Uniapneaa potevan Marja-Leenan "paras kaveri" kulkee aina mukana – oman miehen havainto toi helpottavan diagnoosin
2
Marja-Leena Kerttulan mukaan tietoisuus uniapneasta on lisääntynyt valtavasti. - Silti on uniapneetikkoja, jotka eivät halua tunnustaa sairastavansa tautia. Silloin saatetaan laistaa hoidosta, hän tietää. Risto Aalto
Katso isompi kuvaMarja-Leena Kerttula on tottunut CPAP-hengityslaitteen käyttäjä. Laite on käytössä aina öisin mutta myös päivätorkkujen aikana. Risto Aalto
Eija Marja-aho
| Päivitetty
Tässä on paras kaverini. En lähde ilman sitä kotoa pois yhdeksikään yöksi, jyväskyläläinen Marja-Leena Kerttula kertoo jataputtaa laukkua, joka on hieman tavallista tietokonelaukkua pulleampi.
"Paras kaveri" sai aikoinaan aikaan sen, että vasta hankittu kesämökki piti sähköistää. Sellaistakin sattui, että ulkomaanreissu piti aloittaa kauppakierroksella jatkojohdon löytämiseksi, kun hotellisängyn vieressä ei ollut pistorasiaa.
Kyse on uniapnean hoidossa käytettävästä CPAP-hengityslaitteesta. Sen avulla Kerttula hengittää tavallista huoneilmaa pienellä ylipaineella, joka estää hänen hengitysteidensä tukkeutumisen unen aikana. Se on hänen sänkykaverinsa niin yöunen kuin päivätorkkujen aikana.
Laite ei poista tautia, mutta se parantaa Kerttulan unen- ja elämänlaatua sekä vähentää uniapnean aiheuttamia terveyshaittoja.
Kerttulan uniapnea on keskivaikeaa muotoa, ja se diagnosoitiin liki 20 vuotta sitten.
– Olin väsynyt ja aivosumuinen, ja verenpaineeni alkoi olla hälyttävissä lukemissa. Sitten mieheni alkoi ihmetellä yöllisiä hengityskatkoksiani. Juttelin asiasta terveyskeskuslääkärille, ja hän lähetti minut lisätutkimuksiin, Kerttula muistelee.
– Nukuin yhden yön maskissa ja piuhoissa Kinkomaan sairaalan uniklinikalla, ja diagnoosi oli sillä selvä.
CPAP-laite lähti heti mukaan, eikä muita hoito-ohjeita annettu. Aluksi vointia seurattiin kontrollikäynneillä.
– Olin normaalipainoinen ja urheilullinen. Muussa tapauksessa elämäntapoihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota.
Elämä uuden laitteen kanssa ei ollut aluksi helppoa. Esimerkiksi Kerttulan nenää piti lääkitä, kun sen limakalvot kuivuivat pahasti.
– Meni monta kuukautta, että totuin siihen. Toisaalta tiedän ihmisiä, jotka nukkuvat hyvin heti ensimmäisestä yöstä alkaen.
– Laitteiden kehitys on ollut huimaa. Nykyinen CPAP on kolmas, joka on käytössäni. Se on hiljainen ja näppärä kuljettaa mukana.
Myös Kerttulan aviomies on tottunut laitteen olemassaoloon.
- Hän taitaa nukahtaa parhaiten, kun laite on päällä ja hurisee hiljaa.
Kerttula toimii uniapneaa sairastavien vertaisryhmän ohjaajana. Hän kannustaa uniapneaa epäilevän tai kovasta väsymyksestä kärsivän hakemaan rohkeasti apua.