MOT: Oulun imaamin Isis-taistelijaksi lähtenyt vävy pyöritti pitseriaa Helsingissä – appiukko haluaa nyt sota-alueelta palaaville uuden mahdollisuuden

Eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden yhteistyössä tekemä laaja selvitys kertoo, että terrorismia rahoitetaan Suomestakin käsin.

Euroopan yleisradioyhtiöiden yhteisessä terrorismin rahoitusta tutkineessa selvityksessä ilmeni myös, että Oulun moskeijan imaami oli Isi-taistelijan yhtiökumppani ja appi. Päivi Tuovinen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Yleisradion MOT-ohjelma on selvittänyt terrorismin rahoitusta Suomessa yhteistyössä eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden kanssa. Starttirahaa pyhään sotaan -otsikolla julkaistusta selvityksestä ilmenee, että terrorismia rahoitetaan Suomesta käsin systemaattisesti. Rahoitus hoidetaan pääosin pienimuotoisella liiketoiminnalla, pikavipeillä, avustuksilla ja petoksilla.

– Hirveä meno päällä koko ajan. Ollaan kunnon islamilaisia Robinhoodeja. Pöllitään kuffaareilta (vääräuskoisilta) ja annetaan köyhille, toimintaan osallistuvat kommentoivat keskinäisessä Facebook-keskustelussaan MOT:n mukaan.

MOT:n laajasta selvityksestä ilmenee Isis-taistelijoiden kytkös myös Oulun moskeijan imaamiin Abdul Mannaniin, joka on toiminut muslimiyhteisön äänitorvena, islamin opettajana ja SDP:n paikallispoliitikkona.

Imaami Mannanin vävy Taz Rahman liittyi Isisiin kesällä 2014, jolloin hän lähti Syyriaan vaimonsa kanssa. Pariskunnalla on myös lapsia.

Suomessa Rahmanilla oli rekisteröitynä kaksi yritystä: pitseria Helsingissä ja ruokakioski Oulussa. MOT:in selvityksen mukaan miehen yhtiökumppani oli hänen appiukkonsa Oulun imaami Abdul Mannan ja yrityksen osoitteeksi oli merkitty Oulun moskeija.

Isis tiedotti vuonna 2017 Taz Rahmanin kuolleen ja julkaisi tämän kuvan.

Kun MOT kävi hiljattain tapaamassa edesmenneen Isis-taistelijan appiukkoa imaami Mannania Oulussa, hän vakuutti englanninkielisessä haastattelussaan toimittajalle, ettei hän tunne henkilökohtaisesti ketään radikalisoitunutta.

– Joillain ihmisillä voi olla ääriajatuksia, mutta täällä ei ole ketään sellaista, jonka tuntisin. Olen ollut täällä 27 vuotta ja tunnen jokaisen henkilökohtaisesti, imaami vakuuttitoimittajalle.

MOT:n uutisen mukaan imaamilta oli kysyttävä suoraan Isisiin liittyneestä Taz Rahmanista, koska heidän yrityksensä on rekisteröity Oulun moskeijan osoitteeseen.

– Hän on sukulaiseni. Tyttäreni mies. Siinä kaikki, Mannan sanoo.

MOT:n toimittaja kysyiseuraavaksi, yrittikö imaami puuttua tai muuttaa heidän mieltään?

– Kyllä, yritin parhaani, imaami vastasi.

Hän kertoiMOT:lle kuulleensa tyttärestään viimeksi kaksi vuotta sitten. Imaami sanoi, että kaikille konfliktialueilta palaaville pitää antaa mahdollisuus.

– Toivottavasti heidät saadaan takaisin osaksi yhteisöä niin, että he voivat elää normaalia elämää.

Oulun imaami Abdul Mannani nousi otsikoihin viimeksi tammikuussa, kun kävi ilmi, että Oulun hyväksikäyttötuomioon johtanut rikos tapahtui moskeijassa. Kalevan mukaan uhriksi joutunut ulkomaalaistaustainen tyttö kävi moskeijassa opiskelemassa Koraania.

Imaami kommentoi asiaa lehdelle sanomalla, ettei hän usko, että rikos olisi voinut tapahtua moskeijassa.

– Me emme ole nähneet mitään todisteita. Moskeija on pyhä paikka, näissä olosuhteissa sitä ei olisi ollut mahdollista tehdä täällä. Me uskomme, että hän ei ole tehnyt sitä täällä, imaami sanoi.

Imaami kertoi antaneensa oikeudessa kaksituntisen todistuksen asiassa.

–  Tein velvollisuuteni eli kerroin yli kahden tunnin ajan totuuden eli sen, minkä tiedän ja uskon.

MOT: Starttirahaa pyhään sotaan 1.4.2019 TV1 kello 20 ja Yle Areenassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut