Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin teet ampparit karkottavan valepesän pihalle tai parvekkeelle – listasimme kolme esimerkkiä

Ampiaispesien torjunta kannattaa aloittaa ennen kuin pistiäiset ryhtyvät pesänrakennuspuuhiin.

Omatekoisen karkoituspesän voi valmistaa monella tavoin, esimerkiksi virkkaamalla tai suodatinpussista teippaamalla, tai vaikka ilmapallon päälle sanomalehtipaperia liisteröimällä.

Valepesä ripustetaan näkyvälle paikalle ja sellaiselle, joka muuten saattaisi olla ampiaisten suosiossa. Tarkoitus on huijata ampiaiset luulemaan, että kyse on oikeasta pesästä, jolloin reviiritietoinen pistiäinen perustaa pesänsä muualle.

Tuholaistorjuntayritys Anticimexin kehityspäällikkö Juha Aro kertoo yrityksen blogissa, ettei ole itse testannut menetelmää, mutta vahvistaa, että sellainen voisi toimia esimerkiksi parvekkeilla.

– Ampiaiset eivät tee pesää liian lähelle toista yhdyskuntaa, jotta ravintoa riittää paremmin omalle porukalle.

On haastavaa arvioida menetelmän toimivuutta luotettavasti, sillä emme tiedä varmasti ovatko ampiaiset pitäneet pesäpaikkaa epäsuotuisana muista syistä, Aro kuitenkin muistuttaa.

Helpoin tapa on tehdä valepesä suodatinpussista, jonka sisälle on laitettu pari talouspaperia. Komeuden voi viimeistellä teipillä ja ripustaa narulla kattoon.

Pirkka-niksissä kerrotaan, että pesä kannattaa ripustaa neulalla tai muulla keinoin heti keväällä tai viimeistään, kun huomaa ampiaisen aloittavan pesänrakennuksen. Niksin kirjoittajan mukaan kolmella valepesällä kasvihuoneen katossa saatiin innokas kuningatar hakeutumaan muualle pesänrakennukseen.

Martat antavat sivuillaan ohjeet sekä virkatun että neulotun valepesän tekemiseen.

Kaupunginosien eri myynti- ja kirppariryhmistä on myös viime viikkoina löytynyt innokkaita käsityöihmisiä, jotka tarjoutuvat virkkaamaan pesiä tilauksesta.

Kuluva vuosi voi olla helpompi ampiaisten kannalta kuin edellinen. Helsingin Sanomien viime keväänä haastatteleman pistiäisasiantuntijan mukaan ampiaisten määrä vaihtelee voimakkaasti, ja niitä on yleensä vähemmän aina parittomina vuosina. Myös alkukesän lämpötilalla on asiaan vaikutusta.