Ennuste Suomelle: Työntekijöiden palkat voivat nyt nousta ja rahaa jää käyttöön entistä enemmän – tuleva hallitus joutuu "vaativaan paikkaan"

Suomen tuleva hallitus saa käsiinsä julkisen talouden, jonka tila on aiempaa parempi, mutta haasteet edelleen suuret.

Valtionvarainministeriön (VM) torstaina julkaiseman ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kasvu hidastuu tulevalla hallituskaudella selvästi.

Vielä tänä vuonna bruttokansantuote kasvaa VM:n mukaan 1,7 prosenttia nousukauden "jälkilämmön" ansiosta. Seuraavina vuosina kasvu jatkuu 1,5 prosentin vauhdilla, mutta vuosina 2022–2023 painutaan alle yhteen prosenttiin.

Hidastuva kasvu asettaa VM:n osastopäällikön, ylijohtaja Mikko Spolanderin mukaan julkisen talouden vaativaan paikkaan.

Ennusteen mukaan julkinen talous saadaan lähivuosina tasapainoon pitkän alijäämäkauden ja velkaantumisen jälkeen.

Velkaantuminen uhkaa kuitenkin jatkua jo 2020-luvun alkuvuosina, kun julkiseen talouteen tehdyt sopeutustoimet päättyvät samalla kun talouskasvu hidastuu.

VM:n mukaan julkista taloutta heikentää etenkin väestön ikääntyminen, joka kasvattaa eläke-, terveydenhoito- ja hoivamenoja.

Työikäisen väestön määrän väheneminen heikentää puolestaan talouden kasvumahdollisuuksia.

– Näköpiirissä oleva talouskasvu ei nykyrakentein riitä rahoittamaan julkisia hyvinvointipalveluja ja etuuksia, VM toteaa.

Yksittäisten työntekijöiden tilanne voi olla lähivuosina valoisampi. Viime vuosina palkansaajat ovat joutuneet tyytymään erittäin niukkoihin palkankorotuksiin, mutta nyt ansioissa on korotuspaineita.

Tämä johtuu VM:n mukaan siitä, että nopean talouskasvun vuoksi työttömyys on laskenut lähelle tasoa, joka kiihdyttää ansiotason nousua.

– Sen seurauksena kotitalouksien ostovoima paranee, mutta yritysten kustannukset nousevat, VM huomauttaa.

Käytettävissä olevien tulojen kasvua ylläpitää ylipäätään hyvä työllisyyskehitys. Maltillisen inflaation ansiosta myös reaalitulojen kasvu jatkuu nopeana.

Talouskasvu onkin lähivuosina VM:n mukaan ennen muuta yksityisen kulutuksen varassa, kun kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat hyvää vauhtia.

Työllisyysasteen VM ennustaa nousevan yli 73 prosenttiin ensi vuonna ja lähestyvän74 prosenttia vuonna 2020.

Suomelle elintärkeän viennin näkymät ovat VM:n mukaan heikentymässä, kun kasvu heikkenee sekä euroalueella että maailmantaloudessa.

Keskeinen riski Euroopan talouskehitykselle on VM:n mukaan sopimukseton brexit.

– Sen vaikutukset kauppavaihtoon Britannian ja EU:n välillä olisivat lyhyellä aikavälillä tuntuvia. On kuitenkin oletettavaa, että kauppa elpyisi ennen pitkää, ministeriö ennustaa.

Myös pahasti velkaantuneen Italian talouspolitiikan riskejä VM pitää merkittävinä.

Yksityisten investointien kasvua jäänee ministeriön mukaan vaisuksi ja erityisesti vähenee uusien asuntojen rakentaminen.

Vaikka maailmantalouden kasvunäkymät ovat heikentyneet, suurilla suomalaisilla teollisuusyrityksillä on kuitenkin runsaasti investointisuunnitelmia.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut