Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Veijo Votkin tuli 50 vuotta sitten Helsinkiin etsimään töitä ja päätyi teurastamolle – pyörittää nykyään makkaratehdasta: "Pitäisikö myös saastuttavaa viljelyä verottaa?"

TASAVUODET Veijo Votkinin lihaura alkoi 50 vuotta sitten. Nyt yrityksen toimitusjohtana on poika Asmo.

Viimeaikainen lihaverokeskustelu on hieman naurattanut makkaratehtailija Veijo Votkinia

– No nythän Antti Rinne on pyrkinyt kumoamaan aiempia sanomisiaan. Pitäisikö kohta myös viljankasvattamista verottaa? Viljelystä ja siinä käytettävistä lannoitteista tulee isot haitat vesistöihin. Vielä kymmenen vuotta sitten Suomen maatalous saastutti Itämerta enemmän kuin Pietarin kaupunki, sanailee Votkin.

Siellä käsiteltiin elimiä, kesäaikaan tuoksua riitti."

Hän on ollut lihan kanssa tekemisissä jo tasan 50 vuoden ajan, ura alkoi vuonna 1969.

– Armeijassa oli samassa joukkueessa lihamies, hän kertoi, että ala on hyvin palkattu ja töitä riittää. Keväällä 1969 tulin Helsinkiin etsimään töitä ja pääsin aputyöntekijäksi teurastamolle tänne Hermanniin. Työskentelin tuuletushalliosassa ruhojen jälkipuhdistajana, siellä käsiteltiin elimiä, kesäaikaan tuoksua riitti.

Ensimmäinen työpäivä maalta tulleelle nuorelle miehelle oli kova paikka: veren paljous teurashallissa ja muut työn erikoispiirteet saivat Votkinin vielä harkitsemaan asiaa.

– Seuraavana aamuna mietin, että menenkö vielä teurastamoon. Tuli poltettua useampi tupakka. Päätin kuitenkin mennä töihin, ja se oli varmaan paras päätös, mitä olen elämässäni tehnyt.

Syksyllä avaamme uuden myymälän Espooseen."

Vuonna 1978 hän perusti teurastamolla oman yrityksen.

– Onnistumiseni mahdollisuuksia piti moni heikkoina, Votkin sanoo.

Nyt Lihatukku Veijo Votkin ja tuotemerkki Chef Wotkin's tunnetaan laajalti, yritys on myös laajentanut tuotantotilojaan Tukkutorilla useaan otteeseen, samassa yhteydessä on tehtaanmyymälä. Lihat yritys ostaa rekkalasteittain kokonaisina ruhoina teurastamoilta. Palvelutiskit toimivat Itäkeskuksen Prismassa ja Helsingin keskustan S-marketissa.

– Syksyllä avaamme uuden myymälän Espooseen. Sinne tulee lihan, lihajalosteiden, makkaroiden ja einesten lisäksi myös kalaa, Espoossa asuva Votkin kertoo.

Joskus teemme päätöksiä myös yksin."

Yrityksessä on jo tapahtunut sukupolvenvaihdos, Asmo Votkin on nyt yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja, 71-vuotias Veijo on hallituksen puheenjohtaja.

– Nämä roolit eivät meille niin tärkeitä ole, mietimme asioita yhdessä, joskus teemme päätöksiä myös yksin. Jako on sellainen, että Asmo hoitaa päivän bisneksen eli ostot ja myynnit. Minä vastaan henkilökunnasta ja laskujen tarkastuksesta, Veijo Votkin selostaa.

Myös asiakastapaamisia on.

Vanhan talvitien tehtaanmyymälän lähellä avasivat muutama vuosi sitten Lidl ja Alko. Liekö sitten etulinjassa ennakoivat sitä, että aivan lähelle tulee tuhansia uusia asukkaita Verkkosaaren ja Hermanninrannan rakentamisen myötä.

– Lidlin ja Alkon tulo naapureiksi kasvatti tehtaanmyymälämme myyntiä 25 prosenttia, eikä ainoastaan väliaikaisesti.