Orpo Kaneli, 8, on sankarikissa – pelasti juuri synnyttäneen emon ja parvekkeelta pudonneen kissatoverin

VERENLUOVUTTAJA Harva ihminenkään yltää samaan kuin Kaneli-kissa. Kaneli pelastaa kissanhenkiä.

Vuosaarelainen Anu Rosti voi syystä olla ylpeä Kaneli-kissastaan, joka on yksi Suomen neljästä uudesta sankarikissasta. Perheen Joey-kissa tarkkailee etualalla sankaritilannetta. Johanna Erjonsalo

Jari Pietiläinen

Vuosaaressa asustelee koko maan mittakaavassakin perin harvinainen lemmikki: sankarikissa.

Kahdeksanvuotias, aikanaan emonsa menettänyt kotikissauros Kaneli on kunnostautunut verenluovuttajana. Se on pelastanut monen muun katin hengen.

Kanelin omistaja Anu Rosti työskentelee Viikissä klinikkaeläinhoitajana Yliopistollisessa eläinsairaalassa, jossa kissojen luovutusveren tarve on tiedostettu jo pitkään.

– Luovutukset eivät ole mahdollisia enää Kanelin iän puolesta, sillä kahdeksan vuotta on yläraja. Verenluovutuksia sille kertyi kaikkiaan neljä, Rosti paljastaa.

Kaikesta huolimatta Kanelin uhraukset on katsottu niin merkittäväksi, että Suomen Kissaliitto on nimennyt sen sankarikissaksi.

Toisinaan Kanelin verta on tarvittu hyvinkin pikaisesti. Viimeisin kerta oli viime joulun alla, jolloin Viikkiin tuotiin vastasynnyttänyt kissa. Se oli vertavuotavana hyvin heikossa kunnossa.

– Silloin hain Kanelin keskellä yötä sairaalaan ja luovutus aloitettiin heti. Kissalta ajeltiin kaula ja käpälä paljaaksi ja se nukutettiin kevyesti, Rosti kertoo.

– Toisen kerran kävi niin, että kissa oli pudonnut parvekkeelta ja sillä oli suuri verentarve. Silloinkin Kaneli kutsuttiin hätäluovuttajana apuun.

Vuosaarelaiskissan veriryhmä on kolmesta mahdollisesta yleisin, joten se kelpaa useimmille viiksiniekoille.

Luovutukset ovat aina sujuneet hyvin, eikä ongelmia ole ollut. Kaneli on tietenkin ollut tapahtuman jälkeen nälkäinen, joten ruoka kyllä maistuu.

Kissat luovuttavat verta 10 millilitraa painokiloa kohden, joten Kanelilta on saatu kokoverta yhdellä kertaa 60 millilitraa.

Rostin perheessä on myös Joey-uroskissa, Hapsu-kani sekä Merkkari-gerbiili. Joey on painoltaan sen verran kevyt, että Rosti ei ole laittanut sitä luovutusjonoon.

– Joku yksittäinen kani on joskus tarvinnut verta ja paikalle on saatu luovuttajakani. Myös koirat ja hevoset voivat luovuttaa verta, Rosti kertoo.

Suomessa on kaksi kissojen veripankkia: toinen Viikissä ja toista ylläpitää Vantaalla sijaitseva eläinlääkäriasema Evidensia Tammisto.

Evidensiassa kissojen luovutusikä on pidetty Viikkiä korkeampana, sillä siellä kissat saavat antaa vertaan kymmenvuotiaaksi saakka.

Kaneli palkitaan sankarikissana 26. toukokuuta Ylöjärvellä pidettävässä kissanäyttelyssä. Muut palkittavat hännänheiluttajat asuvat Vantaalla, Lohjalla ja Mäntsälässä.

Näille sankaritovereille Kaneli-kissa heittää tavattaessa ylätassua.

– Verta pussiin, kisut!

Sankarikissat

Suomen Kissaliitto ry myöntää vuosittain sankarikissan arvonimiä.

Sankarikissa on vaikuttanut merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut ja vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Kissa voi saada kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Sankarikissa voi olla rekisteröity rotukissa, tai myös kotikissa.

Vuonna 2018 sankarikissan arvonimiä myönnettiin koko maassa neljä.

Aiheeseen liittyvää

 1. Perhe suree, kun tuntematon ampui kylmästi 1,5-vuotiaan Myrskyn – "Kissan omistanut 11-vuotias poikamme on todella onneton"
  7.4.2019 20:30
 2. "Suomessa jyllää kissakriisi" – sijaiskoteja hylätyille kissoille kaivataan kipeästi, muuten uhkana on eläimen lopettaminen
  9.11.2018 11:04
 3. "Piilokoiravihaa on enemmän kuin kissavihaa" – kissojen vapaana ulkoilu saa tunteet leimahtamaan
  17.7.2018 19:40
 4. Uusi keskus Helsinkiin 200 kodittomalle kissalle ja 20 koiralle
  10.12.2018 6:35
 5. Palomiehet poseerasivat kissojen kanssa – "Kesäkissailmiö ei ole kadonnut mihinkään"
  2.8.2018 19:36
 6. Kissat saavat oman museon – Helsinki ei innostunut, tulee nyt Porvooseen
  22.10.2016 9:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut