Espoo aikoo tehdä "länsimetrot" nyt raidejokerille: Pysäkeistä tai pysäkkikatoksista luopuminen voisi tuoda 300 000 euron säästöt

SÄÄSTÖT Espoo haluaa painaa alas raidejokerin hintaa. Matkustajien muistissa on vielä se, kuinka länsimetron laiturit päätettiin typistää kantametroa lyhyemmiksi kustannussäästön takia.

Raidejokerin arvioidut kustannukset ovat nousseet rajusti. Espoo haluaa etsiä säästökohteita. Helsingin kaupunki

Sirkku Aalto

Lyhyempi rata, pysäkkien poistaminen tai runsaampi sepelin käyttö raidejokerin radalla.

Tällaisia mahdollisia säästökohteita Espoon kaupunginhallitus saa pohdittavakseen, kun Espoon Keilaniemen ja Helsingin Itäkeskuksen välille kaavailtu raidejokeri palaa sen käsiteltäväksi maanantaina.

Espoon kaupunginhallitus palautti maaliskuussa raidejokerin tarkennetun hankesuunnitelman uudelleen valmisteltavaksi.

Tarkoituksena oli saada alennettua raidejokerin kohonneita kustannuksia, jotka ovat nousseet Espoon osalta 118 miljoonaan euroon. Siitä Espoon maksettavaksi jäisi valtion osuuden jälkeen 92,5 miljoonaa euroa.

Espoon teknisen toimen johtajan Olli Isotalon mukaan virkamiehet ovatkin nyt etsineet mahdollisia säästökohteita, jotka kaupunginhallitus saa nähtäväkseen.

Jos raidejokerin rataa lyhennettäisiin kilometrin verran, säästöä voisi kertyä noin 15 miljoonaa euroa. Se tarkoittaisi Isotalon mukaan kuitenkin sitä, että raidejokeri päättyisi Espoossa Keilaniemen sijasta Otaniemeen.

– Radan lyhentäminen ei olisi raidejokerin hankesuunnitelman mukainen ratkaisu, Isotalo huomauttaa.

Noin 25 kilometriä pitkän raidejokerin radan varteen on suunniteltu 34:ää pysäkkiparia. Joistakin pysäkeistä tai pysäkkien katoksista luopuminen voisi Isotalon mukaan tuoda noin 300 000 euron säästöt.

Espoon puolella raidejokerilla on 11 pysäkkiä ja lisäksi yksi pysäkki on Helsingin ja Espoon rajalla. Tiedossa ei ole, mitkä pysäkit mahdollisesti voisivat tulla karsittaviksi.

Runsaampi sepelin käyttö raidejokerin rata-alueella kalliimman pintamateriaalin sijasta taas voisi tarkoittaa arviolta parin miljoonan euron säästöjä, Isotalo kertoo.

– Sepelirataa voitaisiin laittaa laajemmalle alueelle, mutta ei kuitenkaan esimerkiksi Leppävaarassa Sellon tai Otaniemessä Väre-rakennuksen eteen, Isotalo lisää.

Säästökohteiden lisäksi kaupunginhallitukselle on Isotalon mukaan tarkoitus esitellä sitä, miten raidejokeri vaikuttaisi Espoon saamiin maankäytön tuloihin.

– Seuraavaksi on Espoon päättäjien vuoro arvioida, miltä osin säästöjä ja laatuun vaikuttavia kevennyksiä halutaan tehdä, Isotalo summaa.

Osa Espoon päättäjistä on painottanut sitä, että mahdolliset säästöt eivät saisi haitata raidejokerin käytettävyyttä tai toimintaa, kuten pidentää pysäkinväliä tai matka-aikaa. Espoon kaupunginhallituksen maaliskuinen päätös raidejokerin tarkennetun hankesuunnitelman palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi syntyi äänin 9–4. Vihreät ja RKP kannattivat tuolloin hankkeen viemistä eteenpäin.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi raidejokerin uuden kustannusarvion maaliskuussa.

Ehdotukset joidenkin pysäkkien tai pysäkkikatoksien poistamiseksi eivät saane Helsingin päättäjiä innostumaan. Muistissa on vielä länsimetron suunnitteluun liittyvä päätös, jolla metrolaiturit lyhennettiin Joidenkin tulkintojen mukaan Helsingin oli tuolloin hyväksyttävä Espoon metroasemille vaatima kustannussäästö tai koko hankkeen toteutuminen olisi voinut vaarantua.

Lyhyempien laiturien vuoksi koko metron osuutta voidaan nykyään liikennöidä lyhyemmillä junilla, joka laskee kapasiteettia. Saatua säästöä on pidetty koko länsimetron hintaan nähden mitättömänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 4. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 5. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 6. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 10. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 11. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 15. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 3. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 7. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 8. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.