot ovat 1950-lukua. Täällä on ihana, hyvällä tavalla ”mummotunnelma”, Jonna kiittelee.

Helsingin Uutiset kertoi helmikuussa, että Pajamäki oli asuntokaupassa 2018 eniten vanhojen huoneistojen keskineliöhintaa nostanut kerrostaloalue. Asiantuntija totesi juttussa, että 50-luvun alueet ovat nyt haluttuja, muita vaastaavia on esimerkiksi Herttoniemi. Lue juttu täältä.

Sisustustyyliä Jonna Aarnio ei ole sen kummemmin miettinyt, mutta mieltymys 50-lukuun on ollut kantava voima kodin tyylissä ja hankinnoissa.

– Minulla on valtavat määrät sisustuslehtiä, mutta niitä ei tule luettua. Kirpputoreilla käyn etenkin Vermossa, josta olen tehnyt hyviä ja edullisia löytöjä. Olen myös innokas kierrättäjä eli Facebookin kierrätys- ja kirppisryhmät ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Jonna kuvaa sisustustaan vanhan ja uuden yhdistelmäksi. Asunnossa on suuri olohuone, lasitettu parveke, toimiva, lähes alkuperäinen 1950-luvun keittiö ja kaksi makuuhuonetta. Kodissa ei ole mitään turhaa, vaan neliöt ovat tehokkaassa käytössä.

– Vaikka kodissa on värejä, pidän myös mustavalkoisuudesta. Siskolta saatu Marimekon tapetti on ihana ja sopii olohuoneeseemme. Haluan turhasta tavarasta eroon, enkä säilytä mitään mille ei ole käyttöä. Suosin kestäviä ja ajattomia hankintoja; esimerkiksi matto ja verhot on ostettu ensiasuntoon 20 vuotta sitten, Jonna sanoo.

Entä mikä on teinien mieleen Pajamäessä?

– Parasta on lähellä sijaitseva Alepa. Pajamäki on kuin oma pieni kylä, Eetu sanoo.

– Ulkoilu- ja liikuntapaikat ovat lähellä ja täällä on rauhallista, Ukko lisää.

Pajamäessä luonto on lähellä.

– Vermon ja Talin ulkoilualueet ovat meillä ahkerassa käytössä. Työmatkat Pasilaan kuljen yleensä polkupyörällä. Joskus menen omalla autolla, jolloin matka kestää alle 10 minuuttia, Jonna sanoo.

Seuraava muutos kodissa on se, kun pojat haluavat omat huoneet. Silloin nukkumista rakastava äiti siirtää osan valtavasta sängystään olohuoneeseen ja sisustaa sinne oman makuusoppensa.

–  Myös sänkyni on hankittu 20 vuotta sitten ensiasuntoon. En pidä ostamalla ostamisesta eli kun teen hankintoja, niiden pitää kestää aikaa.

Teksti: Riikka Hollo