Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Parikymppinen suutari Pekka Lahti teki itse bootsinsa, kun Kesko kieltäytyi yhteistyöstä 1980-luvulla – nyt hänen Boot Factorynsä on kuuluisin alallaan pohjoismaissa ja myy 500 kenkäparia vuodessa

YRITYS Suomalaiset ovat tehneet lukemattomia reissuja Pekka Lahden Boot Factoryn kestävissä kengissä. Mies itse viihtyy parhaiten kotona vaimon ja kissan kanssa. Suutaria ei luotu kulkemaan.

Pekka Lahti tahtoi ostaa bootseja. Ei itselleen, vaan suutarinliikkeeseensä. Elettiin 1980-lukua. Suomalaiset himoitsivat bootseja, ne olivat muotia.

Lahti soitti Keskon tukkuliikkeeseen.

– Siellä oli mies, joka haistatteli, että älä suutari tänne soittele, sä et ikinä tule saamaan sinne verstaaseen meiltä bootseja myyntiin.

Niinpä Lahti päätti tehdä bootsit itse.

Kenkiä hän ei ollut suunnitellut ikinä, mutta hän pyysi neuvoja mallimestari Unto Surakalta

Kun hän sai valmiiksi kolme paria, kaksi meni ensimmäisenä päivänä kaupaksi.

Hän teki lisää. Nekin vietiin käsistä. Niin Pekka Lahdesta tuli bootsintekijä. Tänä päivänä hänen yrityksensä Boot Factory valmistaa ja myy 500 paria kenkiä vuodessa. Hän on Suomen, ehkä jopa pohjoismaiden, kuuluisin alallaan.

Kenkätehdas sijaitsee Riihimäen ja Hyvinkään puolivälissä, jonne Lahti siirsi tuotannon Helsingin kalliiden tilavuokrien takia seitsemän vuotta sitten. Täydellinen paikka, entinen koneyrittäjän halli, löytyi maaseudulta, hiekkatien perältä. Työpaikan toisesta kerroksesta näkee pelloille.

– Katselin eilen, että siellä oli kaksi kurkea ja kaksi peuraa. Yritin ottaa kuvankin, mutta eihän tällä puhelimella saanut tarkkaa, Lahti sanoo.

Puhelin, niin. Yrittäjälle se on tärkeä työväline. Haastattelun aikanakin se soi muutaman kerran. Ensimmäinen on sähkökauppias, sitten tavoittelee soittokaveri Hannu Karjalainen Kesälahdelta.

– Meillä on duo. Vappuna soitamme Kalastajatorpalla haitaristin kanssa.

Lahti soittaa kitaraa ja huuliharppua sekä laulaa. Hän on oppinut korvakuulolta. Karjalainen on soittanut muun muassa edesmenneen Kari Tapion bändissä.

Lahti on solminut partansa hiusponnarilla suppuun. Hän näyttää vähän motoristilta, mutta luonnehtii itseään rockhenkiseksi. Motoristit ovat tykästyneet Lahden bootseihin. Ne ovat hyvät ajokengät, tyylikkäät ja erittäin kestävät.

– Korjaan saappaita, jotka on ostettu minulta 90-luvulla, Lahti kertoo.

Hän huomauttaa, että kenkiä hän tekee kaikille. Prätkää ei tarvita alle.

– Tämä ei ole eliittijuttu.

Saappaiden lisäksi hän tekee miesten ja naisten nilkkureita ja kävelykenkiä.

– Tuossa on esiintymiskengät Ilkka Esselströmille, nuo saappaat ovat yhdelle helsinkiläisnaiselle, tuossa on erään sellistin kengät, Lahti osoittelee hyllyssä noutajaansa odottavia kenkäpareja.

Kannattaako kenkien valmistus Suomessa? Harva tekee enää nahkakenkiä. Lahden mukaan kenkätehtaita tai -verstaita on noin 15. Suurin ja tunnetuin on Sievi, jolla on tehdas Pohjois-Pohjanmaalla.

