Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin rannoille suunnitellaan uusia asuinalueita tuhansille – Veneiden talvisäilytyspaikat uhattuina: "Porvoo on aika kaukana"

MUUTOS Helsinki haluaa Puotilanrannan asumiseen. Puotilan Venekerhon kommodori epäilee maaperän soveltuvuutta asuinrakentamiseen.

Puotilan ja Rastilan välisen Vartiokylänlahden tuntumaan suunnitelluista uusista asuinalueista ensimmäisenä aiotaan rakentaa Puotilanrannan ja Rastilanrannan alueet.

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla, että Vartiokylänlahden ympäristöön suunnitellaan uusia asuinalueita kaikkiaan jopa 7500:lle, joista Rastilan kartanon alue toteutettaisiin viimeisimpänä.

– Karkea arviotässä vaiheessa on, että rakentaminen voisi alkaa vuonna 2025, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitusarkkitehti Sanna Meriläinen

Puotilanrannassa rakentaminen osuu ranta-alueelle, jossa on veneiden talvisäilytyspaikka ja venesatama.

– Olemme seuranneet suunnitelmia välillä pelonsekaisin tuntein. Pahin asia on se, että rakentamisen myötä rannasta häviävät veneiden talvisäilytyspaikat, sanoo Puotilan Venekerhon kommodori Markku Heiman

Hän myös epäilee Puotilanrannan soveltuvuutta asuinrakentamiseen.

– Tässä on savimaata alla, meidän kerhorakennustamme on jouduttu korottamaan, kun se on vajonnut.

Hän kertoo laskeneensa, että ranta-alueella on parhaimmillaan ollut arviolta noin 800 venettä talvisäilytyksessä.

– Talvisäilytyspaikkoja on poistunut myös muualta Helsingistä. Mihin helsinkiläisveneilijät veneensä talvella laittavat, se on jumalattoman suuri kysymys. Tiettävästi Porvoon Sköldvikin lähelle on suunniteltu talvisäilytysaluetta helsinkiläisille, mutta on se aika kaukana, Heiman jatkaa.

Puotilanranta on yksi Helsingin suuria venesatamia. Laituripaikkoja Puotilan Venekerholla on pitkälti yli 300, lisäksi rannassa on kaupungin venepaikkoja.

– Meille on vakuuteltu, että laituripaikkoja tässä säilyy jossakin määrin, mutta kuinka paljon niitä jää, sitä ei varmaan kukaan vielä tiedä.

Vartiokylänlahden alueella tarkastellaan tässä vaiheessa koko alueen suunnittelun lähtökohtia. Selvää on kuitenkin jo nyt, että Puotilanrannan ja vastapäisen Rastilanrannan lisäksi asuinrakentamista kaavaillaan myöhemmässä vaiheessa Rastilan leirintäalueen kohdalle. Todennäköisesti kuitenkin aikaisintaan 2030-luvulla.

– Yleiskaavassa on päätetty, että leirintäalue siirtyy pois Rastilasta. Vaihtoehtoina tutkitaan sitä, että sille löytyisi sijainti Sipoon suunnasta tai Kivinokasta. On myös mahdollista, että matkailupalveluja jäisi Rastilaan, Meriläinen selostaa.

– Tutkimme myös sitä, tehdäänkö Puotilanrantaan täyttöjä, jolloin rantaviiva muuttuisi. Tavoitteena on, että siihen tulisi merellinen kaupunginosa, jossa on myös venelaituripaikkoja, Meriläinen jatkaa.

Puotilanranta on jo nyt osin täyttömaata.

Rastilanrannan rakentamista vastustettiin kiivaasti, mutta korkein hallinto-oikeus hylkäsi rantametsää koskevasta osayleiskaavasta tehdyt valitukset vuonna 2016.