Hämeentien remontti tuskastuttaa kauppiaita – "Myynti on laskenut kymmeniä prosentteja ja pahin on vielä edessä"

HÄMEENTIE Maaliskuussa alkanut katuremontti on näkynyt kadun kauppiaiden kukkaroissa. Kauppiaatovat olleet huolissaan myös kadun yli kulkevista suojateistä– tai pikemminkin siitä, että niitä ei ole.

Lukkoliikettä Hämeentiellä pitävän Pekka Nopean myynti on laskenut, kun remontti maaliskuun alussa alkoi. – On se selvästi hiljentänyt kauppaa. Välillä tuntuu, ettei tuolla tapahdu mitään, Nopea sanoo työmaasta. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Hämeentien maaliskuussa alkaneella katuremontilla on ollut vaikutusta kadun yrittäjien arkeen ja elantoon.

– No on se vaikuttanut niin, että kassa ei kilise, sanoo Hämeentien Lukkoliike Avain- ja lukkohuolto Nopeaa pyörittävä Pekka Nopea

Nopea arvioi, että myynti on remontin alkamisen jälkeen laskenut ”kymmeniä prosentteja”.

– Pahin on vielä edessä elokuussa, kun työt siirtyvät tälle puolelle. Pääseeköhän tänne asiakkaat sitten enää ollenkaan? mies pohtii.

Nopean vaari perusti liikkeen 1920-luvulla ja se on yksi Hämeentien vanhimmista.

Loppukesästä tietyö siirtyy Nopean liikkeen edustalle, kun töitä tällä hetkellä tehdään kadun toisella puolella. Autoliikenne Hämeentiellä kiemurtelee nyt yksikaistaisena suuntaansa pätkittäin milloin kumpaakin puolin tietä.

Myös muutaman liikepaikan päässä olevan Tobacco Storen myynti on laskenut sen jälkeen, kun remontti alkoi.

– Hiljaisempaa on ollut, mutta ei ihan kuollutta kuitenkaan, sanoo myymälävastaava Juha Sulkava, joka arvelee, että moni asiakas on tähänkin asti tullut liikkeeseen ennemmin julkisilla kuin autolla.

– Sitten kun katu avataan kävelykaduksi,se voi olla positiivinenkin juttu, Sulkava uskoo.

Remontin valmistuttua Hämeentiemuuttuu joukkoliikennekaduksi, jossa myös kävelijöillä ja pyöräilijöillä on omat kaistansa.

Hämeentien alkupäässä sijaitsevan Hakalaukun ikkunoissa on suuret teippaukset liikkeen loppuunmyynnistä. Laukkukauppaa pitävän Tiina Leimuvaaran mukaan syynä ei ole katutyöt, mutta ne antoivat viimeisen sysäyksen liikkeen lopettamiselle.

– En löytänyt toiminnalle jatkajaa. Kun kuulin remontista, päätin että lopetan. Lähdetään jaloista pois, sanoo vuodesta 2007 samassa liiketilassa laukkuja myynyt Leimuvaara.

Vuonna 1939 perustettu perheyritys on vuosien aikana vaihtanut liiketilaa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta, kun liike on toiminut samassa korttelissa.

Remontti on vaikuttanut myös laukkuliikkeen myyntiin.

– On ollut hiljaisempaa. Asiakkaat kysyvät meiltä usein, että kuinka te kestätte tätä meteliä. Itse olen tottunut siihen, että Hämeentiellä on aina ääntä.

Metelillä Leimuvaara tarkoittaa kadulla alkaneita louhintatöitä, joista aiheutuu hakkaavaa meteliä.

Eniten huolta kauppiaissa ovat remontin aikana aiheuttaneet suojatiet – tai niiden puuttuminen. Hämeentien alkupäässä kadun yli pääsee vain Ympyrätalon ja Neljännen linjan kohdalta.

– Soitin jo Destialle ja sanoin, että laittakaa nyt ihmeessä jonnekin niitä suojateitä. Minusta tämä on aivan hoopoa, Leimuvaara sanoo.

Destia toimii työmaan urakoitsijana.

Kaupungin viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen kertoo, että eniten asukaspalautetta remontista on tullut juurikin suojateistä.

– Nyt siihen on jo selvästi totuttu, koska palautetta on tullut vähemmän. Destia paransi viestintäänsä ja merkkasi paikat paremmin.

Hämeentiellä ihmisten näkee tuon tuostakin poukkoilevan kadun yli, oli kohdassa suojatietä tai ei. Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Pekka Nopea, jolle ihmisten kadunylitykset väärissä paikoissa ovat liikkeen ikkunasta päivittäinen jännitysnäytelmä.

– Aika uhkarohkeata touhua. Ihmettelen, ettei vakavia onnettomuuksia ole jo sattunut. 

Maaliskuun alun jälkeen kaupungin saama palaute remontista on vähentynyt huomattavasti sitten ensimmäisten remonttiviikkojen.

– Tilanne niin meidän kuin HSL:nkin mukaan on rauhallinen ja hallinnassa. Monet yksityisautoilijat ovat tehneet niin kuin toivoimmekin ja vaihtaneet reittiä tai aikaa. Pahimpaan ruuhka-aikaan on toki viivästyksiä, sanoo Hänninen.

Hämeentien jättiremontti valmistuu loppuvuodesta 2020

Hämeentien peruskorjaus alkoi maaliskuun alussa. Työn pitäisi valmistua viimeistään loppuvuonna 2020. Peruskorjauksen aikana Hämeentie uudistetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä. Raitiokiskot, putket ja kaapelit uusitaan. Samalla kunnostetaan Sörnäisten metroasemaa.

Katu muutetaan jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Yksityisautoilu on jatkossa kielletty. Tontille ajo on edelleen sallittu.

Remontin edistymistä voi seurata osoitteessa www.hel.fi/uusihameentie

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 15. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.