Kuvat: Helsinkiläiset söivät poliitikoiden piikkiin vaalikojuilla – "Hyvä että saa puoluetukea takaisinpäin makkaran muodossa"

TORILLA Makkaroita tarjoavien puolueiden vaalikojuille syntyi jonoa Narinkkatorilla. Kahvia kului paljon.

Tuula Auer ja Kalevi Hölttä mutustelivat vaalimakkaraa Narinkkatorilla, jonne eri puolueiden vaalikojut olivat ryhmittäytyneet. Makkara oli liian rasvainen ja jauhoinen Auerin makuun, mutta hänen mielestään lämmin ja hyvin paistettu. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Kampin Narinkkatorille vaalikojuineen järjestäytyneiden puolueiden tarjoomuksiin tutustui viikonloppuna runsaasti väkeä.

Tuula Auer ja Kalevi Hölttä saivat demarien vaalikontilta käsiinsä kuumat makkarat.

– Sattumalta tulimme tänne torille. Sinänsä minulla ei ole mielenkiintoa näitä vaalikojuja kohtaan. Jos siellä kysyy joltakin jotain, niin he eivät tiedä vastausta, tai sellaista ei muuten saa, Hölttä kertoo.

Puoluetukea takaisin makkaran muodossa."

Hän kysyi tunnetulta helsinkiläisehdokkaalta, miten tämä rahoittaisi Suomen hävittäjähankinnan.

– Hän vastasi, että "hävittäjät ovat tarpeellisia". Se ei ollut vastaus kysymykseeni.

Venla Kiukkasen saama makkara oli "ihan kelvollinen".

Auerin mukaan puolueiden kampanjakojuilla, tai sillä, mitä niissä on tarjolla, ei ole vaikutusta äänestämiseen hänen kohdallaan.

– Vaalimakkara ei vaikuta äänestyspäätökseeni.

Höltällä oli oma näkemyksensä tarjoamisista:

– Hyvä että saa puoluetukea näin veronmaksajana takaisin makkaran tai jonkun muun muodossa.

MyösVenla Kiukkanen pureskeli kuumaa vaalimakkaraa.

– Ihan kelvollinen makkara. En torille näiden vaalikojujen takia tullut, muuten vaan.

Kiukkanen sanoo, että kadulla tapahtuvalla vaalikampanjoinnilla ei ole vaikutusta hänen äänestyspäätökseensä.

Demarien vaalikojulla grillattiin makkaroita.

– Uskon kuitenkin, että katukampanjoinnilla voi olla vaikutusta joidenkin vaalipäätökseen. Tässä saa ihmiskontakteja, voi kysyä ehdokkailta jotain, ja täällä mielikuva jostain puolueesta voi vaikka muuttua. Osa ihmisistä ei varmaan kiinnitä näihin mitään huomiota, kävelevät vain ohi, Kiukkanen arvioi.

Ei ollenkaan huono tapa saada ääni puolueelle tai ehdokkaalle."

Narinkkatorilla niin ikään käyskennellyt Ilona Pitkänen uskoo, että vaalikojuilla on vaikutuksensa ihmisiin.

– Varsinkin heihin, jotka eivät yhtään tiedä, ketä äänestäisivät. Täällä voi jutella ehdokkaiden kanssa ja kuulla mitä mieltä eri puolueet ovat asioista, Pitkänen sanoo.

Eri puolueilla oli Narinkkatorilla erilaista suuhunpantavaa, lauantaina puoliltapäivin makkaraa grillattiin demarien ja Seitsemän tähden liikkeen vaalikojuilla. Kokoomuksen kojulta kerrottiin, että heillä makkaraa tulee tarjolle myöhään illalla.

Seitsemän tähden liikkeen kojulla oli niin ikään tarjolla makkaraa.

Kahvia ja karkkeja sekä muuta oli tarjolla useimmilla kojuilla. Vihreiden vaalikojulta kerrottiin, että heidän Helsinkiä kiertävästä vaalivaunustaan tarjotaan linssikeittoa.

Vaalikojut ovat tuttu näky myös lähiöissä, Vuosaaren Mosaiikkitorilla olivat perjantaina iltapäivällä vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kojut. Perussuomalaisilla oli tarjolla myös makkaraa, vasemmistoliitolla soppaa soppatykistä.

Perussuomalaisten vaalikojulta sai makkaraa Vuosaaren Mosaiikkitorilla.

Hakaniementorilla ei lauantaina aamupäivällä ollut kuin yksi eduskuntavaaliehdokas näkyvämmin kampanjoimassa.

– Vaalikojut ja tarjottavat vaikuttavat toivottavasti ainakin siihen, että ihmiset menisivät äänestämään. Nettikampanjointiin verrattuna tämä on ehkä vanhanaikainen, mutta ei ollenkaan huono tapa saada ääni puolueelle tai ehdokkaalle. Täällä syntyy keskustelua asioista, ei huudella niin kuin netissä, miettii Pekka Hurme hörppiessään vaalikahvia.

Myös ehdokkaille tulee Hurmeen mielestä kojuilla tunne siitä, että kannatusta on, kun väkeä käy juttelemassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tutkija hämmästyi sitkeää vaali-ilmiötä tienvarsilla – "Todella vanha systeemi, joka toistuu vain vaaleissa" 2.4.2019 6:00
  2. Ehdokas väittää: Itä-Helsingissä vaalijulisteita peitetty valemainoksilla – IL: Alle kätketty partateriä viiltämään poistajan sormia 1.4.2019 12:00
  3. Useita häirintätapauksia paljastunut: Poliisi tehostaa vaalirauhan valvontaa – koskee myös vaalimainosten vandalisointia 27.3.2019 17:30
  4. Vaalimainos antoi toimittajan autollekin 120 km/h -nopeuden – "Osoittaa sen, että tekniikka on haavoittuvaista", sanoo Autoliiton pomo 27.3.2019 5:51
  5. Tee makkarasi itse, niin tiedät tarkalleen sen sisällön – tällä ohjeella onnistut 12.10.2018 19:30
  6. Raakaa peliä keittiössä – tällainen makkara valittiin nyt Suomen parhaaksi 20.9.2018 18:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut