Video: Ohikulkija kuvasi pullasorsan syömässä kuollutta lajitoveriaan, mutta kyse olikin aivan muusta – näin lintututkija kommentoi

LUONTO Sinisorsaurokset saattavat olla kevätkiimassaan kuolettavan rajuja rakastajia.

– Erikoinen tilanne iltakävelyllä. Huomattiin kun sinisorsa uros syö kuollutta lajitoverinaarasta. Luulin, että sinisorsa on kasvissyöjä, kertoo helsinkiläinen Patrick Wikblad lähettämänsä videon saatesanoissa.

Videolla näkyy, kuinka sinisorsa uros seisoo kuolleen lajitoverinsa päällä ja nokkii sitä leveällä nokallaan. Se näyttää tosiaan syövän lajitoveriaan.

Birdlife Suomi ry:n suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi yllättyy hieman kuullessaan asiasta, vaikka sinisorsa on sekasyöjä. Hän on itsekin nähnyt sinisorsien syövän kalanraatoja, mutta linnun lihan syöminen vaatii esivalmisteluja toiselta taholta.

– Sinisorsan nokalla ei pysty rikkomaan nahkaa, joten ensin on jonkun pedon pitänyt raadella raatoa, Lehtiniemi sanoo.

– Sinällään oman lajin syöminen ei olisi tavatonta, koska linnut eivät tee eroa siinä, syövätkö nälkäänsä lajitoveriaan tai jotain muuta lihaa.

Tutkijan tarkkuudella Lehtiniemi kommentoi asiaa varovaisesti, koska hän on vain kerrotun varassa. Kun hän saa videon katsottavakseen, tulee uusi käänne: kyse ei olekaan kannibalismista, vaan nekrofiliasta.

– Videon alussa näkyy selvästi, kuinka uros painaa alapäätään kuollutta naarasta vasten. Se parittelee sen kanssa huomaamatta sitä, että naaras on kuollut, Lehtiniemi kertoo.

Hän arvioi tilannetta edeltäneen useita vaihtoehtoja. Saattaa esimerkiksi olla niin, että linnut ovat paritelleet ensin vedessä ja naaras on vahingoittunut, kun uros on painanut sen pään veden alle liian pitkäksi ajaksi. Mutta se on vain yksi arvaus muiden joukossa.

Sinisorsaurokset voivat olla kevätkiimassaan joskus kuolettavan rajuja rakastajia.

– Etenkin urbaaneissa yhteisöissä ilmenee yleisesti joukkoraiskauksia, joissa naaras saattaa jopa kuolla, Lehtiniemi kertoo.

– En kuitenkaan sanoisi sinisorsauroksen olevan automaattisesti mikään pahis. Hormonit ohjaavat sen toimia. Sorsaparveen mahtuu hyvin ja pahoin käyttäytyviä yksilöitä, ihan niin kuin meissä ihmisissäkin.