Lahdella ei ole pajassaan liukuhihnoja eikä legioonaa työntekijöitä. Yhden kengän valmistuksessa on noin sata työvaihetta. Hän osaa itse jokaisen niistä.

”Vasen nyrkki” on vaimo Saila Lahti Oikea käsi on turkkilainen SametYildiz,joka on ollut noin 10 vuotta hommissa. Jyrki Rustari on tullut työharjoitteluun.

– Samet osaa jo paljon, yli puolet vaiheista, Lahti kertoo.

Mallistossa olevien kenkien neulokset Lahti teettää alihankintana Parkanossa Sanna Haapaniemellä Tilaustyöt tehdään Riihimäellä.

Ulko-ovesta sisään astuttaessa tullaan ensiksi myymälään, jonka lattiaa somistavat nautaeläinten vuodat.

– Kaikki kengät tehdään naudan nahasta.

Lahti oppi käsittelemään nahkaa lapsuuskodissaan. Isä korjasi kenkiä Helsingin Punavuoressa. Jo pikkupoikana Lahti sai ensimmäisen kosketuksen suutarinverstaan tuoksuun.

– Sitten muotiin tulivat muovikengät ja kaikki halusivat ostaa niitä. Koska ne olivat halpoja, niitä ei korjautettu. Isä sulki liikkeensä ja lähti rakennuksille töihin. Minä lähdin mukaan.

Muovikengillä Lahti tarkoittaa tekonahkaa. Sen valmistusaine oli pvc tai pvc-polyuretaani.

Eräänä tuulisena päivänä, kun isä ja poika olivat töissä Katajanokalla, isä sai tarpeekseen ulkohommista ja sanoi, että yrittää saada sisähommia.

– Minäkin sitten ajattelin, että teen jotain muuta. Huomasin lehdestä ilmoituksen, että nuori suutari saa paikan.

Ilmoittaja oli Stockmannilla suutarinliikettä pitävä Pentti Manderbacka

Se oli hyvä koulu. Pahin muovikenkävillitys oli mennyt ohi. Aamuisin ihmiset kerääntyivät tiskin taakse muuriksi ja suutarit korjasivat kenkiä asiakkaiden odottaessa.

Vapaa-ajalla Lahti opetteli kotona Konalassa kengäntekoa. Oman liikkeensä hän perusti vuonna 1980 Pitäjänmäkeen. Se, että hän ei saanut Keskolta bootseja myyntiin, koitui lopulta hänen onnekseen, kuten myös se, että liikkeessään hän tapasi tulevan puolisonsa, joka toi kengät korjattaviksi.

– Korjasin kengät ja pyysin ulos. Kun hän illalla laittoi korkokengät jalkaan, hän oli minua lähes päätä pidempi, mutta ei se haitannut tahtia.

Pariskunta on pitänyt siitä lähtien yhtä. Nuorempana he reissasivat tuhatkuutioisella Kawazaki-moottoripyörällä, jota Lahti on viime vuodet säilyttänyt varastossa. Täksi kesäksi se laitetaan kuntoon.

He viihtyvät yhdessä ja parhaitenkotona, joka on samassa pihapiirissä. Aamulla on mukava panna hellaan tulet, juoda kahvia ja katsoa televisiosta uutisia, kun kissa pyörii jaloissa. Välillä voi käydä nukkumassa päiväunet.

– Se on sitä luksusta.

Töitä Lahti aikoo tehdä vielä nelisen vuotta. Eläkkeellä hän jatkaa kengän tekoa enää harrastusmielessä. Firman jatkajaa ei ole näköpiirissä. Suutarin lapsilla on kyllä isänsä saappaita, mutta uran jatkajia heistä ei tule.

– Tytär on tatuointiyrittäjä ja poika varastomies. Samet on sanonut keskittyvänsä kenkien maahantuontiin.

Yritys ehkä loppuu. Mutta bootsit kestävät.

Edit klo 13.37: Otsikkoon korjattu nimi.