Suomalaiskuvaaja asui Kambodzassa vuoden ja kertoo nyt kokemuksensa kuvilla – "Moni perhe hankki elannon keräämällä muovia joesta"

Kimmo Kirveksen valokuvat ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia. Hän kuvasi paljon muun muassa muoviroskan kerääjiä. Kimmo Kirves

Anneli Tuominen-Halomo

Joensuulainen valokuvaaja Kimmo Kirves on kiertänyt kameransa kanssa maailmaa liki neljä vuosikymmentä. Nyt Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytilassa on nähtävillä hänen valokuviaan Kambodzan päiväkirja -nimisessä näyttelyssä.

Kirves perheineen asui vaimon työn vuoksi Kambodzan pääkaupungissa Phnom Penhissä vuoden 2017. Viime joulukuussa Kimmo Kirves kävi tutuilla laitakulmilla tapaamassa kuvaamiaan ihmisiä.

– Vuosien varrella olen oppinut, että on tärkeämpää seurata kotikulmien elämää ja tutustua uusiin naapureihin kuin kiertää koko maa.

Ensin Kirves tutustui ympäristöön kävellen ja muutaman päivän kuluttua hän otti käyttöön polkupyörän. Näyttelyssä on muun muassa valokuvia kotikaupunginosan läpi virranneesta kapeasta joesta.

– Joki oli täynnä muovia ja muuta roskaa. Silloin otin ensimmäiset kuvat ihmisistä, jotka hankkivat elantonsa keräämällä muovia ympäristöstä.

Kirves laajensi reviiriään kulkien pitkin joenvartta. Sitten hän löysi Boeng Tompurin järvialueen.

Kambodzalaiset muuttavat kaupunkeihin työn perässä ja rakentaminen on nopeaa. Siksi Kirves halusi palata tutuille kulmille katsomaan, onko elämä muuttunut.

Kirves työskentelee sanomalehti Karjalaisessa valokuvaajana, joka myös kirjoittaa. Kambodzassa hän haastatteli paikallisia asukkaita khmerin kielen tulkin avulla.

– Satunnainen matkailija näkee harvoin laitakaupungin elämää, mutta me asuimme siellä.

– Meillä puhutaan hökkelikylistä, mutta yhteisöllisyys on siellä vahvaa. Kaikki tuntevat toisensa. Moni perhe hankki elannon keräämällä muovia. Se lajitellaan, puhdistetaan, sulatetaan ja puristetaan muovinappuloiksi, jotka menevät uusiokäyttöön.

Kambodzan päiväkirja -näyttely jatkuu 10. huhtikuuta asti ja siihen voi tutustua kulttuurikeskuksen aukioloaikoina arkisin kello 8–21, lauantaina 9–18 ja sunnuntaina 9–15.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut