Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vanha helsinkiläinen Upseerikasarmi muutetaan hotelliksi – myös 50 asuntoa arvopaikalle suunnitteilla

Kruununhaassa sijaitsevasta niin sanotusta Upseerikasarmista Mariankatu 23:ssa remontoidaan hotelli. Mariankadun, Liisankadun ja Maneesikadun rajaamaan kortteliin on vireillä asemakaavamuutos, joka mahdollistaa hotellin sijoittumisen Upseerikasarmiin.

Kaiken kaikkiaan hanke ja asemakaavamuutokset koskettavat neljää vanhaa suojeltua rakennusta. Hotelli, johon on tulossa 120 huonetta, sijoittuu osin Maneesikatu 7:n rakennukseen. Kahteen Liisankadun puoleiseen rakennukseen suunnitellaan noin 50 asuntoa, autopaikoitus tulee maan alle sisäpihalle.

Rakennushankkeeseen ryhtyy Icon Kiinteistörahastot Oy, jolle Senaatti-kiinteistöt myy rakennukset. Kohteen suunnittelija on Avarc Arkkitehdit, arkkitehteina ovat Aaro Virkkunen ja Marko Salo

Rakennukset sijaitsevat valtion tonttimaalla. Voimassa olevassa asemakaavassa alue on merkitty hallinto- ja virastorakennusten korttelialueeksi. Yleiskaavassa alue on merkitty kerrostalovaltaiseksi alueeksi, missä on asumista ja toimitilaa.

Korttelin suuri virastotalokokonaisuus on alun perin rakennettu vuonna 1885 Uudenmaan Tarkk’ampujapataljoonan päällystön asunnoiksi sekä juhla- ja aputiloiksi arkkitehti Evert Lagerspetzin suunnitelmien mukaan. Upseerikasarmi suunniteltiin sommitelman päärakennukseksi.

Päärakennuksessa oli upseerien asuntoja, Liisankadulla upseerikerho ja kanslia, Maneesikadulla aliupseerien asuntoja ja verstastiloja. Liisankadun rakennusta pidennettiin kiinni naapurirakennukseen vuonna 1930 ja rakennusta korotettiin neljällä kerroksella vuonna 1945.

Rakennukset ovat toimineet 1920–30-luvulta lähtien pääasiassa valtion virastojen toimistokäytössä ja niihin on tehty vuosikymmenten aikana kunkin aikakauden ja käyttötarpeen mukaisia muutoksia.