Sen sortin remppareiskoja taas liikkeellä – "On ihmisiä jotka lankeavat ansoihin"

Omakotitaloasukkaille tullaan tarjoamaan muun muassa katonpesupalvelua. Kaikilla palveluja autolla kierrellen kaupustelevilla ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa. Kuvituskuva. Arkisto / Lotta Åberg

Jussi Vehkasalo

Länsi-Uudenmaan poliisi on viime päivinä saanut yhteydenottoja muun muassa piharemontteja, katonpuhdistusta ja savupiipun korjausta tarjoavista henkilöistä. Englantia puhuvat miehet ovat tarjonneet palvelujaan esimerkiksi Espoossa, Kirkkonummella ja Lohjalla.

– Asun Espoon Nöykkiön Martinmetsän omakotitaloalueella, ja täällä kiertää ulkomaalaisia, englantia puhuvia miehiä kauppaamassa kattojen pesua. Minun kotiovelleni he tulivat pakettiautolla, jonka katolla oli tikkaat, kertoo toimitukseen soittanut mies.

Irlantilaisiksi esittäytyneitä katonpesijöitä."

Vastaavia palveluksia kauppaavia henkilöitä oli liikkunut samalla seudulla Viime kesänä.

– Tarkkailevatkohan täällä liikkuessaan myös pihoja, sillä samoihin aikoihin täältä hävisi pihoilta pyöriä, työkaluja ja muita tavaroita. Aikaisemmin täällä on liikkunut ainakin irlantilaisiksi esittäytyneitä katonpesijöitä, joiden palveluksia ostanut joutui lopulta maksamaan enemmän kuin alun perin oli sovittu. Valitettavasti on ihmisiä, jotka lankeavat näihin ansoihin, espoolaismies jatkaa.

Samaa todistaa Länsi-Uudenmaan poliisi, jonka tiedotteessa kerrotaan miesten lähestyneen asukkaita ovikelloa soittamalla.

Poliisiin yhteyttä ottaneet asukkaat ovat kertoneet miesten tarjoavan ensin yhtä palvelua, joka voikin yllättäen laajentua suuremmaksi. Samalla myös työstä sovittu hinta on noussut alkuperäistä summaa korkeammaksi.

– Ilmiö on tuttu aiemmilta vuosilta. Edellisen kuvauksen kaltaisten tapausten lisäksi joskus on käynyt niin, että asiakkaan kanssa on sovittu tietystä askareesta ja sen hinnasta. Kun ensimmäinen työsuoritus on tehty, ja maksu siitä on saatu, miehet eivät enää ilmestykään jatkamaan työtä, kertoo rikosylikomisario Maarit Pikkarainen

Miehet eivät enää ilmestykään jatkamaan työtä."

Remontti- tai pihatöiden tarjoaminen ei itsessään ole rikollista, mutta poliisi kannustaa asukkaita olemaan tarkkana, mikäli palveluja päädytään ostamaan.

– Kokemuksemme mukaan näistä keikoista sovitaan harvoin kirjallisesti, ja vaikka sopimus tehdään, voi tekemättömän työn tai liian suureksi koetun summan perääminen on hankalaa, jos tekijä katoaa alueelta tai jopa maasta. Suosittelemme suhtautumaan tarjouksiin terveen skeptisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 2. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 3. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 4. Sympaattinen lättähattu kulkee Helsingin ja Porvoon välillä vielä 4 kertaa – junankuljettaja Gunnar kehuu kurvikkaan reitin erikoisuuksia
 5. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 12. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 13. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 14. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 15. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 3. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 4. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 5. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset yli viisinkertaistununeet Hus-alueella – ole tarkka näillä Helsingin alueilla
 6. Näin Tattarisuon ruumiiden jäljet johtivat Kallioon –  1930-luvun kammottavista tapahtumista syntyi tunnettu sanonta suomen kieleen
 7. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 8. Helsingin pyörävarkauksista tuttu "herrasmiesilmiö" piinaa nyt Espoota – tämä merkki on pyörävarkaiden suosikki
 9. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 10. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 11. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 12. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 13. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 14. Helsinkiläiset reissaavat nyt Porvooseen – Ville ja Saara: "Emme ole edes harkinneet ulkomaille lähtöä"
 15. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.