Internet-palveluissa tehtävä työ ainoa tulonlähde lähes 30 000 suomalaiselle

Kuvituskuva. Ella Kajaste

Jukka Hämäläinen

Toiminta Internetin digitaalisilla alustoilla on ainoa tulonlähde 28 200 työikäiselle suomalaiselle, kertoo tuore tutkimus.

Alustavälitteinen työ ymmärrettiin tutkimuksessa maksua vastaan tehtyinä tehtävinä, jotka ovat löytyneet verkkosivujen tai sovellusten kautta.

Lukuihin sisältyy sekä työskentelyä kotona että sen ulkopuolella. Kodin ulkopuolella töitä saattoi tehdä esimerkiksi Foodoran, Treamerin tai Woltin kautta ja kotoa esimerkiksi Clickworkerin, Freelancerin tai Upworkin kautta.

Kyselyyn vastanneista 40 prosenttia ilmoitti tehneensä toimistotyötä, lyhyitä tehtäviä tai "klikkaustyötä" vähintään kerran viikossa.

Peräti 8,2 prosenttia Internetissä tehtyyn paneelitutkimukseen vastanneista on tehnyt Internetin digitaalisten alustojen kautta työtehtäviä vähintään kerran viikossa.

Tutkimuksen tilasivat Foundation for European Progressive Studies -ajatuspaja, UNI Europa, Kalevi Sorsa -säätiö ja Palvelualojen ammattiliitto PAM, ja sen toteuttivat Hertfordshiren yliopisto Iso-Britanniasta ja Ipsos MORI.

Perinteisiä työnhakusivustoja kuten Oikotie tai Monsteri ei ole sisällytetty alustavälitteisen työn laajuudesta kertoviin lukuihin, eikä myöskään asuntojen vuokraamista esimerkiksi Airbnb:n kautta tai nettikirpputorien käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut