Lehdet: EU aikoo kieltää pankkien tunnuslukulistat – suomalaiset pankit odottavat epätietoisena ohjeita

Kuvituskuva. JOHANNAERJONSALO

Aapo Siippainen

EU on kieltämässä pankkien perinteiset tunnuslukulistat. Asiasta kertovat Kauppalehti ja Helsingin Sanomat

HS:n mukaan EU:n pankkivalvontaviranomainen ei salli pelkän tunnuslukulistan käyttöä 14. syyskuuta jälkeen. Maksupalveludirektiivi vaatii kaksivaiheisen tunnistautumisen. Pelkkä tunnuslukulista ei kelpaa EU:lle, koska se on kopioitavissa.

Suomalaiset pankit ovat kuitenkin epätietoisia, miten maksupalveludirektiivi tiukentaa tunnistautumista käytännössä. Kauppalehden mukaan esimerkiksi Nordea on kysynyt toimintaohjeita Finanssivalvonnalta, mutta jäänyt ilman vastausta.

Pankkien tunnistautumispalveluita myyvän Qvikin toimitusjohtaja Lari Tuominen, ei usko HS:n haastattelussa nopeaan ja ehdottomaan tunnuslukulistojen kieltoon. Hänen mukaansa direktiivin rikkomista voidaan katsoa läpi sormien niin pitkään, kunnes pankkien asiakkaat ovat siirtyneet vahvan varmistuksen piiriin.

Kaksivaiheiseen tunnistautumiseen on Tuomisen mukaan käytännössä kaksi vaihtehtoa. Joko älypuhelimella tehtävä mobiilitunnistautuminen tai erillinen kotona oleva laite.

Muun muassa OP suosittelee asiakkailleen ensisijaisesti mobiilivarmennetta. Tunnuslukulistan käyttöä voi jatkaa, jos tunnistautuminen täydennetään tekstiviestillä.

Lari Tuominen arvelee HS:lle, että tunnuslukulista on käytössä yhä 2–3 miljoonalla suomalaisella. Älypuhelimella tehtävä tunnistautuminen on koettu vaikeaksi etenkin ikäihmisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut