Hämeentien remontti tuskastuttaa kauppiaita – "Myynti on laskenut kymmeniä prosentteja ja pahin on vielä edessä"

HÄMEENTIE Maaliskuussa alkanut katuremontti on näkynyt kadun kauppiaiden kukkaroissa. Kauppiaatovat olleet huolissaan myös kadun yli kulkevista suojateistä– tai pikemminkin siitä, että niitä ei ole.

Hämeentien maaliskuussa alkaneella katuremontilla on ollut vaikutusta kadun yrittäjien arkeen ja elantoon.

– No on se vaikuttanut niin, että kassa ei kilise, sanoo Hämeentien Lukkoliike Avain- ja lukkohuolto Nopeaa pyörittävä Pekka Nopea

Nopea arvioi, että myynti on remontin alkamisen jälkeen laskenut ”kymmeniä prosentteja”.

– Pahin on vielä edessä elokuussa, kun työt siirtyvät tälle puolelle. Pääseeköhän tänne asiakkaat sitten enää ollenkaan? mies pohtii.

Nopean vaari perusti liikkeen 1920-luvulla ja se on yksi Hämeentien vanhimmista.

Loppukesästä tietyö siirtyy Nopean liikkeen edustalle, kun töitä tällä hetkellä tehdään kadun toisella puolella. Autoliikenne Hämeentiellä kiemurtelee nyt yksikaistaisena suuntaansa pätkittäin milloin kumpaakin puolin tietä.

Myös muutaman liikepaikan päässä olevan Tobacco Storen myynti on laskenut sen jälkeen, kun remontti alkoi.

– Hiljaisempaa on ollut, mutta ei ihan kuollutta kuitenkaan, sanoo myymälävastaava Juha Sulkava, joka arvelee, että moni asiakas on tähänkin asti tullut liikkeeseen ennemmin julkisilla kuin autolla.

– Sitten kun katu avataan kävelykaduksi,se voi olla positiivinenkin juttu, Sulkava uskoo.

Remontin valmistuttua Hämeentiemuuttuu joukkoliikennekaduksi, jossa myös kävelijöillä ja pyöräilijöillä on omat kaistansa.

Hämeentien alkupäässä sijaitsevan Hakalaukun ikkunoissa on suuret teippaukset liikkeen loppuunmyynnistä. Laukkukauppaa pitävän Tiina Leimuvaaran mukaan syynä ei ole katutyöt, mutta ne antoivat viimeisen sysäyksen liikkeen lopettamiselle.

– En löytänyt toiminnalle jatkajaa. Kun kuulin remontista, päätin että lopetan. Lähdetään jaloista pois, sanoo vuodesta 2007 samassa liiketilassa laukkuja myynyt Leimuvaara.

Vuonna 1939 perustettu perheyritys on vuosien aikana vaihtanut liiketilaa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta, kun liike on toiminut samassa korttelissa.

Remontti on vaikuttanut myös laukkuliikkeen myyntiin.

– On ollut hiljaisempaa. Asiakkaat kysyvät meiltä usein, että kuinka te kestätte tätä meteliä. Itse olen tottunut siihen, että Hämeentiellä on aina ääntä.

Metelillä Leimuvaara tarkoittaa kadulla alkaneita louhintatöitä, joista aiheutuu hakkaavaa meteliä.

Eniten huolta kauppiaissa ovat remontin aikana aiheuttaneet suojatiet – tai niiden puuttuminen. Hämeentien alkupäässä kadun yli pääsee vain Ympyrätalon ja Neljännen linjan kohdalta.

– Soitin jo Destialle ja sanoin, että laittakaa nyt ihmeessä jonnekin niitä suojateitä. Minusta tämä on aivan hoopoa, Leimuvaara sanoo.

Destia toimii työmaan urakoitsijana.

Kaupungin viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen kertoo, että eniten asukaspalautetta remontista on tullut juurikin suojateistä.

– Nyt siihen on jo selvästi totuttu, koska palautetta on tullut vähemmän. Destia paransi viestintäänsä ja merkkasi paikat paremmin.

Hämeentiellä ihmisten näkee tuon tuostakin poukkoilevan kadun yli, oli kohdassa suojatietä tai ei. Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös Pekka Nopea, jolle ihmisten kadunylitykset väärissä paikoissa ovat liikkeen ikkunasta päivittäinen jännitysnäytelmä.

– Aika uhkarohkeata touhua. Ihmettelen, ettei vakavia onnettomuuksia ole jo sattunut. 

Maaliskuun alun jälkeen kaupungin saama palaute remontista on vähentynyt huomattavasti sitten ensimmäisten remonttiviikkojen.

– Tilanne niin meidän kuin HSL:nkin mukaan on rauhallinen ja hallinnassa. Monet yksityisautoilijat ovat tehneet niin kuin toivoimmekin ja vaihtaneet reittiä tai aikaa. Pahimpaan ruuhka-aikaan on toki viivästyksiä, sanoo Hänninen.

Hämeentien jättiremontti valmistuu loppuvuodesta 2020

Hämeentien peruskorjaus alkoi maaliskuun alussa. Työn pitäisi valmistua viimeistään loppuvuonna 2020. Peruskorjauksen aikana Hämeentie uudistetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä. Raitiokiskot, putket ja kaapelit uusitaan. Samalla kunnostetaan Sörnäisten metroasemaa.

Katu muutetaan jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Yksityisautoilu on jatkossa kielletty. Tontille ajo on edelleen sallittu.

Remontin edistymistä voi seurata osoitteessa www.hel.fi/uusihameentie

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut